2013-08-19
Övervakning – Vägen mot en allt mer totalitär stat
Staten har alltid varit på kollisionskurs med enskilda individer och grupper. Det har som regel handlat om sådant som är annorlunda, som sticker ut, som är nytt och som ifrågasätter eller provocerar. Staten har under årens lopp jagat bögar, stängt svartklubbar, sprängt piratradiostationer och stormat raveklubbar – för att nu bara ta några exempel.
Ofta har det handlat om moralpanik. Ibland om att den härskande klassen helt enkelt inte förstår vad som sker. Ibland om att staten inte accepterar att bli ifrågasatt eller utmanad. Ibland om att folk vägrar lyda (och till exempel gömmer flyktingar eller duckar skatten).
I grunden finns skäl att misstänka att det mest handlar om makt.
Här kan man i många fall tala om omotiverat förtryck mot individer, grupper och företeelser. Men så här långt in i berättelsen handlade det fortfarande om rätt begränsade fenomen. (Vilket inte gör statens kränkning av enskilda individers frihet mindre.)
Sedan hände flera saker. Vi fick internet – som skapade fria informationsflöden, vilka i sin tur utmanade så väl makten som förlegade affärsmodeller. Kriget mot drogerna trappades upp – vilket skapade ett rättsligt träsk där man gjorde brottslingar av människor som inte skadat någon annan. Och så kom kriget mot terrorismen – som urholkar de medborgerliga fri- och rättigheterna, som punkterar rättsstaten och som skapar en våldsspiral.
Staten kom under resans gång att känna att den behövde mer kontroll. Inte bara av ovanstående skäl. Politik bygger på att man kan tvinga folket att lyda. Och för att lyckas med det måste man veta vad medborgarna egentligen har för sig. Samtidigt nådde den tekniska utvecklingen en punkt där övervakning blev både relativt "tekniskt effektiv" och billig.
Det verkligt nya här, det är att staten nu kan övervaka hela folket hela tiden – inte bara tillfälligt hålla ögonen på vissa individer eller grupper.
(Ta teledatalagringen som exempel. Nu för tiden lagras data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Och amerikanerna övervakar bland annat vad vi har för oss på Facebook och andra sociala nätverk.)
Att övervakningsstaten nu de facto har rullats ut kommer knappast som någon överraskning.
Då är frågan: Vad gör politikerna? (Det vill säga de som har att sätta upp regelverken för statens verksamhet.)
Håller de fast vid medborgerliga fri- och rättigheter, som rätten till privatliv och rättssäkerhet? Bryr de sig om att göra övervakningen proportionell i förhållande till de problem de påstår sig se? Försvarar de de principer som bygger ett öppet och demokratiskt samhälle? Ser de till att det finns spärrar mot övervåld och maktmissbruk? Bryr de sig över huvud taget om att skaffa sig en helhetsbild?
Svaret är nej.
När Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter hösten 2009 diskuterade det så kallade Stockholmsprogrammet – då hade den gästande svenska justiteministern Beatrice Ask (m) ett ampert budskap: Det finns ingen tid att stanna upp, tänka efter och utvärdera övervakningsstaten.
Dels är detta ett hårresande uttalande i sig. Dels pekar det på något intressant om övervakningsstaten. Om man stannar upp, tänker efter och analyserar – då kanske man kommer på att den varken är rätt eller effektiv. (Det är som att cykla. Stannar man, då välter man.)
Det är skälet till att våra politiska ledare rusar vidare i blindo, in i övervakningsstaten. De vill inte och de kan inte försvara sina handlingar. "Alla vinner på om debatten lägger sig."
Och om våra politiker vägrar ta sitt förnuft till fånga, då återstår bara en sak att göra: Byt ut dem!
Läs även: Sanna Rayman (Svenska Dagbladet ») och Peggy Noonan (Wall Street Journal ») om staten och övervakningen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så här tycker Larken Rose om de som röstar - http://www.youtube.com/watch?v=t5FNDRgPOLs
SvaraRaderaGeorge Carlin är inte nådig han heller - http://www.youtube.com/watch?v=efKguI0NFek
Blir man stärkt i själen av eller klarar av att fullständigt ignorera dylikt resonemang innan man springer iväg till en vallokal så måste det vara nåt som fattas.
