2013-07-13

Sommarlov i demokratifabriken


Nu går Europaparlamentet ner på sparlåga för sommaren, efter en lång vårtermin.

Nu är det tid att ladda batterierna – vilket även innebär att i lugn och ro fundera över och jobba med de större och mer långsiktiga frågorna.

Till exempel måste vi tänka strategiskt kring övervakning, demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter i skuggan av kriget mot terrorismen. Nu står det klart att den totala övervakningsstaten är verklighet. Vi måste utgå från att allt vi gör på internet och alla våra telekommunikationer körs genom USA:s, britternas och våra egna myndigheters övervakningsfilter. Och det är uppenbart att de flesta politiker – från den amerikanska administrationen till EU:s ledare och den svenska regeringen – står bakom och driver på denna övervakning. Även den tekniska utvecklingen, säkerhetsbyråkratin och säkerhetsindustrin driver på. Det enda som kan sätta stopp för det som sker är politiska beslut. Vilket i sin tur kräver starkare, tuffare och mer högljudda motkrafter.

En annan sida av denna fråga handlar om hemlighetsmakeriet. Våra politiska ledare vill att folket skall hållas ovetande om hur och till och med att det övervakas. Detta är givetvis ett gigantiskt demokratiskt problem. Och de människor som ändå berättar för folket vad makthavarna håller på med hotas, tystas och jagas. Vilket är helt oacceptabelt.

Sedan har vi frågan om vart EU är på väg. Makt flyttar från folket till politikerna, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda byråkrater. Likriktning och centralstyrning stryper den mångfald som borde vara Europas styrka. Det överstatliga beslutsmaskineriet tar sig friheter som sliter sönder hela länders samhällsväv, kränker de medborgerliga rättigheterna och ödelägger vår ekonomi. Som det ser ut nu verkar detta vara en irreversibel process i ett allt högre tempo.

Och Europaparlamentet... Beslut stressas fram på ett sätt som är skadligt så väl för vår demokrati som i sak. Även om parlamentet någon enstaka gång sätter ner foten, så behandlas det på det hela taget ändå som en dörrmatta av kommissionen, ministerrådet och allehanda särintressen. Om de som sitter på makten har bestämt sig – då ändras reglerna under spelets gång, fakta viftas bort och de verkliga besluten fattas i slutna rum. Regelrätt desinformation är en normal arbetsmetod. Systemet är riggat. Och en majoritet av de folkvalda i parlamentet låter sig hunsas och stressas på ett sätt som är både ovärdigt och farligt.

Till hösten börjar det sista verksamhetsåret i EU innan det skall väljas ett nytt parlament och en ny kommission. Därför måste vi ta diskussionen om vad vi vill med EU nu – så att folket faktiskt får möjlighet att påverka vilken väg vi skall gå. Vilket normalt sett inte sker i ett system där all form av kritik, eftertanke och måttlighet betraktas som illojala handlingar. Hur ändrar man på det? Hur förhåller man sig till det?

Vi är på väg att få ett annorlunda samhälle. Ett som inte är vad de flesta människor hade hoppats på eller tänkt sig. Ett som urholkar demokratin och åsidosätter våra fri- och rättigheter. En superstat som kan vara hur arrogant, galen och inkompetent som helst.

Se där, några saker att fundera över i hängmattan i sommar...

34 kommentarer:

 1. Skulle inte orden "Likriktning och centralstyrning stryper den mångfald som borde vara Europas styrka" i lika stor grad kunna gälla den svenska centralstaten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sätt och vis. Men då skulle länderna Stockholm, Göteborg och Malmö åka på ekonomisk smäll då det är väldigt lite produktion i dessa hålor.

   Samma sak skulle hända i glesbyggden på grund av att alla administratörer sitter i Stockholm, Göteborg eller Malmö...

   Decentralisering i all ära, men det finns gränser!

   Radera
  2. @ Matte

   Som kantonerna i Schweiz eller Andorra eller Liechtenstein har lite produktion?

   Tror du det är statsadministratörerna som driver ekonomin?

   Radera
 2. ... så med tanke på rubriksättningen, så är det inte speciellt mycket demokrati som tillverkas i fabriken!? Demokrati och dess innebörd är helt enkelt det som Makten säger att den är. Enligt EU:s implicita definition är demokrati därmed att en gång suveräna nationer skall tvingas acceptera den demokratiska reglerings- och förbudsdynga som sakta droppar och sipprar ner över de ekonomiskt maktlösa kredit- och ränteoffren i klownrepubliken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma demokrati en gång suveräna nationer som Skåne, Gotland, Småland etc tvingas acceptera i Volkhemmet.

