2013-11-15

Polisens organisation bygger på... new age?

Det ante mig...

Om man får tro professor Bo Wennström när han skriver i Dagens Juridik – då drivs polisens organisatoriska utvecklingsarbete av något som närmast kan liknas vid new age.

På riktigt! Polisens organisatoriska arbete kan härledas till ett litet företag som bygger sina idéer på en död kanadensisk psykoanalytiker som sägs ha upptäckt "the nature of work and the nature of people's capability for work". (Ja, man använder ordet "upptäckt".) Företaget tycks dock sakna erfarenhet av polisiär verksamhet.

Detta behöver naturligtvis inte vara fel. Men om man ser närmare på den lära som utvecklingsarbetet bygger på, då är det snällaste man kan säga att det vilar på freudianska idéer. Vattentäta skott mellan ledningsnivåer (i förvisso teoretiskt sett platta organisationer) och hemmasnickrade modeller för utvärdering av människor förefaller vara centrala inslag i läran.

Det är naturligtvis möjligt att allt är fina fisken och att professorn och polisforskaren Bo Wennström bara är en sur gubbe. Men det känns inte så. New age-spåret skulle nämligen förklara mycket...

Samma företag hanterar för övrigt även kriminalvårdens utvecklingsarbete. Och regeringen tycks okritiskt köpa de åsikter och förslag som läggs fram.

Detta har potential att bli både underhållande och förfärande.

Dagens Juridik: Bespara polisen och rättsväsendet fler märkliga psykoanalytiska teorier »

Not: New age kan betyda så mycket, från ett sunt mänskligt behov av sammanhang till rent bluffmakeri och hokus pokus. Och jag är inte helt bekväm med tanken på att statens våldsmonopol skulle vara uppbyggt kring hokus pokus.

3 kommentarer:

 1. OK, statens våldsmonopol är förvisso redan på sätt och vis uppbyggt på hokus pokus.... Men ni förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
 2. Rationalitetspartiet16 november, 2013 10:51

  Om svenska polisen som skrå ska få ordning på verksamhet och få in professionalism, arbetsmotivation och prestationskrav måste det komma från ett håll med hög trovärdighet för att kunna köra över betonghäckar och annat internt motstånd. Regeringen bör hyra in chefer från FBI under 3 år. Chefer med befogenhet att sparka de ca 10 procent av kåren som är illojala, lata, inkompetenta och korrupta.

  SvaraRadera
 3. Kan vi inte samtidigt hyra in en majoritet med Schwieziska politiker till Sveriges Riksdag samt Europa Parlamentet? /kaj

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.