2013-08-17

Nu börjar det bli dags att fokusera på Europavalet


Om någon vecka är sommarlovet över i EU-politiken. Europaparlamentet går in på sista arbetsåret innan EU-valet. Ett val som även kommer att påverka andra EU-institutioner, som EU-kommissionen.

Valrörelsen inför Europavalet i maj 2014 börjar redan nu. Det ändrar spelreglerna. Visserligen kommer Europaparlamentet att ha konkreta sakfrågor att jobba med in i det sista. Men nu surras lasten, putsas vapnen och de politiska partierna går in i stridsberedskap.

För Piratpartiet kommer detta att bli en utmaning och en möjlighet av stora mått. Det var en sak att bli valda vid en tidpunkt när man var i mediestormens öga, när Pirate Bay-rättegången fortfarande rörde upp svallvågor och när FRA-striden fortfarande var i färskt minne. Det är en helt annan sak att lyckas bli omvalda.

Piratpartiet har levererat. Utan (pp) och den internationella piratrörelsen hade Acta-avtalet aldrig stoppats. Piratpartiet var med och tvingade EU:s ministerråd acceptera att avstängning av fildelare (och andra) från internet aldrig får ske med mindre än en föregående rättslig prövning. Piraterna arbetar metodiskt för att få en allt större del av Europaparlamentet att inse behovet av en reformerad upphovsrätt. Piratpartiet är det svenska parti som är drivande för en vettig dataskyddsförordning i EU, som garanterar medborgarna deras rätt till privatliv. Piratpartiet har varit det enda svenska parti som konsekvent kämpat för internets frihet i EU. (Det kan till exempel nämnas att i hela EU-parlamentet var det bara två ledamöter som konsekvent röstade mot kommissionär Malmströms förslag om nätcensur.) Det är piraterna som är spjutspetsen i kampen mot övervakningsstaten. Och Piratpartiet driver en EU-kritik som går ut på ökad demokrati, ökad transparens och ökad respekt för de medborgerliga fri- och rättigheterna.

Piratpartiet har kämpat och gjort nytta i Europaparlamentet – och förtjänar att bli omvalda.

Vi skall veta att de andra politiska partierna inte är roade av att ha pirater i Europaparlamentet. Hela startfältet av riksdagspartier är fast beslutna om att piratsuccén från 2009 (då (pp) bland annat var störst i den yngsta väljargruppen) inte skall upprepas.

De etablerade partiernas främsta strategi blir att försöka tiga ihjäl Piratpartiet.

De kommer att göra allt för att ducka frågor som har med internets frihet, övervakning och EU-kritik att göra. De tänker sätta en annan agenda. Och de kommer att försöka stänga (pp) ute från media. (Bli inte förvånad om de till och med försöker stänga (pp) ute från etermedias valdebatter.)

Ett tecken på vad som kommer är att EU-kommissionens svenska kontor frågade ut samtliga riksdagspartier (inklusive sverigedemokraterna) om deras EU-politik i Almedalen – men inte Piratpartiet. Ett annat är opinionsmätningarna, där det är mycket troligt att (pp) har bättre siffror inför EU-valet än till exempel (c) och (kd) – men ändå sorteras in i den anonyma gruppen "övriga partier".

Eller ta skolvalet (som regeringen lägger stor vikt vid i år, för att vinna tillbaka ungdomsväljarna). Räkna kallt med att många skolor och kommuner kommer att försöka ignorera (pp) eller helt enkelt blockera partiets möjligheter att presentera sig och att debattera, med motiveringen att det inte är ett riksdagsparti...

Om denna strategi inte fungerar, då kommer gammelpartierna helt enkelt att gå över till fulspel.

Jag tror att de flesta piratpartister inte riktigt vet hur ful, ohederlig och otäck en traditionell valrörelse kan vara, sedd inifrån. Riksdagspartierna och deras opinionsmedia kommer att göra allt för att försöka fula ut (pp).

Piratpartiet kommer att få slita som aldrig förr för att bli omvalda. Men det är både möjligt och realistiskt.

Just nu måste alla piratpartister gör allt de kan för att exponera Piratpartiets varumärke. Partiet måste in i väljarnas medvetande. För om väljarna inte vet eller om de har glömt bort att (pp) finns – då kan de helt enkelt inte förhålla sig till partiet och än mindre rösta på det.

Först därefter är det möjligt att driva den politiska kampanjen: Internets frihet. Stoppa övervakningsstaten. En reformerad upphovsrätt. Ett transparent och demokratiskt EU. Det – och inte så mycket annat – är piratfrågorna i EU-valet. Ett enkelt, begripligt och fokuserat budskap som väljarna kan hålla i minnet.

