2013-11-28

Malmström, EU, USA och övervakningen



Här kommer gårdagens utfrågning i Europaparlamentet av EU-kommissionär Cecilia Malmström – vad gäller tillståndet för de medborgerliga fri- och rättigheterna i EU. Det mesta handlar om den amerikanska massövervakningen.

Den korta versionen: Malmström säger att man har talat med USA och att Amerika sagt att de inte håller på med något fuffens. Så då är allt bra... Well.

Detta har ett visst, mörkt underhållningsvärde.

[Direktlänk till klippet»]

14 kommentarer:

  1. HAX är den organiserade och kollektiva paranoians främste bane'rförare.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju fundera på var alternativet är? Vad tycker Henrik och hans vänsterkompisar i den gröna gruppen att man skall göra? Låta terroristerna sköta sina transaktioner helt utan kontroll. Det är väldigt lätt att sitta på läktaren och ropa nej till allt. Som tur var finns det andra som är mer konstruktiva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju uppenbarligen grader av hur hårt man vill tillämpa vissa principer. Som exempel så tycker jag att vi inte bör installera övervakningskameror i våra hem som polisen har 24/7 tillgång till.

      Som motargument kommer du då med: "Man kan ju fundera på var alternativet är? Vad tycker Brooke och hans vänsterkompisar i den gröna gruppen att man skall göra? Låta terroristerna sköta sina brott helt utan kontroll. Det är väldigt lätt att sitta på läktaren och ropa nej till allt. Som tur var finns det andra som är mer konstruktiva."

      Du kritiserar dem som inte vill gå fullt ut genom att säga att det enda vettiga är att gå fullt ut, och om man inte går fullt ut så vill man inte gå någonstans alls.

      Argumentet fungerar lika "bra" i andra sammanhang:

      A: Polisen borde få befogenhet att skjuta misstänka brottslingar oprovocerat
      B: Nej. Rättsäkerhet.
      A: Men vi kan ju inte låta brottslingarna härja fritt.

      Sedan kan vi ju i övrigt fundera på hur viktigt det är att bekämpa terrorism och om vi verkligen vill döda demokratin i vår kamp mot den.

      Radera
    2. "Vad tycker Henrik och hans vänsterkompisar i den gröna gruppen att man skall göra?"

      Vad sägs om tanken att man kan begära ut data för misstänkta terrorister efter beslut från åklagare att det föreligger giltiga skäl? Kanske låter revolutionerande?!

      Radera
    3. @Stolt moderat.
      Att nya Moderaterna har vänt ut och in på vad som är vänster och vad som är höger skall du inte lasta andra partier för.

      Att DDR betraktades som något avskyvärt av gamla Moderaterna, medans DDR 2.0 är något som gillas av nya Moderaterna säger mer om nya Moderaterna än PP och dess samarbetspartners.

      Radera
  3. Bra skrivet! Henrik tycks helt ha hoppat i galen tunna (tillsammans med Cohn Bendit och Schlyter). Han och hans parti vill också stoppa avrgleringar och frihandel (mellan USA och Europa).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är hur mycket frihandel som finns i frihandelsavtalet.

      Radera
    2. Jag vill ha fri handel. Inte ett ACTA 2 som inskränker internets frihet. Inte ett avtal som ger bolagsjurister veto över den demokratiska processen.

      Radera
    3. Det är klart det handlar om frihandel. Att Europeiska konsumenter skall få till gång till amerikanska varor och att europeiska företag skall få sälja utan hinder och krångel till USA. Detta är Henrik emot. Han har lyssnat på miljöpartisten Schlyter och köpt hans amsagor om att tvistelösningsmekanismerna i avtalet (som finns i alla sådana avtal) skulle innebära demokratiska problem. Så är det naturligtvis inte. Det vet Schlyter också. Men han är mot fri handel, Synd att Henrik lyssnar på sådant.

      Radera
    4. Dumheter. Jag är för fri handel. Egentligen är det jätteenkelt: Ta bort alla tullar och handelshinder. Det är jag helt och hållet för.

      Däremot är jag motståndare till att man använder handelsavtal för att försöka begränsa internets frihet. Jag är motståndare till att avtal som får samma verkan som lagstiftning förhandlas fram i hemlighet utan demokratisk insyn. Jag är motståndare till korporativism. Och jag är motståndare till att bolagsjurister ges större makt än lagstiftarna.

      Radera
    5. Tvistlösningsmekanismerna i TTIP:

      Att man har tvistlösningsmekanismer är inget konstigt.

      Att man *skapar* tvisteutrymme genom att föra in ett idiotiskt moment är ett problem.

      Radera
  4. För att återvända tillämnet för denna bloggpost:

    Intressant att höra Corazza Bildt hävda att krav på rätt till privatliv är taskig attityd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Corazza Bildt tillhör globaliserings-eliten och arbetar inte för Sveriges och svenskarnas bästa.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.