2013-10-23

Europaparlamentet: Frys SWIFT-avtalet


Pressmeddelande från Piratpartiet:
Piratpartiet: Låt oss hoppas att detta är slutet för SWIFT-avtalet 
-Det är glädjande att Europaparlamentet nu har röstat för att frysa SWIFT-avtalet. Låt oss hoppas att det är slutet för detta avtal, som aldrig borde ha ingåtts från första början, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
Det var med röstsiffrorna 280 mot 254 som Europaparlamentet i dag uttalade att man vill se SWIFT-avtalet suspenderat tills vidare. Detta efter att det framkommit uppgifter om att USA genom underrättelsemyndigheten NSA skall ha tillskansat sig mer data om europeiska banktransaktioner än avtalet medger. USA har också meddelat att NSA kan bereda sig tillgång till bankdata i SWIFT utan att fråga någon om lov - och att de inte ser något problem med detta. 
-Nu får vi se om EU-Kommissionen och kommissionär Cecilia Malmström lyssnar på parlamentet. Att ignorera dagens beslut vore arrogant. Men vi har våra farhågor. Vi skall komma ihåg att det var Malmström som förhandlade fram SWIFT-avtalet med USA under sin tid som EU-minister under det svenska ordförandeskapet 2009. Och det var hon som, efter upprepade försök, till slut övertalade Europaparlamentet att godkänna avtalet. Så man skall inte alls vara säker på att hon nu kommer att respektera parlamentets vilja, säger Christian Engström. 
-SWIFT/TFTP-avtalet ger USA och dess underrättelseorganisationer tillgång till data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer. Och uppgifterna lämnas ut i bulk, det vill säga att ett stort antal helt oskyldiga människor drabbas. Detta är inte acceptabelt och Europaparlamentet skulle aldrig ha godkänt avtalet från första början, säger Christian Engström. 
-Oavsett om det är USA eller något annat land som vill ha tillgång till bankdata från SWIFT, så får de vända sig till Europol med en traditionell begäran. En sådan skall naturligtvis beskriva en konkret misstanke om brott eller hot och uppgifter om vem som är misstänkt. Sedan skall en sådan begäran prövas rättsligt, på ett rättssäkert sätt. Europa måste stå fast vid rättsstatens grundläggande principer och inte skeppa iväg stora mängder känslig data på lösa boliner, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
Länk »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.