Och som korten ligger just nu, så ser det ut som om just dessa frågor faktiskt kan bli stora lagom till valrörelsen i maj. Då kommer det att bli svårt att tiga ihjäl piraterna. Då kommer det att bli svårt att fula ut ett parti som på riktigt tar strid för medborgarnas fri- och rättigheter. Då kommer media att se Piratpartiet som intressant och relevant.

Nu går piraterna ut i EU-valrörelse. Det kommer att bli en oerhört intensiv kampanj, vilken alla som deltar kommer att minnas länge; Det kommer att bli en kampanj som visar att ett parti med små resurser kan bli omvalt på stora idéer; Det kommer att bli en kampanj som förändrar svensk politik.

32 kommentarer:

  1. Piratpartiet har min röst i EU-valet. Utan tvekan!

    Finns det några flygblad/affischer man kan printa och dela ut/sätta upp?

    SvaraRadera
  2. @Amnexis http://www.annatroberg.se/2013/07/09/nu-har-piratpartiets-nya-kampanj-rullat-igang-ordentligt/ <- affischer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, jag har ingen piratmail så jag kan inte beställa de affischerna. Finns det inget i svartvitt man kan skriva ut själv?

      Visst jag kan fixa ihop nåt själv, men det skulle vara trevligare med en koherent kampanj även i det svartvita formatet...

      Smart att flörta med HBT-folket, men ta det lite lugnt på den fronten. Det kan skrämma iväg många röster också. Man behöver inte ta ställning mot HBT, bara tona ned stödet lite... En stilla önskan då det är tillräckligt mödosamt och komplicerat att argumentera för PP som det redan är.

      Signaturen "Kloker" gav värdefulla tips i Annas kommentarer ang. "kattsötheten"...

      Radera
  3. Jag röstar inte i EU-val eftersom jag inte vill understödja ett system som bara producerar dåliga resultat och förstör resurser (ekonomisk omfördelning) för sina tvångsanslutna "medlemmar" (en gång suveräna stater och dess medborgare). Jag tror heller inte på majoritetsdemokrati i den form som det används i EU och i de flesta västländer. Jag vill inte reformera systemet, jag vill att det skall försvinna, förtvina och glömmas bort och möjligen kommas ihåg i historieböckerna som ett sjukt politiskt tilltag vars orsaker endast och möjligen kan härledas till allt det politiska virus som rann ut över världen efter Sovjetkommunismens fall, se bara hur illa det håller på att gå i USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att man kan sticka huvudet i sanden. Men resultatet brukar vanligen bli att man får svårt att andas och ingen annan bryr sig.

      Och låt inte det bästa bli det godas fiende som Carl Bildt brukar säga...

      Radera
    2. "eftersom jag inte vill understödja ett system som bara producerar dåliga resultat och förstör resurser (ekonomisk omfördelning) för sina tvångsanslutna "medlemmar" (en gång suveräna stater och dess medborgare). Jag tror heller inte på majoritetsdemokrati i den form som det används i EU och i de flesta västländer. Jag vill inte reformera systemet, jag vill att det skall försvinna, förtvina och glömmas bort och möjligen kommas ihåg i historieböckerna som ett sjukt politiskt tilltag vars orsaker endast och möjligen kan härledas till allt det politiska virus som rann ut över världen efter Sovjetkommunismens fall"
      Det är JUST DÄRFÖR som du bör gå och göra din stämma hörd!!!

      Radera
    3. Hahaha, gör man sin stämma hörd när man röstar?! Jojo, ni som tror/anser det är seriöst manipulerade till att vara de systemets tjänare DE vill att ni skall vara.

      Om ni på allvar försvarar den Post-representativa Demokratin och den korporativa statens härjningar i era liv så är ni ju inget annat än tjänare som bär eran maktlöshet med stolthet på kavajslaget. Sån skit får stå för er, försök bara inte dra in mig i den också bara för att ni skall känne er bättre till mods och under förespegling att jag gör mig hörd (röst-ar) genom att pressa ner en papperslapp i en valurna som säger vilka kleptokrater jag ger frikort att råna mig de närmaste fyra åren.

      Det enda språk Hoi Oligoi förstår sig på är när Hoi Polloi röstar med fötterna, tar systemet, knycklar ihop det, lyfter på soptunnelocket och slänger ner skiten och sen går iväg ... "mot solnedgången och nya horisonter och möjligheter".

      Radera
    4. Ibland får man dessutom viss hjälp och visst stöd för sin åsikt från närmare håll än man anar (Henriks vänsterspalt och medieskugga), så därför broderar jag lite till varför man inte skall rösta med hjälp av anarkisten Per Bylunds artikel, "Kan man rösta som libertarian"? Försök se förbi det sedvanliga akademiska finstilta käbblet Per så gärna vill ha med libertarianer:

      [...] "Men som motargument hörs ofta ett uttalande som verkar komma direkt ur den offentliga skolans samhällskunskapslektion: att inte rösta är ju att stödja majoriteten! Eller, för att uttrycka det annorlunda: att inte rösta är att inte göra sin röst hörd, att inte göra sin demokratiska plikt, osv. Det är ett helt sanslöst resonemang, men det verkar vara svårt att göra sig av med."

