2013-11-16

Det är hög tid att rensa upp i politiken!

När den svenska borgerligheten och jag gled ifrån varandra – då upplevde jag det inte som att jag förändrades, utan att de borgerliga partierna lämnade sina kärnvärden, sina principer och sina idéer.

Något liknande håller på att ske just nu, i ett större perspektiv. Jag är för frihet. Jag är för en fri ekonomi. Jag är för demokrati och våra grundläggande fri- och rättigheter. Jag är för lika rättigheter. Jag står fortfarande kvar vid åsikten att rättsstaten är viktig och att maktdelning är en bra sak. Samtidigt håller den politiska eliten (borgare så väl som sossar) på att skapa något slags post-representativ demokrati med uppenbart korporativistiska inslag – som känns både främmande och skrämmande.

Till exempel gäller inte längre samma regler för alla. Samtidigt som små- och medelstora företag hålls i ett strypgrepp av skattefogdar och statens övriga funktionärer kan storföretag komma undan med nästan vad som helst. Om jag gör dåliga affärer och hamnar på obestånd, då försätts jag i konkurs – samtidigt som banker som gör samma sak räddas med skattepengar. Entreprenörer som vill skapa nytt behandlas styvmoderligt medan gammal industri utan framtidsutsikter hålls under armarna med skattepengar. Big Business beställer speciallagstiftning av politikerna för att slippa förändra sina affärsmodeller till en ny verklighet och dagens marknad.

(Det behöver inte vara något fel på att företag är stora, i sig. Men när de inte längre behöver – eller ens förväntas – följa samma regler som alla andra, då är något allvarligt fel.)

I politikens dubbla bokföring tar sig staten rätt att massövervaka folket (alla, även de som inte är misstänkta för något brottsligt) – samtidigt som statens eget hemlighetsmakeri ökar, offentlighetsprincipen urholkas och allt fler beslut fattas bakom stängda dörrar. Medborgarnas liv blottläggs samtidigt som maktutövningen blir allt mer skyddad från insyn och påverkan.

Långsamt håller det på att växa fram åsiktslagar (så väl i Sverige som i EU) som styr vad som får lov att sägas offentligt. Samtidigt ägnar sig politikerna själva åt att rulla ut morallagstiftning som, i grunden, bara bygger på att de själva tycker illa om något, har någon hangup eller tror på något som de borde behållt för sig själva.

Det presenteras förslag till lagar och regler som – i defaultläget – utgår från att medborgarna inte skall ha rätt till oberoende rättslig prövning. Det förhandlas fram handelsavtal som inte handlar om fri handel, utan om att särintressen skall få rätt att göra sig breda på den fria konkurrensens och folkets bekostnad.

Polisen militariseras. Den demokratiska beslutsprocessen urholkas. Förmynderiet ökar. Och de politiska makthavarna fjärmar sig från det folk de en gång var satta att representera.

Och de enda protester som ges utrymme i den offentliga debatten är att rödskägg och moraltanter får kräva mer reglering, mer kontroll och därmed också mer makt till de politiker som fuckat upp allt från början.

I min värld skall politiker vara ödmjuka inför sitt uppdrag. De skall stå upp för individens frihet, en fri ekonomi, medborgarrätt, rättsstat och en levande demokrati. De skall inte vara rädda för det som är nytt eller annorlunda. De skall verka för att samma spelregler gäller för alla (inklusive dem själva). De skall respektera människors rätt till privatliv och de skall betrakta folket som individer och medborgare, inte som undersåtar.

Detta är en klassiskt liberal "etisk" dimension som det borde finnas utrymme för i svensk politik.

18 kommentarer:

 1. Just så, tummen upp!
  Vill rösta på PP som verkar som en frisk fläkt.

  SvaraRadera
 2. Ok, det är lördagkväll och ingen orkar läsa, men om ni läser det här på söndageb är det läsvärt! Så klokt.

  SvaraRadera
 3. Sista stycket räcker som partiprogram...

  /A

  SvaraRadera
 4. Bästa du har skrivit.
  Tack
  /Bo Bengtsson

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet17 november, 2013 13:28

  HAX, vi älskar dig alla. I synnerhet gillar jag att du är tillräckligt klarsynt och ideologisk för att inse att storföretagens lobbyister och särintressen är ett nästan lika stort hot mot en fri marknadsekonomi som den traditionella vänstern (vilket massor av sk nyliberaler glatt struntar i när de sätter sig i knät på USAs maktelit och storföretagslobbyist-maskinen). Kanske är det de feta pengarna som PR-konsult och Think Tank tyckare som lockar.

