2013-12-04

EU och USA på skattejakt


Nästa vecka behandlar Europaparlamentet en dossier "on the proposal for a Council directive amending Directive 2011/16/EU as regards mandatory automatic exchange of information in the field of taxation (COM(2013)0348 – C7-0200/2013 – 2013/0188(CNS))".

Det handlar alltså om EU-regler för obligatoriskt informationsutbyte mellan medlemsstaternas skatteverk. Detta är i och för sig ingen nyhet, eftersom direktivet redan är antaget och man nu bara går in och petar i det.

En snabb genomläsning ger vid handen att man bland annat vill synka detta med USA:s Foreign Account Tax Compliance Act. Och så försöker man ordna så att "the Union would also be in a better negotiating position to push for higher standards of tax information exchange at a global level".

Se där, ännu ett användningsområde för den globala massövervakningen.

För den som inte följt dossierns resa genom utskotten är det inte helt kristallklart i vilken omfattning man tänker synka europeisk och amerikansk skatteuppbörd. Men det råder i vart fall inga tvivel om riktning och ambition.

Och på ett europeiskt plan känns det här som ytterligare ett steg mot en EU-skatt.

Undrar just hur länge jag klarar av att betrakta the New World Order som en konspirationsteori...

14 kommentarer:

 1. Ja du HAX, kanske dags att få PP att propagera ordentligt för ett EU-utträde, just nu är det bara ett parti som vill det, nämligen SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om de bekänner detta i handling. De röstade mangrant för avskaffande av offentlighets-principen.

   De är röstfiskande pajasar.

   Radera
 2. Rationalitetspartiet04 december, 2013 13:03

  Det är totalt uppenbart att den globala makteliten vill flytta bort makten från de demokratiskt valda nationalstaterna och upp till en nivå ovanför där storföretagslobbyisterna och stormakternas elitbyråkrater skapar ett tvingande regelverk som enskilda stater sedan inte kan undgå. I denna Nya Värld har utrymmet för demokratisk påverkan på gräsrotsnivå krympt ihop till noll.

  Eftersom regelverken är globalt bindande finns det inte heller någon möjlighet för enskilda människor att rösta med fötterna och flytta till ett annat land.

  Inte nog med det, eliten vill även krossa nationella skillnader och känslan av nationell identitet eftersom det är en möjlig källa till backlash och motstånd mot denna utveckling. Strategin bygger på vänsterns PK-mångkultur i kombination med högerliberal lönedumpning via massinvandring av lågutbildad arbetskraft till västvärlden. Med En global marknad gynnas även de största globala företagen som kan konkurrera ut mindre regionala och nationella konkurrenter. Extremt dyr regulatory compliance på global nivå är ännu en entry barrier som gynnar Fortun500 och missgynnar mindre konkurrenter.

  The Guardian kallade nyligen denna revolution uppifrån för superversion (motsatsen till subversion).

  Tyvärr har många av de som insett detta och varnar för utvecklingen också fallit för diverse konspirationsteorer om Illumiti, judarna, muslimerna, Rockefellers, Chemtrails, UFOs osv. Exempelvis David Icke som hävdar att den globala makteliten är hemliga utomjordiska reptiler.

  Detta är ett dilemma. NWO är idag en etablerad term för denna utveckling men tyvärr är termen negativt laddad. Jag vet inte om vi som är rationella kritiker av detta ska använda NWO och försöka vände betydelse av begreppet eller försöka introducera någon egen term ("globalisterna").

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du inne på vi och dom, enbart för att vokabuläret är ett annat. Jag anar en agenda av söndra & härska i detta.

   Mångfald och olika vinklar är bra. Decentralisering är bra. Att människan förstår att ansvar och befogenhet ligger hos vaje människa i enlighet med Natural Law.

   För detta krävs att man är medveten om vad som händer och inte bara accepterar den officiella versionen av vad som händer.

   Radera
  2. Rationalitetspartiet04 december, 2013 14:01

   Har läst denna kommentar 10 gånger utan att förstå. Troligen är detta skrivet av något Corporate PR-troll som har betalt för att ta död på denna community inför EU-valet nästa år. PR-trollen insåg att det inte fungerar genom att argumentera mot eller öppet sabotera (då blir man raderad). Istället förorenar de kommentarfälten med svårlästa texter som är underfundigt nonsens. Man tvingas läsa texten flera gånger och förstår inte vad den försöker säga. Efter ett tag tröttnar de andra läsarna och överger denna blogg. Jag misstänker att signaturerna Dividenum och TT-times är sådana betalda PR-troll.

