2013-07-23

Sundberg vs. Vargas Llosa om Snowden

"Du är förbannad för att socialistiska ledare i Sydamerika är de enda som lovat Snowden en fristad från förföljelsen och att dessa inte särskilt demokratiskt välmående länder utnyttjar honom som ett slagträ i kampen mot “imperialismen”. Jag förstår din irritation över detta, det plågar även mig. Men att anklaga Snowden för att “ha gjort sig till ett verktyg” för dessa ledare är bakvänt. Om någon kan beskyllas för att ha gjort honom till verktyg för Evo Morales med flera så är det den amerikanska regeringen som förföljer honom för hans avslöjanden om brott mot de mänskliga rättigheterna, samt alla de demokratiska länder världen över (inklusive mitt eget land) som av rädsla för USA inte vågar uttala sitt stöd för Snowden."
Läs Sam Sundberg: Mario Vargas Llosa, du har fel om Snowden »

13 kommentarer:

 1. Tack för lästipset. När Vargas Llosa fick Nobelpriset framstod han (åtminstone i medierna)som hyfsat vettig vad gäller politik. Men i den här artikeln gör han den ena tankevurpan efter den andra. Detta förändrar definitivt min bild av honom.
  /steffo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan fråga sig om nu denne Vargas Llosa verkligen var värd ett Nobelpris detta då det finns vissa frågetecken om hurvida han eller hans översättare är den som har gjort sig förtjänt av detta pris.
   DN (2010-12-09) (Inger Enkvist: Professor i spanska vid Lunds universitet och författare till bland annat böckerna ”Om litterär översättning från spanska” (1991) och ”Nio latinamerikanska ikoner” (2009).) skriver bla:

   ”Vargas Llosa har haft turen att hans nuvarande översättare, Peter Landelius, också har en språklig förmåga utöver det vanliga samt att denne genom sina levnadsomständigheter och intressen känner till samma världar som författaren. Detsamma gällde i betydande utsträckning också Vargas Llosas tidigare översättare Jens Nordenhök.

   Har goda översättningar spelat roll för att Vargas Llosa nu fått Nobelpriset? Det är en fråga som är svår att besvara, men det är nog inte en djärv gissning att Peter Landelius och Jens Nordenhök kan ha bidragit till beslutet”

   http://www.dn.se/kultur-noje/essa/sa-hjalpte-oversattarna-vargas-llosa-till-nobelpris/

   Radera
 2. Lhosa är ett verktyg för den amerikanska kapital som styr Usa och göder dess politikerklass som ett verktyg för att upprätthålla illusionen att landet är en demokrati.

  Det är alla nyliberaler som tjänar samma herrar som Lhosa.

  Morales är en parentes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan micketrollet inte ens stava Vargas Llosas namn rätt när han uppmärksamhetshorar?

   Radera

  2. Nej Grisarschlet i det här fallet kunde jag inte det men att det skulle vara något problem för den här bloggen ställt i relation till det grisande som du ägnar dig åt har jag svårt att se.

   Radera
  3. Och micketrollet fortsätter ropa och skrika efter uppmärksamhet...

   Radera
  4. Vad beror det på att inga av dina grisinlägg passerar Egnells moderation?

   Radera
 3. Sundberg är snurrig i sitt g e n e r e l l a amerikahat. Enkel matematik. Snowden är en tänkande människa som forfarande kan göra rationella val. Glömde karln bort Sverige som asylland, eller var han rädd för att regimen Reinfeldt skulle lämna ut honom?

  Ni vänsterister är snurriga från födseln, det är genetiskt så ni är ursäktade.

  SvaraRadera
 4. Ni glömmer bort att ALLT är en teater. Det finns inga sidor att ta ställning för eller emot. Vi drillas av dem att hålla på som vi gör i våra åsiktsstrider, men det vill ni vänsterister inte begripa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl rutet! Vad gör vi åt det? Förutom att rösta pirat?

   -Inför månatliga injektioner av psilocybin vid varje fullmåne (obligatoriska för hela befolkningen, åtminstone folk i styrande position). För att bryta ned beläggningen av egoism som byggts upp i blodet sen förra fullmånen.

   Hade predikaren på berget eller i talarstolen kirrat biffen så hade vi svängt runt hörnet för 2000år sedan. Vi behöver direkt neurologisk intervention på köttslig nivå. ..

   Radera
 5. Micketrollets stalinistiska retorik från 50-talets Komintern är så ointelligent som nåt kan vara från vänsterhåll.

  SvaraRadera
 6. Vad kommer upp i söksvaren på söksträngen: "nsa cia turf war"? Hur är det man säger på svenska? Nä, jag tar det på engelska istället: We are all so played!
  Snowden har inte offrat ett skit. Läs Jon Rappoports artikel, Who is Edward Snowden?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.