2013-07-23

The Snowden Dilemma


Dagens rykte är att NSA-whistleblowern Edward Snowden kommer att få besked denna vecka vad gäller om de ryska myndigheterna är villiga att pröva hans ansökan om asyl.

Enligt Snowdens ryska advokat planerar han i så fall att bosätta sig och att jobba i Ryssland.

Allt enligt en ryska tv-kanalen Russia Today. Länk »

Det här är just snyggt. Snowden kan vara på väg att fastna i ett land som har allvarliga demokratiska brister, som uppvisar dålig respekt för medborgerliga fri- och rättigheter och som har ett uselt track record vad gäller pressfrihet. Ett land vars ledare har villkorat hans asyl med att han måste sluta läcka.

Nu skall vi hålla i minnet att detta inte är Edward Snowdens fria val. (Lika lite som frågan om asyl i diverse tveksamma sydamerikanska länder.) Han har helt enkelt inte så mycket att välja på.

Det är USA:s fel – som behandlar en modig människa som avslöjar brottslig verksamhet som en brottsling. Och det är alla fega västerländska demokratiers fel, som lydigt gör som USA vill.

Detta är en ynkedom! Att Sverige och de övriga EU-staterna inte är redo att ge Snowden asyl är att indirekt ge sitt godkännande till den rättighetskränkande övervakningsstat som hela denna affär handlar om.

Så länge Sverige inte är redo att ge Edward Snowden politisk asyl (asylskälen är uppenbara) – så länge är Sverige och de svenska politikerna uppenbart en del av ett större problem.

Jag vill åter citera Sam Sundbergs välskrivna bloggpost om fallet...
"Edward Snowden har offrat hela det liv han levt för att underrätta världens folk om brott som rutinmässigt begås mot dem av bland andra amerikanska myndigheter, för att visa oss hur "frihetens kultur" är hotad. Han lever sedan en månad tillbaka i en transitterminal på en flygplats, ett existentiellt limbo, utan ljusa framtidsutsikter. Det är en belägenhet som inte saknar poetiska dimensioner. Han är en man som medvetet offrat allt han ägt i hopp om att rädda något så abstrakt som en idé, som han tycker är än viktigare."
Det är beklämmande att vårt land inte kan bete sig anständigt i fallet Snowden.

20 kommentarer:

 1. Poängen med Prism är just att korrumpera demokratier. När de som har tillgång till Prism vet allt om varje politikers privata korrespondens och varje snedsteg så finns det ingen som inte kan korrumperas. Så det blir litet hönan eller ägget.

  SvaraRadera
 2. Det finns en annan aspekt av USAs agerande som jag tycker är intressant att fundera över också. Förutsatt att det ligger någon som helst sanning i påståendet att Snowden sitter på mer information än vad han hittills har släppt ut så känns inte agerandet från amerikanska regeringen speciellt genomtänkt.

  Vad som händer är att Snowden nu har tvingats in helt i händerna på Putins Ryssland, vilket på ett sätt är USAs största och allvarligaste rival. Han kan mycket väl sitta på mycket viktig militär information som USA för allt i världen inte vill släppa ut. När nu Putin mer eller mindre har Snowdens liv i sina händer, så kan han ställa vilka krav på Snowden som han vill, och i detta ligger antagligen att han vill ha tillgång till den eventuella ytterligare hemliga informationen som Snowden i så fall sitter på.

  Med detta i åtanke så var det antagligen ett klanteri av gigantiska mått som USAs regering satte sig i när de tvingade in Snowden i den här positionen. Smartare hade varit att låta honom komma tillbaka utan problem, sätta munkavel på honom och sedan försöka få hela historien nedtystad och bortglömt så långt som det skulle vara möjligt. Nu har man alltså gjort precis tvärt om.