   Radera
  2. " ... en gång suveräna nationer som Skåne, Gotland, Småland etc ... "

   Eeehh, va? Hur menar du nu? När då? Källor på det?

   Radera
  3. @ Dividendum

   Skåne var självständigt kungarike 1140-42 och 1332-1360 i personalunion med Sverige, Gotland en bonderepublik på 600-700-talen osv.

   För att citera t.ex. tekn dr Peter Broberg:

   ”Det svenska riket eller SveaRiket har sedan 1500-talet byggts upp med mälarlandskapen (Svealand) som kärna. Flera kultur- och folkländer har erövrats. Med Götaland finns gamla band och på 1500-talet kom Småland under Stockholms kontroll. Så blev det Gotlands tur och de norska landskapen inkorporerades 1658. År 1720 bröts självstyre-avtalen med Danmark och med skånska lantdagen för Skånelands del. På 1700-1800-talen koloniserades Norrland och samerna fick sina reservat uppe i fjällen.”

   http://www.scania.org/books/333bok/0311pbr.htm

   Det har bara varit i statspropagandan, som Sverige varit ett kulturellt enhetligt land, med ett folk, ett språk och en historisk bakgrund.

   Radera
  4. OK, så är det kanske. Oavsett, så har manipuleringen (propagandan om så vill) haft framgång i folklagren. De flesta tror på skiten de fylls med från centralstatligt och dito medialt håll. Men allt detta är egentligen ett stickspår som svar på min ursprungliga kommentar.

   Radera
  5. Det är inget stickspår. Skall man ha dubbla måttstockar för centralmakten i Bryssel och centralmakten i Mälardalen?

   Radera
  6. Nä. Varför frågar du det?

   Radera
 3. Det här är viktiga frågor, men inte ens i närheten av så viktiga som Ung Pirat (ivrigt påhejad av partiledaren) som uttalat sig för ökad massinvandring och månggifte. Riktiga valvinnare om jag får säga det sälv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är rörelsefrihet och livsstilsfrihet kontroversiellt?

   Begränsa staten, inte människorna.

   Radera
  2. Det kan väl inte kallas rörelsefrihet när vi skickar flygplan till afrika för att hämta "kvotflyktingar". Det är ju bara idiotiskt. Sen ska de ha gratis tandvård och ipads. Ett körkort bekostat av oss skattebetalare.

   Begränsa gärna staten, men innan det är gjort så stoppar vi massinvandringen av religiösa fanatiker och analfabeter som svenska skattebetalare just nu står för.

   Det var inte det scenariot vi har fått i Sverige de senaste åren jag såg framför mig när jag hörde ordet "rörelsefrihet" första gången skall ju tilläggas...

   Radera
  3. @ Anonym 16:04

   Stoppa migrationen och rörelsefriheten innan vi begränsar staten?

   Är det parasiterandet - vilket enbart är möjligt tack vare välfärdsstaten - som är problemet, eller att det finns så mycket utland?

   Radera
  4. Problemet är att svenska arbetsförmedling använder svenska skattepengar för att öppna kontor i Somalia. Hela grundinställningen till välfärdsstaten kontra den nuvarande generösa invandringspolitik är helt galen hos majoriteten av svenska politiker.

   Vi hade inte haft tiotusentals arbetslösa somalier drällandes omkring om välfärdsstaten inte existerat.

   Så vad väntar våra politiker på? Centern och MP som vill ha fri invandring pratar ju ALDRIG om att avskaffa välfärdsstaten - snarare vill de öka den och dess bidragsboskap.

   I brist på partier som förespråkar välfärdens avskaffande så får det bli en röst på det parti som vill avskaffa massinvandringen.

   Men självklart PP till EU-parlamentet!

   Radera
  5. Centerpartiet har i högsta grad pratat om att avskaffa välfärdsstaten.

   http://www.centerpartiet.se/Documents/Tillbaka%20till%20rötterna%204.pdf

   http://www.dagensopinion.se/johan-norberg-om-att-vässa-centerpartiets-liberalism

   Radera
  6. @ Anonym14 juli, 2013 23:01

   Bör vi inte införa självförsörjningskrav för att få lov att flytta inom Sverige för att stoppa massimport av parasiter från andra delar av riket?

