I Europaparlamentet finns ett speciellt utskott som arbetar med organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt. (De ägnar sig alltså inte åt sådant, utan försöker bekämpa det, bör man kanske för säkerhets skull tillägga. Det är ju trots allt EU vi talar om...)
Nu har utskottets stora rapport presenterats och den kommer att röstas om i morgon, i plenum. Tack och lov är det inte lagstiftning. Men det är illa nog att detta kommer att uppfattas som Europaparlamentets beställning av lagstiftning till EU-kommissionen...
Vad gäller penningtvätt, så har de flesta väl mött penningtvättsdirektivets effekter. ID-tvång för att sätta in pengar på sitt konto, stopp för SMS-biljetter i kollektivtrafiken som betalts med kontantkortstelefoner och korsförhör om man vill ta ut kontanter på banken...
Nu vill man skärpa upp kampen mot penningtvätt ytterligare. Genom ökad byråkrati, "harmonisering", gränsöverskridande insatsstyrkor, uppgiftsplikt för näringslivet, övervakningsuppdrag för internetleverantörerna och registrering av våra flygresor skall kontrollen bli mer heltäckande. Underrättelseorganisationer, anti-terror-experter, Europol, tullen och EU:s beväpnade gränsstyrkor (FRONTEX) skall också hjälpa till. Gemensamma dataregister som SIS skall användas. Satellitspaning, EU:s cyberbrottscenter, gränsövervakningssystemet EUROSUR och lite annat smått och gott finns också i verktygslådan. Lägg till det den allomfattande massövervakning av våra telekommunikationer och vår internettrafik som just nu håller på att läggas i ljuset.
Rapporten talar även om att införa "models of non-conviction based confiscation" av pengar som kan antas komma från brottslig verksamhet som till exempel skatteflykt eller penningtvätt. Det vill säga att rycka pengarna från folk som inte dömts för något. Man talar till och med om "preventive models of confiscation" vilket jag inte kan tolka som något annat än att man kan tänka sig att konfiskera pengar och egendom innan ett eventuellt brott har begåtts. Man vill även att det skall bli brottsligt (i detta sammanhang) för båda parter att överlåta tillgångar på någon annan, till exempel en äkta make/maka.
Och det kommer mer: EU:s "Bank-FRA".
För att Europaparlamentet härom året skulle godkänna SWIFT-avtalet (som ger USA tillgång till data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer) fick EU-kommissionen lova att återkomma med ett förslag till ett europeiskt övervakningssystem för bankdata. Eftersom man ansåg att intrånget i människors privatliv är för stort när USA snokar runt i våra bankaffärer – så "löser" man problemet genom att låta EU göra samma sak istället. (Det är visserligen bättre att detta sker i EU än i USA, men själva intrånget i människors privatliv är precis lika stort.)
Detta förslag ligger nu i pipelinen. Ansvarig är EU-kommissionär Cecilia Malmström. Men för säkerhets skull manar Europaparlamentet nu på henne, i den aktuella rapporten.
Och kommissionär Malmström har uttalat att hon inte utesluter att ett sådant system kan komma att granska alla transaktioner.
EU är alltså i färd med att skapa ett system som övervakar och analyserar alla våra bankaffärer. EU TFTP är det formella namnet. Men jag tycker nog att "Bank-FRA" är mer rättvisande.
Piratpartiet kommer att rösta nej. Och det skall bli intressant att se hur de andra svenska ledamöterna röstar i morgon.
Rapporten går att hitta på Europaparlamentets hemsida, här. »
Se även: Pirate MEP Christian Engström - NEJ till EU:s Bank-FRA »
Uppdatering: Pirate MEP Christian Engström var en av blott 25 ledamöter som röstade nej till rapporten. (Och Amelia Andersdotter hade säkert också gjort det, men hon är på en internationell konferens den här veckan.)
Det är visserligen bättre att detta sker i EU än i USA....
SvaraRadera????????
Varför? Tycker det är precis lika eländigt - kanske t o m mer eländigt att det kan ske i EU eftersom EU (eländigt nog) har jusrisdiktion över mig och andra svenska medborgare.
Du förstår vad jag menar. Jag vill inte ha detta alls.
SvaraRaderaGott! Bra att pp röstar nej.
SvaraRaderaKaosartad omröstning. Vi får vänta på protokollet / konsoliderade texten innan vi vet vad som verkligen hände.
SvaraRaderaUppdatering: Pirate MEP Christian Engström var en av blott 25 ledamöter som röstade nej till rapporten. (Och Amelia Andersdotter hade säkert också gjort det, men hon är på en internationell konferens den här veckan.)
SvaraRaderaBara dom extremister som tycker att organiserad brottslighet och terroristorganisationer ska ha rätt till insynsskyddade kapitaltransfereringar som röstade nej tydligen
SvaraRadera'Frysta tillgångar' betyder väl redan idag att man har ett år på sig att avfrysa dem, därefter tillfaller tillgångarna staten.
SvaraRaderaEller är jag ute och cyklar?
Hur röstade de andra svenskarna?
SvaraRaderaDet är storbankerna som tvättar pengarna åt karteller och terrorister, och när de blir påtagna så får de bara slag på handen, se HSBC och straffet de fick när det upptäcktes att de tvättade pengar åt knarkkarteller i mexico
SvaraRadera