  /steffo

  SvaraRadera
 3. Vi måste lära oss att producera siffror. Sånt gillar makthavare. Låt säga att jag kollar 20 hemsidor om dan, skickar 5 sms, och ringer 3 samtal. Då har jag alltså blivit kränkt av NSA 28 gånger idag. På ett år snittar jag 10.200 ggr. Antar jag att ca 80% av sveriges befolkning befinner sig i en ålder då de gör likadant, så blir det 7.520.000 svenskar som kränks 10.200 ggr/år, vilket blir 76.704.000.000 kränkningar per år. 76 miljarder kränkningar av svenskars privatliv om året, och Reinfeldt håller tyst. Där har vi en skandal för kvällspressen.

  /Smen

  SvaraRadera
 4. Ett övegrepp är en tragedi, en miljon är statistik :(

  SvaraRadera
 5. Hur okunnig är Snowden inte då? Har han fullständigt glömt bort att söka asyl i godhetens och rättfärdighetens hemvist på jorden? Här skulle han fått asyl på mindre än en kvart ... eller? Vad är det jag missar? =:-0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snowden är inte analfabetisk muslim och ljuger uppenbarligen inte om sina asylskäl och är därför inte välkommen i Sverige.

   Radera
  2. Hej micketrollet.

   Radera
 6. HAX skriver: "Det är beklämmande att vårt land inte kan bete sig anständigt i fallet Snowden".

  Har jag eller HAX själv betett sig oanständigt?

  Blanda inte ihop mig med vad centralmakten företar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "centralmakten" ses väl ändå som representant för "vårt land" när det gäller utrikespolitik. Eller hur?!

   Radera
  2. @ JohJoh

   Gav jag mitt samtycke till Mälardalsregimen att representera mig? Skrev jag under ett socialt kontrakt genom att födas?

   Ganska oliberalt resonemang.

   Radera
  3. Jojomensan, i och med att dina päron (jag antar att du föddes i Sverige) skrev på ditt födelseattest eller att du befinner dig inom landets gränser så har du därmed underkastat dig Svensk lag.

   Du har två val för att förändra ditt avtal med Mälarregimen. Rösta vart 4:e år eller rösta med fötterna...

   Radera
  4. @ Matte

   Det s.k. sociala kontraktet tvingades på mig.

   Att en centralmakt för en hel befolknings talan är kollektivistiskt mumbo jumbo.

   Radera
  5. Det är ingen som tvingar dig att stanna i landet heller...

   Nyttja dina rättigheter eller stick om det inte passar, men sluta gnäll för bövelen!

   Anarki leder bara till jävelskap.

   Radera
  6. @ Matte

   Där kom den.

   Den etniskt utrensande kommentaren.

   Radera
  7. Japp, jag stack...men hamnade ur askan in i elden så att säga.

   Men inte fasiken gnäller jag för det!

   Radera
  8. @ Matte

   När slavar i amerikanska sydstaterna ville förolämpa varandra, var det vanligt att man påpekade att min plantage är bättre än din plantage.

   Bevisbördan torde ligga på den som hävdar jag skrivit under ett ofrivilligt kontrakt.

   http://www.libertyclassroom.com/you-signed-a-social-contract/

   Radera
 7. Ett ganska intressant litet videoklipp som KAN ge en del av förklarningen av USA´s aggerande i sin jakt på världshäravälde kan hittas här:

  http://www.youtube.com/watch?v=F_Xx4zoaPec

  SvaraRadera
 8. Jo det var visst Snowdens fria val från det ögonblick han bestämde sig för att begå landsförräderi mot USA.
  Förhoppningen är att hans liv inte blir särskilt långt;det finns gott om ryska hitmans for sale för den som vill betala

  SvaraRadera
 9. "our governments" .. HAHAHAHA

  SvaraRadera
 10. Nån som undrar vad som kommer upp i söksvaren på söksträngen: "nsa cia turf war"? hur är det man säger på svenska? nä, jag tar det på engelska istället: We are all, so played!
  Snowden har inte offrat ett skit. Läs Jon Rappoports artikel, Who is Edward Snowden?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.