2013-09-24

EU-valet: Tre mandat till Piratpartiet?


Redan innan EU-valrörelsen har kommit igång dyker en intressant opinionsmätning upp...

Den visar dels att 87% av svenska folket tycker att privat kommunikation ska vara fri från avlyssning om det inte föreligger någon brottsmisstanke. Vilket är viktigt och glädjande.

Undersökningen visar också att 13% av svenska folket skulle kunna tänka sig att rösta på Piratpartiet om det vore EU-val i dag. Ytterligare 18% vet ej.

Partisympatierna speglar visserligen inte folkets åsikt om övervakning, men det är ändå en upplyftande siffra för Piratpartiet. Inte minst med tanke på medias sparsamma rapportering från arbetet i Europaparlamentet.

För det är ju i EU som de tunga besluten om övervakning och om internets frihet fattas.

Det finns dock många okända kort i leken. Dels röstar bara knappt hälften av alla röstberättigade i Europavalet – och frågan är vilka partiers sympatisörer som är mest benägna att gå till valurnorna. Dels har valrörelsen, där (pp) har en plats vid debattborden, inte börjat. Och mycket kan hända på vägen fram till valdagen i maj 2014.

Vad man med säkerhet kan säga är att det är rimligt många som är positivt inställda till Piratpartiet – när man väl blir påminda om partiets existens. (Till exempel genom en direkt fråga i en opinionsmätning.) Vilket för övrigt stärker min tes att det viktigaste Piratpartiet kan göra just nu är att exponera sitt varumärke, för att hålla sig kvar / ta sig in i väljarnas medvetande.

Undersökningen ger dessutom en antydan om att det kan finnas en potential i den grupp som skulle kunna kallas "missnöjesröster". Vilket i så fall är ett kvitto på att (pp) med rätta upplevs som ett parti som tar strid med makten och systemet.

Sammanfattningsvis är denna opinionsmätning en signal om att Piratpartiet är en spelare att räkna med i EU-valet 2014.

Läs mer:
Anna Troberg »
Novus »

5 kommentarer:

 1. Om man skall konkretisera uppmaningen "exponera varumärket" så att det kokar ner till något som en enskild, helst ny och grön, tidigare inaktiv medlem kan göra, så tycker jag att man behöver göra en sak mycket mera för att uppnå det. Utbildning av olika slag.

  I många olika saker, som tex göra videos, skriva engagerande, kroppspråk, retorik, bygga webbsite, hur man gör uppmärksammade kampanjer och demonstrationer, göra memes och massa mera saker osv osv.

  Det skall vara lätt att hoppa in och göra något litet eller stort.

  För att åstadkomma detta behöver man, som Rick Falkvinge påtalar i sin bok Swarmwise, en arbetsyta att göra det på.

  SvaraRadera
 2. Och att det byts färg från den vrålfula lila till Orange som i många andra länder.

  SvaraRadera
 3. PP skulle behöva ta steget och våga byta namn och visa var de står.

  Kalla sig för något liknande "Integritet och Demokrati" och driva frågorna Demokrati, transparens, integritet osv.
  Inga lagar och handelsavtal tillsammans med näringsidgarna i det tysta, inga systematiska hemligstämplingar av allmänna handlingar, inga oredovisade partibidrag, ingen systematisk övervakning av medborgarna etc.

  Det finns massor av tunga och extremt viktiga frågor som de skulle kunna göra till sin sak som inga andra partier driver.

  SvaraRadera
 4. Det brast hos hr. Häglund på tidningen M3 förra veckan efter han hört Renfällen debattera på TV. Han skrev i nån slags inspirerad och kontrollerad affekt. Det blev alldeles lysande:
  http://m3.idg.se/2.1022/1.523282/en-enda-makaber-trehovdad-tragedi-for-detta-land

  Och nu går vi ut och röstar på några andra i kommande val för att vi vill ha det bättre ... [*Katschiiiinng*]

  SvaraRadera
 5. Kommer att rösta på PP i EU-valet, men en undersökning där man får svara på om man "skulle kunna tänka sig" är inte värt något. Mängder med alliansväljare skulle nog "kunna tänka sig" rösta på ett annat alliansparti osv. Det enda som är intressant när det gäller väljarundersökningar är vilket parti någon kommer att rösta på.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.