2013-11-06

Politikens mörka hjärta


Det är som i Sagan om Ringen. Även när rätt rimliga, rent av kloka och goda människor får Makt – då förändras de. Omedelbart och till det sämre. Det gäller inte alla, men de allra flesta. Makten att bestämma över andra berusar och skapar ett beroende.

Man kan även ta Star Wars-filmerna som ett pedagogiskt exempel. Det är så väldigt lätt att gå över till den mörka sidan. Omsatt till politiken: Att ställa sig på maktapparatens, särintressenas och de stora grabbarnas sida. Plötsligt är man då i det lag som vinner nästan allt. Plötsligt har man systemet på sin sida. Plötsligt har man sin karriär (och sina amorteringar) i hamn.

De som å andra sidan käftar emot, kämpar för sina principer och som vill ge människor makt över sina egna liv – de går en osäker framtid till mötes. De är ute i kylan.

Det är så det fungerar. De flesta lär sig snabbt sin läxa och faller in i ledet...

5 kommentarer:

 1. En fråga till någon med kunskap om Sagan om ringen äventyren.
  Vad hände med ringen till slut? Hamnade den hos de goda eller de onda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om rykten gjort gällande att ringen hamnade i ägo av någon halvhemlig säkerhetstjänst som ägnar sig åt elektronisk övervakning, så har världsmedborgaren Peter Jackson givit oss alla fotografiska bevis på att ringen tillsammans med Gollum destruerades i en vulkan.

   Radera
  2. Tack för svaret.

   Antar att ringen kunde användas för både gott och ont.

   Ringen och dess maktutövande försvann alltså.
   Blev invånarna glada eller ledsna när det hände?

   Man kan tänka sig att relationerna mellan människor blir olika i samhällen med respektive utan ring:

   Samhälle utan ring:
   Hur bra en person klarar sig beror på hur bra man använder sina inneboende resurser. Saker som träning och samspel med andra blir viktigt om man skall kunna få mat för dagen. Ansträngning belönas. Ödet ligger i egna händerna liksom.

   Samhälle med ring:
   Här gäller det att hålla sig väl med den som har makten. Så mycket egen makt har man inte, den är så att säga centraliserad till ringinnehavaren. Saker som lismande blir viktigt här.

   /18:16

   Radera
 2. Ringen representerar Fascismen (Rikemanssocialismen, Funktionssocialismen och korporativismen). Vi kan bara hoppas att denna och alla andra former av socialism destrueras på samma permanenta sätt.

  - moonpool

  SvaraRadera
 3. Politiker har alltid varit på den mörka sidan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.