2013-09-05

FRA är nyckelspelare i globalt övervakningsnät


Att svenska FRA (Försvarets Radioanstalt, som trots sitt namn är en civil myndighet) är en kugge i det internationella underrättelse- och övervakningsnätverket – det kommer knappast som någon överraskning. Men i dag har vi fått det bekräftat. Och inte nog med det...

FRA är en av ett litet antal nyckelspelare i USA:s globala övervakningsnätverk. (Tillsammans med USA, UK, Frankrike, Indien och Israel. Plus förmodligen Australien.) Kodnamn: SARDINE.

Sverige är alltså ett av de fem, tio länder som som bygger och driver den gigantiska övervakningsapparat som avslöjats av den amerikanske whistleblowern Edward Snowden. Reinfeldt, Bildt och Ask är med andra ord lika djupt insyltade i det här som president Obama.

Detta framkom på en hearing om NSA-affären i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) i dag på eftermiddagen. Källmaterialet kommer från den information som whistleblowern Edward Snowden avslöjat – och som har har analyserats inför dagens utskottssammanträde av journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell (som har använts av EU för utredningar om massövervakning även vid tidigare tillfällen).

Länk till bloggpost med twitter-flödet och lite andra länkar kring dagens hearing »

Denna bloggpost kommer att uppdateras med mer, intressant material från dagens möte allt eftersom. Men eftersom trycket är stort vad gäller FRA-frågan, så börjar vi med den. Kom tillbaka för mer...

Fortsättning:

Jag sitter på kontoret och försöker kolla när/om det kommer upp en video från dagens hearing. Men tills vidare får jag försöka ge en del punkter utifrån det rätt omfattande twitter-flödet för #EPinquiry. Vi börjar från början. Sakerna som handlar om Sverige kommer mot slutet. Ha tålamod om det tar en liten stund för alla tweets att ladda...


# Från början var det tänkt att The Guardians Glenn Greenwald skulle vara med, på videolänk från Brasilien. Av någon anledning blev det inte så.

# Förste talare var Jaques Follorou från Le Monde.# Sedan Jacob Appelbaum, som själv blivit utsatt för säkerhetsapparaten, sedan han samarbetade med Wikileaks.

# Därpå The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger, som ju tvingades gå med på att få hårddiskar som innehöll material från Snowden-läckan förstörda...
# Sedan frågestund och diskussion efter första panelen...


# Sedan Gerhard Scmidt, tidigare ledamot och ansvarig för Europaparlamentets rapport som bekräftade övervakningsnätverket ECHELONS existens 2001. Rapporten dödades dock av parlamentet i efterdyningarna till 9-11.# Och så tillbaka till Applbaum, i detta lite ryckiga körschema...

# Sedan Carlos Coelho, som satt ordförande för det specialutskott som utredde ECHELON. Han var dock rätt kortfattad och mest bekräftade vad som sagts tidigare.


# Slutligen, Duncan Campbell, undersökande journalist som tagit fram rapporter om massövervakning för parlamentet tidigare. Till i dag hade han fördjupat sig i det material som kommit fram genom Snowden-läckan.De ovanstående tweesen är sådana som jag upplever stämmer med den bild jag fick, när jag lyssnade på hearingen.

Uppdatering: DN - Avslöjandet om Sverige ord för ord »

Uppdatering 2: Metro - Video: Här pekar Duncan Campbell ut Sverige »

Uppdatering 3: Video med hela utfrågningen »

11 kommentarer:

 1. Blir det något så kommer Ask få ta hela smällen...men det tror jag inte det blir.

  SvaraRadera
 2. Så inte så konstigt med andra ord att Bildt var emot att EU skulle ta upp frågan om övervakning med USA.

  SvaraRadera
 3. Fy helvete, fy satans jävla helvete!

  Och dessa samarbetar vi med?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt de gör allt för att underminera vår e-säkerhet på nätet!
   theguradian: US and UK spy agencies defeat privacy and security on the internet

   Radera
  2. http://christianengstrom.wordpress.com/2013/09/05/nsa-har-bakdorrar-till-en-stor-del-av-all-krypterad-internettrafik/

   Radera
 4. Detta går hand i hand med de uppgifter som FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson, oförsiktigt lämnade i en DN-intervju för några år sedan. Han uppgav då stolt att FRA spelar en framträdande och större roll i det internationella samarbetet än vad landets storlek motiverar.

  SvaraRadera
 5. Sverige har drivit signalspaning mot ffa Ryssland så länge signalspaning har funnits. Det är inte ett dugg förvånande.

  Varför tror ni Reinfeldt är så passiv? Det är ju för att han vet FRA:s roll i det här. Den är stor och omfattande just på grund av vår närhet till Ryssland.

  Vi kommer inte att få dem att släppa det här. Däremot TFTP, PNR och lite andra sådana där ADHD aktiviteter...

  SvaraRadera
 6. När historiker summerar perioden 1990-2020 så kommer följande att vara en typisk titel:

  "Att bygga ett sprött samhälle: Hur säkerhetstjänsterna lurade sig själva, varandra och sina regeringar att motarbeta pålitliga datanät, tjänster och databaser."

  FRA och deras internationella kollegor är så förtjusta i sina arbetsuppgifter att de bortser ifrån att deras uppdrag långt ifrån är det enda skydd ett samhälle behöver. En pålitlig infrastruktur mycket mer värt mer än "informationsutbyte med främmande makt".

  SvaraRadera
 7. Det börjar nu bli dags för regeringen och FRA att lägga korten på bordet. Mot bakgrund av allt som kommit fram under de senaste månaderna går det inte längre att tiga och hänvisa till den bekväma sekretessen. Vi lever i en annan tid.

  FRA hänvisar som vanligt till att man bara följer regelverket. Inte ens detta är dock sant mot bakgrund av de allvarliga anmärkningar som kontrollorganet SIUN riktat mot myndigheten. FRA har ett flertal gånger överträtt sina befogenheter, trots upprepade reprimander från SIUN.

  Och vi ska väl också ha i minnet att riksdagen saknar insyn i FRA:s utlandssamarbete. Detta styrs direkt av regeringen, där det endast är ett fåtal ministrar som har full kännedom om underrättelsesamarbetets olika delar.

  En rad andra samarbeten på det säkerhetspolitiska området är offentliga. Som bekant är t.ex. ramavtal som rör vapenexport m.m. inte hemliga, inte heller försvarets olika stridsförmågor och partnersamarbeten. Detta alltmedan underrättelsetjänsten lunkar på bakom sina dubbla hemligstämplar som vanligt.

  Det är nu ett anständighetskrav att de svenska medborgarna får veta med vilka svensk underrättelsetjänst samarbetar. Samma krav har också ställts gentemot FRA:s motsvarigheter i andra länder. Detta kommer bara att rulla på. FRA har här en unik chans att visa vägen.

  Självklart behövs också en kommission, där en rad FRA-kritiker bör ingå, som tar ett helhetsgrepp över signalspaningen.

  SvaraRadera
 8. Det blir allt mer uppenbart att dagens inkarnation av internet är kört i botten av all övervakning. Det som framkommit de senaste dagarna har, tyvärr, kört in den sista spiken i kistan.

  Internet hade en illusion av säkra tjänster. Nu är det bara att konstatera att oavsett krypteringsmetod så är all information som färdas över internet mer eller mindre ett vykort - alla som tittar kan läsa det.

  Detta har tyvärr konsekvensen att allt som skickas över internet kan och kommer övervakas.

  Hur återställer vi detta förtroende?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.