2013-07-09

Öppenhet skall reformera en misskött bransch

Pressmeddelande
Piratpartiet: Ökad transparens stärker de små artisternas rätt 
Europaparlamentets rättsliga utskott (JURI) har i dag antagit en rapport om att reformera de insamlingssällskap (till exempel Stim) som samlar in ersättning till artister och andra upphovsrättsinnehavare. 
-Det är på tiden att denna verksamhet blir mer transparent, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentets rättsliga utskott för Piratpartiet. 
-Under årtionden har insamlingssällskapen främst gått de stora artisternas och skivbolagens ärenden. Nu stärker vi de små artisternas rätt. Till exempel tvingas insamlingssällskapen nu upprätta register över vilka verk de företräder och att strama upp sin rapportering. Att detta inte har skett tidigare är fullständigt hårresande, säger Christian Engström. 
-De nya reglerna kommer också att göra det lättare för gränsöverskridande aktörer som Spotify och iTunes att verka i Europa, säger Christian Engström. 
-Upphovsrätten behöver reformeras i grunden, för att anpassas till en uppkopplad värld. Men fram till dess att det sker, så måste dagens system vara så öppet, tydligt och transparent som möjligt, avslutar Christian Engström.
Direktlänk »

1 kommentar:

  1. Hör upphovsrätten, en kvarleva från merkantilismen där staten skänker privilegier till vissa företag och särintressen, öht hemma i en uppkopplad värld?

    USAs nationalsångs melodi är t ex stulen från en populär brittisk snapsvisa. Tänk om det skulle betalas stimpengar varje gång den framförs?

    http://www.colonialmusic.org/Resource/Anacreon.htm

    Det är trist att Piratpartiet inte är konsekventa när det gäller copyright och patentskydd för idéer.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.