   Radera
  7. Anonym 06:57:

   Nä, det ser inte ut att bli ett problem så länge inte regeringen skickar runt dem med skattebetalat flyg... Folk brukar inte vilja flytta så ofta om det inte är ett arbete (eller bidragspengar) som lockar.

   Sen är det ju svårt att bedriva import inom den geografiskt fastställda ytan som kallas Sverige. Vi kanske kan exportera lite arbetslösa ungdomar till Norge istället så kan det bo Somalier i deras gamla lägenheter?

   Radera
  8. @ Anonym15 juli, 2013 15:51

   Skitsnack, det är kommunerna som enligt socialtjänstlagen måste stå för notan.

   Det har pågått social turism inom Sveriges politiska gränser så länge välfärdsstaten existerat.

   Om vi acceperar premissen att migrationen och inte välfärdsstaten är problemet, bör vi införa samma kontroll och krav på försörjning vid stads- och landskapsgränserna, liksom på medeltiden.

   Radera
  9. Och kommunerna trollar fram pengar med knäna eller?

   Integrationen, eller snarare bristen på den, ihop med det höga antalet "flyktingar" är problemet.

   "På Migrationsverkets hemsida finns en tabell som heter "Beviljade uppehållstillstånd 1980-2006". Den specificerar på vilka grunder en utlänning fått uppehållstillstånd här under 26 år. Informationen har varit tillgänglig under många år, med årliga uppdateringar. Ändå tycks Sveriges journalistkår sorgfälligt ha undvikit att ta del av den. Resultatet har blivit att den mest genomgripande förändring som det svenska samhället genomgått i vår tid inte har diskuterats offentligt på ett allsidigt sätt. Migrationsverkets siffror sätter ljuset på denna ohederlighet, såväl vad gäller medierapporteringen som ansvariga politikers rädsla för klarspråk till allmänheten.

   Från 1980 till 2006 har drygt en miljon uppehållstillstånd beviljats i Sverige, varav nästan alla permanenta, vilket skiljer Sverige från de flesta länder. Ett tillskott på en miljon utländska medborgare under så pass kort historisk tid är en stor del av en liten befolkning som Sveriges och när det gäller att ta emot asylsökande så toppar Sverige statistiken per capita i Europa. Därutöver utgör anhöriginvandringen nästan hälften, en halv miljon, av alla som får stanna. Tillsammans med den nästa största posten humanitära skäl (som nu kallas för "särskilt ömmande") uppgår denna invandring till två tredjedelar av alla beviljade uppehållstillstånd. Men dessa är inte kopplade till skyddsskäl och faller utanför ramen för asyl.

   Endast 22.000 eller 5 procent av de asylsökande har fått stanna på grund av de är flyktingar enligt FN:s konvention, som omfattar personer som löper risk att förföljas i hemlandet på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön eller sexuell läggning. Ytterligare 35.000 har kommit hit som utvalda kvotflyktingar, utsedda av Migrationsverket och FN:s flyktingorgan UNHCR när alla andra möjligheter ansetts uttömda. Kvot- och konventionsflyktingar är de enda grupper som är kopplade till FN-beslut när det gäller skydd och asyl. Men drygt åtta av tio asylsökande får sina permanenta uppehållstillstånd utan att de klassificeras som flyktingar. Istället får de stanna av humanitära skäl eller får asyl på nationella särtillägg som ständigt byter namn: "flyktingliknade skäl", "de facto flykting", "skyddsbehövande"."

   Läs artikeln i sin helhet:

   http://www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna/

   Radera
  10. @ Anonym17 juli, 2013 18:27

   Vem påstod kommunerna kan trolla?

   Anser du vi har ett rörlighetsproblem eller välfärdsstatsproblem?

   Om det är det förstnämnda, följer upprättandet av samma kontroller vid kommungränserna som vid riksgränsen med obönhörlig logik.

   Radera
  11. 1. Ja, var tror du kommunerna får sina pengar ifrån då om inte skattebetalarna?

   2. Vi har ett integrationspolitiskt problem.

   3. Öh... Nej. Obönhörlig logik..? är du nån slags robot eller? Ser du inte att integrationen av människor av ett utom-europeiskt ursprung går jävligt dåligt i det här landet. Försörjer sig gör de inte heller, det får vi andra stå för.

