2013-09-15

Euro-krisen: Läge att vara vaksam

I går var jag på ett seminarie som firade att det är tio år sedan svenska folket sa nej till euron i en folkomröstning. Det var ett intressant och trevligt arrangemang som sträckte sig över block- och partigränserna.

Att se video- och tidningsklipp med ja-sidans representanter var närmast pinsamt. Det mesta de påstod var fel och i många fall har verkligheten blivit den rakt motsatta jämfört med deras profetior.

Men inte heller nej-sidan hade alltid rätt. Euro-debaklet är nämligen på väg att bli mycket värre än vi fruktade att det skulle bli.

Euro-krisen är inte över. Nu upplever även tidigare starka länder problemet med en låst växelkurs. Det gäller till exempel Finland. Även om landets kris har flera orsaker, så förvärras allt när marknaden inte tillåts sätta priset på dess valuta.

För svensk del finns anledning att vara vaksam. Dels finns det gott om politiker som fortfarande vill att Sverige skall gå med i euro-samarbetet. Dels kastar euro-zonens politiker och byråkrater lystna blickar efter vårt lands "outnyttjade låneutrymme".

Och om man ser frågan i ett vidare perspektiv, då finns stora problem både vad gäller transparens och demokrati. Euro-samarbetet skapar en farlig bunkermentalitet.

Det är så det går när politiker får för sig att styra och ställa över saker som de inte begriper.

2 kommentarer:

  1. "Det är så det går när politiker får för sig att styra och ställa över saker som de inte begriper."

    Vilket inbegriper det mesta, tyvärr...

    SvaraRadera
  2. Ur SvD/Ekonomi 2013-09-16:


    ”Han varnar för nya bubblor i Nordeuropa”

    ”Södra Europa har haft sina bubblor som spruckit, nu står kanske norra Europa på tur. Orden kommer från Lorenzo Bini Smaghi, tidigare medlem i Europeiska centralbankens styrande råd, numera professor på Harvard. Bini Smaghi varnar också för att beslutsfattare agerar för långsamt och på så sätt både förvärrar situationen och lämpar över problemen i någon annans knä. ”

    ”Det pågår en stor diskussion i Sverige huruvida vi har en svensk bostadsbubbla eller inte

    - Ja, jag har förstått det. Det vanliga är att människor förklarar läget med fundamentala faktorer. Först när bubblan spricker så förstår man att det vara en bubbla. Det är svårt att identifiera en bubbla men det är klart att något byggs upp i Sverige så jag skulle vara väldigt försiktig.

    Vem ska vara försiktig?

    - Beslutsfattare och banker. Banker behöver låna ut pengar för att tjäna pengar. Människor vill låna för att köpa hus. Politiker är glada när människor köper hus och banker tjänar pengar. Så det är bara beslutsfattare som sköter själva regleringen av marknaden som kan ta bort drinkarna från festen. Det kräver i sin tur att beslutsfattarna är tillräckligt självständiga i förhållande till politikerna. Annars är risken att alla är glada tills dess att musiken tystnar och festen är slut.”

    Källa:

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/han-varnar-for-nya-bubblor-i-nordeuropa_8516742.svd

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.