2013-09-17

NSA spanar på dina bankaffärer

Under sommaren har allt mer avslöjats om den amerikanska statens övervakning av folk på nätet. I princip allt vi gör kan snappas upp, granskas och lagras. Övervakningsmyndigheten NSA spanar på sociala nätverk som Facebook. De håller koll på oss när vi är på nätplattformar som tillhandahålls av till exempel Google, Microsoft och Apple. Och amerikanska myndigheter har byggt in bakdörrar som låter dem granska krypterad internettrafik.

Nu kommer nästa avslöjande: NSA övervakar vad som sker i till exempel VISA:s och SWIFT:s betalsystem.

Det betyder att USA snokar i våra kortbetalningar och i våra banktransaktioner.

Och när man inte trodde att det kunde vara värre, då skall man tänka på att Sverige och svenska FRA är nyckelspelare vad gäller USA:s arbete med att bygga upp det globala övervakningsnätet.

Vad gäller systemet för banktransaktioner – SWIFT – börjar det bli rent parodiskt. Efter mycket bråk och armvridande gick de stora partigrupperna i Euopaparlamentet med på att sända över data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer till USA:s terroristjägare. (I bulk – vilket är ungefär som att avlyssna hela Borås för att leta efter en bankrånare.)

Detta "samarbete" går för övrigt inte att utvärdera på ett vettigt sätt. EU får helt enkelt inte tillgång till den information och dokumentation som krävs. Vi kan helt enkelt inte veta om USA och NSA lever upp till sin del av avtalet.

Och nu visar det sig alltså att NSA övervakar SWIFT – hur de vill – ändå.

Som medborgare finns det anledning att vara rasande över den kränkning av privatlivet som detta innebär. Det finns också skäl att vara orolig över hur allt detta pågår utan demokratisk insyn och kontroll.

Som svensk finns det skäl att vara upprörd över att vårt land är en av USA:s viktigaste partners vad gäller det globala övervakningsnät av vilket dagens avslöjande bara är en liten del.

Och vad gäller EU är det förbluffande dels hur godtrogna man har varit i sitt förhållande till USA – dels hur man förnedrar sig själva genom att låta USA behandla EU, dess folk, dess parlament och dess politiker som skit.

Well... Vad var det vi sa när de socialdemokratiska och borgerliga grupperna i Europaparlamentet släppte igenom SWIFT-avtalet?

Länkar:
'Follow the Money': NSA Spies on International Payments »
NSA spionerar på banktransaktioner »
Terrorist Finance Tracking Program »

Uppdatering - Pressmeddelande:
Piratkrav efter SWIFT-skandalen: Avgå Malmström! »

Uppdatering:
SWIFT-taggade bloggposter på denna blogg »

4 kommentarer:

 1. "Det handlar inte om att Nato ska övervaka våra datorer, eller att de ska börja utföra polisarbete. Det har jag aldrig påstått."

  Cecilia Malmström i Dagens Nyheter 2011-01-19

  SvaraRadera
 2. Malmström på svt:
  http://www.svt.se/nyheter/varlden/nsa-visa-swift

  "om vi inte får tillfredsställande svar så kommer vi att överväga att säga upp överenskommelsen om överföring av den här typen av bankdata för att bekämpa terrorism."

  Så även om de inte får tillfredställande svar kan Malmström tänka sig att fortsätta skicka data i bulk...

  SvaraRadera
 3. Kan inte någon holländsk kollega anmäla Swift för brott mot dataskyddsdirektivet? Om nu inte TFTP-avtalet följs så måste det ju vara i strid mot personuppgiftslagen i SWIFT:s hemland.

  Det enda man kan vara förvånad över är hur snabbt det bröt ihop.

  SvaraRadera
 4. "Va?! Har jänkarna ANVÄNT uppgifterna vi gav dem?! Det hade vi aldrig kunnat föreställa oss att de skulle göra! Det är ju rent skandalöst! Nu måste vi genast få alla korten på bordet! Ja, förutom de korten som jänkarna väljer att behålla under bordet då förstås."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.