      [...] "Men frågan är om en röst skänker legitimitet. Vi såg redan ovan att om man deltar i frivilliga sammanhang med majoritetsval så får man ”leken tåla”. Även om staten i sig är en ”lek” som man inte väljer att lyda under, så är själva charaden på valdagen frivillig i de flesta väststater (Australien är ett undantag). Med andra ord är deltagandet i röstanderitualen helt frivilligt. Så frågan är vad den tjänar till."

      http://www.mises.se/2013/08/06/kan-man-rosta-som-libertarian/

      Radera
    5. Röstar man inte har man ej heller sagt emot. Om det kan man säga vad man vill men den dystra verkligheten är att när du väljer lägga ned din röst så räknas din röst i praktiken som att du gett godkänt för allt som komma skall.

      Radera
    6. @SDM: se kommentar ovan. Nä, det innebär inte att jag ger frikort för vad som helst. Det är en förledande logik som endast en politiker kan umgås med. De vill att vi ska rösta eftersom om vi inte gjorde det skulle de inte ha nån legitimitet ... och då faller korthuset. Tips läs Bylunds artikel (länk ovan).

      Radera
  4. OT: Hittade just en välgjord BBC-dokukmentär om Euro-krisen. Den hade nästan allt, skulle jag säga. Nyktert, förnuftigt och utan de flesta politiska övertonerna. Verkligen sevärd. Något för brittiskt centrerad men ändå.

    SvaraRadera
  5. Prat om att reformera systemet (The Matrix) är förledande. Reformer eller förändringar leder aldrig till att systemet förminskas, bantas ner eller avskaffas och ersätts med nåt folkligt och demokratiskt utan snarare att det växer och expanderar på bekostnad av allas oförytterliga rättigheter till förmån för den centralstyrande och kontrollerande varböldens bidragsprofitörer på alla nivåer.

    Varför måste alla bubblor spricka? Jo, för att kreativa politiker och deras lobbyorganisationer skall kunna marknadsföra sina ersättningslösningar efter bubblan spricker.

    Den i grunden anti-kollektivistiska och anti-altruistiska individen måste se till att skaffa det mentala vaccin som gör att vi inte längre accepterar den kontrollmaniska elitens eller politikeradelns härjningar som sliter sönder vårt Space-Time Continuum.

    The Problem Is Created By The One Who Has The Solution!

    SvaraRadera
  6. ... och för dom som redan har svårt att andas blir givetvis Den Stora Statens respiratorlösningar fullt acceptabla.

    SvaraRadera
  7. Precis som Dividendum vill jag att EU skall upphöra och skälet till det är att EU saknar möjlighet att reformera sig självt.

    Det EU-medlemskap som jag - i min naivitet - röstade för 1994 var ett EU som skulle förvalta de fyra friheterna, inte en organisation bestående av megalomana politiker i Bryssel som "går på syra", politiker utan gränser.

    Hur röstar jag då om min önskan är att EU skall upphöra i sin nuvarande form? Låta bli att rösta, PP eller V? Eller något annat?

    Ingen aning, faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. SD till riksdagen och PP till EU-valet kommer bli ett vinnande koncept!

      :)

      Radera
    2. Vill du att EU ska upphöra är PP inte ett alternativ för dig. PP vill reformera EU inte avskaffa det.

      Radera
    3. Det är därför SD behövs, så vi kan lämna skiten för gott. Tills det är gjort håller PP de värsta besluten stången på plats i EU-parlamentet.

      Radera
    4. PP vill ha en ny EU-konstitution som är minimalistisk, begriplig, demokratisk och inriktad på medborgerliga fri- och rättigheter och fri rörlighet.

      Sedan folkomröstning och ratificering.

      Om inte, då är det dags för oss att lämna.

      Radera
    5. Henrik! Den dan sådana politiska drömmar slår in om vad EU bör/skall vara, den dan har solen blivit en röd jätte. Låter som om röstskolk är en konstruktivare lösning ( röstskolk! vilket jävla ord egentligen. Vi skolkar som små olydiga elever). Promenera ut och bygga nytt. Tänk vad energi ni förbrukat till ingen nytta om ni lämnar.

