2013-10-25

FRA och Merkels telefon

Dåvarande svenske försvarsministern Mikael Odenberg skriver under ett avtal om underrättelsesamarbete med Michael Chertoff, minister med ansvar för USA:s Homeland Security.

När det nu visat sig att toppolitiker kan ha blivit avlyssnade av amerikanska NSA – då blev det nytt liv i övervakningsdebatten.

Värt att notera är att Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt (m), uttalat sig synnerligen svävande, substanslöst och defensivt om saken på EU-toppmötet. Som vanligt, när övervakningsfrågorna kommer på tal.

Det kan ha en förklaring. Som bekant har det framkommit att svenska FRA är en nyckelspelare i uppbyggnaden av USA:s globala avlyssningsnät. (Tillsammans med Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Kanada.) Vilket den svenska regeringen inte har dementerat.

Att det finns en kåranda bland dessa länder, det lyser ibland igenom. Som när Sverige och Storbritannien i somras lade in sitt veto mot att EU skulle ta upp diskussioner om massövervakningen med USA – efter whistleblowern Edward Snowdens första avslöjanden.

Det är häpnadsväckande att inte media (eller vad som återstår av oppositionen, i denna fråga) ser till att kräva korten på bordet om FRA. Vad gör egentligen Sverige i sitt avlyssningssamarbete med USA?

Det börjar luta åt att de andra medlemsstaterna i EU också vill veta. Men när FRA inbjuds att komma till Europaparlamentets utfrågningar om massavlyssningen – då blir svaret nej.

The Guardian: NSA monitored calls of 35 world leaders after US official handed over contacts »

SR» | Europaportalen» | Europaportalen» | Expressen»

5 kommentarer:

  1. http://www.redicecreations.com/radio/2013/10/RIR-131021.php
    En intervju med Klaus Bernpaintner om sverige, lite off topic i den här posten, men ändå intressant.
    Speciellt eftersom man kan fundera på om appeal to authority är något bra överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  2. P1 morgon: amerikanska myndigheter har i hemlighet börjat varna allierade och icke-officiellt allierade stater att känsliga uppgifter om deras samarbete kan komma fram framöver som kan ställa till med inrikespolitiska problem.
    Washington Post: Officials alert foreign services that Snowden has documents on their cooperation with U.S

    SvaraRadera
  3. Hittade länken till WP:

    http://www.washingtonpost.com/world/national-security/officials-alert-foreign-services-that-snowden-has-documents-on-their-cooperation-with-us/2013/10/24/930ea85c-3b3e-11e3-a94f-b58017bfee6c_story.html

    Hoppsan. Får vi veta sanningen om FRA nu?

    SvaraRadera
  4. FRA håller sig undan förhören, men det är en talande tystnad i bakgrund till vad som framkommit tidigare i Snowden läckorna.

    SvaraRadera
  5. Det är nu hög tid att det kommer konkreta krav inifrån riksdagen om att FRA måste bli öppnare om sin verksamhet. Detta gäller inte minst utlandssamarbetet och hanteringen av de stora mängderna trafikdata. Att FRA redovisar hur stora trafikvolymer man hanterar per dag/vecka/månad etc borde vara en självklarhet. Det håller inte längre att hänvisa till sekretess. I synnerhet som ett röjande av sådana uppgifter inte skulle sätta rikets säkerhet i fara på minsta sätt. Däremot skulle det sannolikt framgå med all önskvärd tydlighet att signalspaning alltid innebär massövervakning, tvärtemot vad som brukar hävdas från ansvarigt håll.

    Reinfeldt gjorde också ett häpnadsväckande uttalande om att siganlspaning ska användas för att motverka terrorism och grov brottslighet, inte för att avlyssna vänligt sinnade samarbetspartners. Betyder det alltså att UD eller regeringen inte har inriktat FRA i syfte att få fram underrättelseuppgifter om t.ex. andra EU-länders hållning i frihandelsfrågan eller på andra viktiga områden? Och skulle verkligen FRA avstå från att bevaka Merkels och andra EU-länders ledares kommunikation? Finns det någon som tror på det?

    Det är dags att pressa statsministern på den här punkten. Kan USA:s regering diskutera NSA med media, så borde väl Reinfeldt eller Enström kunna ge substantella svar när det gäller svensk signalspaning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.