2013-09-11

Lite modern historia...


I dag är det 40 år sedan den blodiga militärkuppen i Chile. Med anledning av detta tänkte jag skriva ett par rader om ett rätt okänt kapitel i den historien...

Den chilenske presidenten Salvador Allende (som störtades av militären) var på mycket god fot med de svenska socialdemokraterna och med Olof Palme. Detta ledde till samarbete mellan Chile och Sverige på många områden.

Så när den sista svenska kryssaren – Göta Lejon – skulle tas ur tjänst, då såldes den för ett förmånligt pris till Chile. Fartyget fylldes med allt upptänkbart överskottsmateriel och en del andra presenter. I december 1971 lämnade hon Sverige. Ute till havs fick hon dock motorproblem. (Hon hade främst använts i Östersjöns bräckvatten och kylsystemet visade sig vara känsligt för de större havens högre salthalter.) Enligt en marinofficer som var med när det begav sig fick fartyget helt enkelt bogseras en stor del av resan.

Väl framme i Chile fick fartyget – som nu döpts om till Almirante Latorre – mest ligga vid kaj. Än så länge var det hela mest ett smått misslyckat svenskt "biståndsprojekt".

Men den 11 september 1973 svängde Almirante Latorre sina sju snabbskjutande kanoner in mot Valparaiso – för att vara med och hålla staden i schack under militärkuppen. Vilket ju inte riktigt var vad den svenska regeringen hade tänkt sig att hon skulle användas till...

Historien förtäljer att Olof Palme blev ursinnig om denna affär någon gång kom på tal.

1 kommentar:

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.