   Du viftar hejvilt med fri rörlighets-principen. Filosofin bakom fri rörlighets-principen hade nog aldrig i åtanke att en välfärdsstats politiker skulle använda sig av begreppet för att importera svårintegrerade människor som förmodligen aldrig kommer få ett riktigt jobb i det nya landet. Och får de mot förmodan jobb så är det lågstatus jobb som vi inte behöver arbetskraftsinvandring för att täcka behovet. Den enda reella effekten är ju lönedumpningen för svenskfödda arbetstagare. Välfärdsstaten Sverige lever och frodas och ser inte ut att monteras ned inom överskådlig framtid.

   Tyvärr.

   Radera
  12. @ Anonym18 juli, 2013 00:13

   Försök inte slingra dig.

   Du vet att integrationen hänger ihop med LAS och ingångslönerna dvs välfärdsstaten.

   Och ser du inte att det är massor av parasiter inom Sverige som flyttar till andra delar av riket för att tvångsmässigt leva på dem som redan bor där?

   Men det är uppenbart inte parasitismen du vill stoppa.

   Radera
  13. Integrationen (eller bristen på den) kan främst förklaras med att många invandrar-grupper tycker att svensken och det svenska samhället är dekadent och inget de är sugna på att integreras i.

   Därför växer det nu upp parallellsamhällen i våra förorter och andra invandrartäta områden. Där man fnyser åt svenska värderingar och ofredar kvinnor som dristar sig gå utan sjal.

   Exakt hur menar du att en norrlänning parasiterar på t.ex. en stockholmare om han flyttar dit för att jobba som, säg rörmokare?
   Eller har vi ett hittills okänt problem med att norrlänningar flyttar till Göteborg för att uppbära socialbidrag där istället för i Gällivare? Socialbidrag som kommer från bl.a. deras föräldrar skatteinbetalningar.

   Inte jämförbart med att vi skickar flygplan till Somalia och hämtar hela klaner med analfabeter som ska direkt in i livstids bidragsberoende i Sverige. Där ingen av dem betalt en krona i skatt, någonsin. Men sen ska de ha ipads och specialförmåner annars börjar det brinna överallt...

   Radera
  14. @ Anonym18 juli, 2013 13:06

   Så free rider-problemet är inte ett problem per definition, men beror på vilken sida av gränserna för en stormaktsskapelse från 1600-talet SD kallar "fäderneslandet" parasiterna kommer?

   Anser du även lågutbildade och ungdomar som genom LAS och ingångslönerna stängs ute från arbetsmarknaden och möjligheten att stå på egna ben, jobba sig uppåt i samhället och vara förmögna till värdighet är ovilliga att integreras i det svenska samhället?

   Radera
  15. Nej. De behöver inte integreras. De är redan svenskar uti fingerspetsarna. Men utan jobb. Viss skillnad mot en person som inte ens kan klockan. Eller språket. Och som tagit sig till landet på onaturlig väg och utan väntande arbete. Snart kräver de böneutrop och ipads. Sen åker de, hela familjen - barn o allt, på (av svenska skattebetalare) betald semester till landet de "flydde" från för ett år sedan.

   Du min käre motdebattör inser att det är ett välfärdsstats-problem. Jag också.
   0% av ledande politiker eller journalister gör det (iaf inte öppet).

   Vilket är ett problem av en helt annan dimension.

   Radera
  16. @ Anonym18 juli, 2013 17:12

   Kan ett alkoholiserat socialfall från Lappland som flyttar till Storköpenhamn och Malmö klockan eller språket bättre?

   På vilket sätt menar du social turism inom karolinernas erövrade domäner från 1600-talet som sd kallar fosterlandet, är mer "naturlig"?

   Du är uppenbart inte intresserad av vad problemet ens är.

   Radera
  17. Hur många alkoholiserade socialfall från Lappland tror du flyttar någonstans per år? Jämför det med antalet "flyktingar" som går direkt till statens nappflaska varje år. Du kommer med så osannolika scenarion...

   Jag skulle vilja påstå att DU inte ser problemen vi har i svenska förorter med arbetslöshet, uppgivenhet, obefintlig integrering och parallellsamhällen där svensk lag och svenska värderingar inte längre respekteras. Att umgås med svenskar är dekadent och uppmuntras icke i dessa kulturer.

   Radera
  18. @ Anonym20 juli, 2013 22:29

   Det finns massvis av socialbidragstagare i Sverige. Att många söker sig till kommuner med generösare utbetalningar är inte precis en hemlighet.

   Är Sveriges fyrkantiga arbetsmarknadsregler och hyresregleringar som skapar ghetton migrationens fel?