Jag är ibland uppgiven över att omgivningen inte tycks bry sig alls över frågor som har med integritet och storebrorssamhälle. Jag tänker, jaja, den dagen det är för sent och drabbar alla påtagligt kommer folk bryr sig.
SvaraRaderaSamtidigt, det finns faktiskt absolut ett starkt växande ifrågasättande. Inte direkt mot storebror i from av staten, utan storebror i framförallt gestaltad som sociala medier. Främst den största spelaren.
Bara man kan lyfta frågan därifrån på ett bra sätt tror jag mycket är vunnet.
"Alla vinner på om debatten lägger sig."
SvaraRaderaÄr det så vi ska tolka tystnaden på alliansens hemsida.
Senaste inlägg publicerades den 17 april 2013.
Kioskvältare? "Alliansens partisekreterare fortsätter sin turné Landet runt. Den 10 april besöktes Gävle och Falun."
Eller (Det är som att cykla. Stannar man, då välter man.)
Källa
100 drogtestades i Furuvik
SvaraRadera[bild] Furuviksparken när Gävle
Furuviksparken när Gävle
GÄVLE Vid reggaefestivalen i Furuvik tog polisen under två dagar in 100 personer för kroppsbesiktning misstänkta för ringa narkotikabrott. Det är något färre än ifjol.
Av dem var 15 under 18 år. Samtliga släpptes efter förhörts och fått lämna prov. Tusentals besökare kom till musikfesten nära Gävle som enligt flera besökare varit lugn och enligt polisen utan större ordningsstörningar.
– Det var överlag en lugn tillställning, trots att det var något fler besökare i är. Men det är viktigt att vi är där och det förekommer uppenbart droger där, säger Åsa de Veen vid Gävlepolisen till Drugnews.
Under första festivaldagen i fredags togs ett 70-tal personer in för kroppsbesiktning och 30 beslag av misstänkt narkotika gjordes. Under lördagsdygnet drogtestades 30 personer, och gjordes tolv beslag av misstänkt narkotika.
Dessutom omhändertogs 18 personer för fylleri i fredags och nio personer sista dygnet. Skadegörelser och minst ett gripande för misshandel har också rapporterats.
Polisnärvaron var stor vid musikfestivalen och en husbil hade ställts upp inne på området som tog upp anmälningar om stölder med mera, dessutom baracker utanför där förhör, provtagning etc. sköttes.
Särskilt fokus har polisen haft vad gäller narkotika bland ungdomar.
– Eftersom vi ändå har en begränsad resurs här på plats, har vi naturligtvis inte uppdagat alla narkotikabrott. Men vi har klar bild av hur bruket har sett ut under festivalen, de erfarenheterna visar att vår närvaro är motiverad, säger Måns Jennehag, ansvarig för polisinsatsen.
Nu ska beslag och prover analyseras och insatsen utvärderas och redovisas om ett par veckor.
Ifjol var första gången som Furuvik ordnade reggaefestival, då gjordes 135 drogtester, total kom då cirka 13 000 besökare. Dessförinnan hade Uppsala arrangerat i flera år. Men avslutades där efter återkommande kritik om mycket narkotika bland publik och några artister.
http://www.drugnews.nu/article.asp?id=8082
Vad var det, 200 miljoner (småpotatis) som staten de närmaste åren satsar på att sprida cannabisfobi i media?
RaderaDet finns två sorters svensk cannabofobisk propaganda. I den ena (riktad mot bildade medelklassföräldrar som blir jätteledsna när MVG-Pelle bestämmer sig för att bli hippiemusiker istället för akademiker. Det måste vara gräsets fel att han inte för vidare familjens arv.) figurerar någon obskyr Professor som inte forskat på cannabinoider. Men han vet minsann att cb orsakar psykos, schizofreni, minnesproblem, emotionell avtrubbning osv.
I den andra (oftast i lokaltidningar) låter man fd blandmissbrukare med inte alla korvar på grillen välla ur sig om hur cb förstörde deras potential till social tillräcklighet. Det är djupt plågade individer som inte kan släppa sitt pundarförflutna, så de ägnar sig åt en slags omvänd drogromantik. De fantiserar om det liv de tror sig kunnat haft ifall de aldrig rört pipan.
Sterilitet eller melodrama, det kvittar.
Ungdomarna älskar gräs.