  Sen vore det bra om du vågade utveckla kritiken mot de förslag på åsiktslagar som förts fram med krav på kraftigt utökade förbud mot att kritisera exempelvis feminismen och andra heliga kor för den politiskt korrekta vänstereliten. Lagarna om hets mot folkgrupp och blasfemi har använts runt om i Europa för att tysta och straffa kritik mot massinvandringen och islam. Andra exempel är hur Paypal/Visa/Mastercard har stoppat betalningarna till invandringskritiska nätbloggar (men aldrig till extremvänsterns sajter). Tyvärr är den svenska samhällsdebatten så förgiftad att om man tar upp och principellt kritiserar detta riskerar man själv att bli anklagad för att vara främlingsfientlig dödsknarkarrasist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ju få vara muslim i Sverige, men:

   - Att invandrare måste dela svenskarnas "värdegrund" kanske kan vara en början, innan medborgarskap delas ut.

   - Få tydliga besked vid gränsen om att du spökar ut dig i huckle o liknande så kommer du ha svårt att hitta jobb.

   - INTE ge tillstånd till böneutrop.

   - INTE ge bort skattemedel i form av skadestånd till religiösa män som ej vill ta kvinnor i hand.

   - Moskéer o.dyl får de troende betala helt själva.

   - Vi ska heller inte stödja konflikten mellan shia- och sunnimuslimerna genom att ge låta dem bygga separata moskéer. Tidsfråga innan vi har den konflikten på svensk mark.

   - INTE använda skattemedel för att uppföra koran-skolor. Det är ju en katastrof ur integrations-hänseende.
   Men det är kanske som många hävdar? Att islam inte anpassar sig, andra får anpassa sig till Islam (som ju betyder "underkastelse").

   Nåt jag glömde?

   Radera
 6. Micke.... Inte den Micke.17 november, 2013 16:34

  Ja, du ser HAX! NWO är trots allt ingen konspirationsteori. :-)

  SvaraRadera
 7. Suverän sammanfattning av självklara men ack så ofta bortglömda principer. Tack också till Rationalitetspartiet för viktiga kompletterande synpunkter. Uppriktigt sagt så begriper jag inte hur problemen med massinvandring av islamister skall kunna bemästras.
  Gösta Walin

  SvaraRadera
 8. Mestadels bra synpunkter, men jag tycker att du underskattar problemen med stora företag. Stora företag är en samhällsfara eftersom makt korrumperar. Microsoft var bra när det i starten utmanade ett annat storföretag (IBM) och pressade priser samt förbättrade för användare. När de sedan själva blev dominerande - not so much. Det ligger helt enkelt i sakens natur att ett stort företag agerar för sitt eget bästa - och det är sällan eller aldrig samhällets bästa när företaget är tillräckligt stort. När företagen är stora nog att de har makt att påverka samhället i stället för att styras av det, då kommer frestelsen förr eller senare att bli för stor.

  Grundtanken med fria människor som agerar oberoende förutsätter maktdelning - när makten är för ojämnt fördelad är majoriteten helt enkelt inte fri eftersom den blir beroende av de som har makten. Å andra sidan är en solidariskt lika fördelning av makt döden för motivation och driv.

  Vad återstår? Att låta människor konkurrera, men bara inom vissa gränser. Sätt en brytpunkt vid 10 (eller 5 eller 20 - spelar inte så stor roll) gånger minimiinkomst. Mer än så ska INGEN ha, för det resulterar bara i obalans i maktfördelningen och så tippar samhället åt det ena eller det andra hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar inte förstå att företag av idag, så som de uppträder och beter sig, det kan de bara göra i den fasciststatliga centralstatens regi.

   I den liberala utopin skulle vi se privilegielösa, sunt konkurrerande företag agera på ett helt annant sätt.

   Du bör vara medveten om att deras agerande endast kan uppstå i denna form av Statskapitalism eller monopolkapitalism. Det är alltså ingen kapitalism värd namnet för en Klassisk Liberal.

   Hoppas du förstår.

   Radera
  2. Rättelse: skall vara "den fascistekonomiska" centralstatens regi.

   Radera
  3. Den världen är lika utopisk som marxisternas.

   Radera
  4. Ja, visst är den det. De höger-socialistiska fascistekonomierna vi har idag ser jag inga möjligheter till att kunna göra sig av med på nåt civiliserat sätt.

   Radera
 9. Vi får tvinga fram mera öppenhet samt krav om allt alla politiker som röstar i någon fråga måste dels intyga om att de har tagit del av frågan och förstått den, sedan lämna en motivering till sitt beslut, då blir det bättre transparens och uppföljning.

  SvaraRadera
 10. Som politikerna och deras storföretagarkompisar håller på nu så utvecklas vi alla på sikt till "Motborgare" istället för att vara medborgare.

  SvaraRadera
 11. Det ingår i människans natur att låta sig berusas och korrumperas av makten och härligheten, oavsett hur god man än anser sig vara.

  HAX skulle råka ut för samma sak ifall han satt i samma position som de som han, jag o många andra fördömer.

  Därför behövs det reformer i det politiska arbetet, bl.a term limits som tillser att vi har reletivt nyktra politiker och andra beslutsfattare. Likaså djupare förankring av demokratins värden genom att fler medborgare skulle kunna viga några år av livet för polititsk engagemang i riksdag och fullmäktige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag. Lite som jury-tjänstgöring i staterna...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.