   Med premenstruella kvinnor och rasister kan man inte diskutera...

   Radera
  19. Nu leder ju migrationen av svenskar över kommungränserna sällan till att t.ex. skolresultaten för nationen sjunker och att brottsstatistiken ökar markant. En runtflyttad svensk socialbidragstagare kostar detsamma för staten. Kostnaden ökar när vi importerar soc-fall från andra länder. Som dessutom placerar de ursprungliga svenska soc-fallen ännu längre från att komma i arbete då de "nyanlända svenskarna" ofta jobbar för svarta pengar eller så dumpar de lönerna.

   Lägg till de vänsterliberaler som är förblindade av föreställningen om sin egen ideologis förträfflighet till din lista över omöjliga samtalspartners. Svårt att höra dig när du hojtar där uppifrån molnen...

   Radera
  20. @ Anonym21 juli, 2013 15:59

   Räknas de regionala skillnaderna och verkligheterna i skolresultat och brottslighet inte, utan är det bara centralstatsperspektivet från Mälardalens horisont som gäller?

   Påståendet att den sociala turismen inom Svea-riket kostar detsamma för staten - när det de facto är skattebetalarna i lokalsamhällena som får stå för notan! - är så dumt att klockorna stannar.

   Ditt stockholmsdominalistiska perspektiv är tydligen totalt.

   Desto större anledning att glädjas över att gamla imperialistiska makters gränsdragningar tappar betydelse i regionernas Europa och att regionländerna kan frigöra sig från Mälardalens ok.

   Radera
  21. T.ex. den svenska äldre damen som fick en tandläkarräkning på 1300 kr och den illegale papperslöse individen som endast fick betala 50 kr för antagligen en totalrenovering i munnen gör folk rejält förbannade. Framför allt när hon fick ta hans räkning via skattesedeln.   Statsministerns ord klingar i mina öron: “Invandringen berikar Sverige” Jag ställer upp på hans ord till 100%

   Om det “Berikar Sverige” att förbjuda fläskkött och införa halalslaktat kött i alla skolor, från djur som får förblöda under dödsångest med avskurna strupar.
   Om det “Berikar Sverige” att stänga simhallar vissa dagar i veckan där bara muslimska kvinnor med heltäckande klädsel tillåts vistas och där dessutom att all manlig personal portförbjuds.

   Om det “Berikar Sverige” att våra traditioner förbjuds för att de som “Berikar Sverige” inte skall bli kränkta.
   Om det “Berikar Sverige” att media censurerar sig själv för att inte kränka muslimer, utan istället förföljer fria medier och demoniserar fria konstnärer som t.ex. Lars Vilks.

   Om det “Berikar Sverige” att bjuda på gratis tandvård gratis sjukvård och skola till illegala invandrare, som fått avslag i två instanser på sin asylansökan och som enl. “Utlänningslagen” inom en vecka skall lämna landet.
   Om det “Berikar Sverige” att all brottslighet begångna av invandrare mörkas,enligt en överenskommelse gjord av journalistkåren 1987 och som kallades “Det lilla Saltsjöbadsavtalet” Lyssna 1 min. och 50 sek. in http://www.youtube.com/watch?v=n4u6XsG7h7Q

   Om det “Berikar Sverige” att med statsministerns uppbackning förfölja och motarbeta det enda Sverigevänliga alternativet,Sverigedemokraterna.

   Om det är detta som statsministern menar med “Berikning” så ber jag och en ständigt växande Sverigevänlig rörelse att få betacka oss från vidare “Berikning”

   Radera
  22. Jag tror det börjar röra på sig, folk har helt enkelt tröttnat på islam, och alla de efterföljande kraven som kommer i kölvattnet med denna totalitära religion. Folk har nu fått upp ögonen att inget gott kommer med denna "mångkultur" och börjar reagera.
   Då finns det gott hopp om att i framtiden kommer väst att börja motarbeta islam. Så de araber med flera som är här måste välja. Antingen flytta hem igen och leva efter sina regler, eller lägga ner islam och börja leva som västerlänningar. Med andra ord, lära sig språket, lära sig ett yrke, jobba för sitt uppehälle, respektera värdlandets kultur, hålla sig inom de lagar som gäller.

   Radera
  23. Den bästa liknelsen jag har sett på vad Sverige håller på med, är att Sverige är som en crazy cat-lady. D.v.s en som tar hem alla katter den ser, även om det inte finns resurser till det och alla katter lever i misär.

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.