      Sanningen är att alla sitter fast i sin egen personliga tvångströja, finurligt utdelad av Makthavarna. Houdini var en symbol på så många sätt. ;-)

      Radera
  8. "Hitman,Amnexis,Sverigeakrobat,anomym,Jonte etc etc" är sannolikt den enda i världen som får Mises, Åkesson och Piratpartiet att fungera tillsammans på samma intellektuella plattform och det är inte så konstigt om man ser till hans samlade spammande under året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kreativt och nytänkande?

      Radera
    2. Är man kritisk till EU så tycker jag inte det är så svårt att känna sympati med både SD och PP.

      Mises får stå för Hitman.

      Radera
    3. Tja, att sätta PP och SD på samma plattform? Jo, på samma sätt som Gandhi och Goebbels säkert hade kunnat samsas om att de båda gillade katter?

      Radera
  9. Snälla nån, sympati med SD, ääääh! Ett intellektuellt och idémässigt zombieparti. Skit i å rösta, det vore en signal som heter duga åt kleptokraterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tveksam till röstskolket....det har sådan liten relativ vikt, det är redan 20-30-40% som inte röstar och huvuddelen av dem gör det nog inte som en manifestation.

      För att "synas" i röstsammanhang bör man nog rösta men rösta på något som "rör om" så mycket som möjligt och sänder en signal till politikerklassen.

      Radera
    2. "Skit i å rösta, det vore en signal som heter duga åt kleptokraterna."

      Den metoden försökte man med i sista delen av weimarrepubliken 1930. Den fungerar inte alls bra.

      Särskilt inte här i Sverige. Blankrösterna redovisas ju inte ens längre. Enda möjligheten att markera är att tillse att rösten räknas. Har du inget annat du tror på, rösta på Volvo eller Kalle Anka. Men rösta.

      Radera
    3. Ha, Jisses! Njaaää, man skall aldrig förvänta sig att övertyga nån omedelbart i en diskussion men du verkar varken vilja eller kunna förstå vitsen med att vägra lägga sig i Den Statliga kuvösen där du uppmanas att installera den påbjudna tankemjukvaran från det halvstatliga mjukvaruinstitutet.

      Du däremot som deltar i systemet kan göras ansvarig för allt som kommer/komma skall. Man deltar i leken och röstar för ... inte emot.

      Radera
    4. Jag hör dig Dividendum, men som SDM säger här ovanför; blankrösterna räknas inte ens längre...

      Den statliga kuvösen verkar inte innefatta SD, om man lyssnade på Reinfeldts bisarra tal i Almedalen fick man det intrycket iaf.

      Är som sagt ingen fantast av SD, jag ser det som ett 'means to an end'; protestera mot programmerarna av den påbjudna tankemjukvaran.
      SD är dessutom djupt EU-kritiska, kanske inte av samma anledningar som vi är, men kommer vi bara loss från EUs bojjor så är mycket vunnet. Då kan man rösta pirat i riksdagsvalet året därpå.

      Radera
  10. Kan bara hänvisa till Per Bylunds artikel för vidare argumentation i den här frågan. Dina spekulativa strategi- och trixterlösningar, Amnexis, för hur man skall rösta för att uppnå olika mål, inom systemet, är ingen medicin för min smak.

    Är man emot centralstyre som idé går det inte att delta i ett och en lek man tycker är principiellt och i grunden förfelad, både etiskt och moraliskt. Det är en enkel idé som alla kan förstå om de bara ges lite intellektuell näring för att linda tankarna kring konceptet. Ekonomi, valutor och Fria markander skall återtas av folket för folks och de fattigas bästa, inte för att Hoi Oligoi skall få fortsätta sitt kroniskt inkompetenta resursförstörande på vanligt folks bekostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det något ställe på denna planet där betydande förändring åstadkommits genom blankröstning? Alltså där ett system/stat gått under p.g.a. det?

      Att drömma om förändring är ingen medicin för min smak.

      Radera
    2. Nä, det är just därför vi har ännu större anledning att pröva den metoden. Det är ju absolut inget argument för att det inte fungerar. Jag vägrar att springa i ekorrhjulet på nån annans uppmaning när jag vet hur min lapp i lådan används för att legitimera en snussniffande, inkompentent politikeradel som främst ser till hur systemet (tråget) de bökar i skall permanentas och utökas, istället för tvärtom.

      Östtyskarnas utmarch 1989 kan väl liknas vid en sorts blankröstning, det tog sitt pick och pack och promenerade ut och lämnade ledargrisarna grymtande vid tråget.

      Dessutom lär vi aldrig bli av med det kollektivistiska tankeviruset på det sättet. Projekt: Radera ut JAG och ersätt det med VI har pågått alldeles för länge (du har väl hört Obmamas, "You didn´t build that"-tal) för att konservativa och socialister skall kunna ändra (avskaffa) det.

      Radera
  11. rättelse: ... delta i ett spel och en lek (som bara syftar till att ge en påtvingad elit med tokstollar legitimitet)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.