   Radera
 3. Sen ska man notera att USA som enda land i världen (förutom Nordkorea) tar sig rätten att fullt ut beskatta sina egna medborgare även om dessa bor utomlands. Nu kommer alltså EU att hjälpa USA att driva igenom denna rättsvidriga princip mot amerikaner som bor i Europa. Notera att USAs skattesystem är en byråkratisk mardröm och alla amerikaner i Europa måste nu varje år fylla i en Tax Return till IRS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var någon nyhet om att massor med amerikaner (som har dubbelt medborgarskap) just därför nu avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap.

   Radera
  2. http://www.dn.se/ekonomi/amerikaner-avsager-sig-medborgarskap/

   Radera
  3. Det stora problemet är att numera måste alla företag som gör affärer med någon som potentiellt är skattskyldig i USA redovisa allt till USA. Detta gör att ett antal företag och även några banker helt enkelt inte vill ha med USA-medborgare och personer som bor i USA att göra. Dvs, ett vardagsliv i t.ex. Europa har blivit problematiskt för en del amerikaner, så detta är inte ett fenomen som är begränsat till personer med förmögenhet utan man har fått en domino-effekt.

   Radera
 4. Författaren David Brin (som verkligen inte är någon övervakningskramare) har vid något tillfälle behandlat detta på sin blogg. Jag hittar inte den specifika posten just nu, men från USA:s sida handlar det mest om att man vill stoppa skatteflykten till Virgin Islands, Västindien och dylikt. Med världens största nationella låneskuld och omöjligt av politiska skäl att höja skatten därhemma återstår bara att jaga de som faktiskt flyr från de skatter som ändå finns.

  För en gångs skull alltså kanske inte så allvarligt som det låter. Fast å andra sidan så kan det ju säkert missbrukas av EU-eliten ändå...

  SvaraRadera
 5. Högerliberala lönedumpningar.Nä, nä, nä. Det vi ser är den högersocialistiska fasciststatens verkningar. Tysken och Italieren från trettiotalet skulle häpna vavund om de kunde beskåde det som håller på att växa fram. Det är corporate socialisms kokande av grodan vi ser resultaten av.

  Oreglerad Kapitalism är ständig revolution. Det behövs Socialism för att hålla etablissemanget på plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet04 december, 2013 20:12

   Dividendum är troligen ett Corporate PR-troll som skriver svårläst paradoxfyllt och underfundigt nonsens för att få oss läsare att tröttna på att läsa de ointressanta kommentarfälten - och därmed förstöra den community som finns kring HAX blogg. Har det något med WIPO och EU-valet 2014 att göra kanske?

   Radera
  2. Cui bono?!

   Gällande makteliten vs. konspirationteorier gäller sannolikt följande: Ingen rök utan eld. Dock, istället för att se situationen som att en grupp skulle sitta i hemlighet och konspirerar om hur de ska styra världen, ska man nog snarare se det som en relativt decentraliserad maktelit som alla gynnas av mer eller mindre gemensamma mål och således jobbar för att få dessa förverkligade. Att sådana människor då och då slår sina påsar ihop är då inte så konstigt att förstå. Att de inte alltid vill att det de sysslar med ska komma ut, är inte heller så konstigt att förstå, då detta skulle kunna minska deras chanser att lyckas. Många gånger har de dessutom studerat tillsammans på världens mest förnäma lärosäten såsom Yale, Harvard, MIT, Oxford och Stanford. Klart man rekryterar sina kompisar! Jag vill erbjuda HAX m.fl att ta del av följande:

   * Murray Rothbard: Wall Street, Banks, and American Foreign Policy. (Rothbard var anarkokapitalistisk ekonomiprofessor vid University of Nevada fram till sin död.)

   http://www.lewrockwell.com/1970/01/murray-n-rothbard/wall-street-wars/

   Här är en podcast som läser ovanstående som en ljudbok:

   232: How the Truth Becomes Illegal (Addendum/Optional)
   http://schoolsucksproject.com/232-how-the-truth-becomes-illegal-addendum-wall-street-banks-and-american-foreign-policy/

   * Jag rekommenderar även de tre tillhörande podcastavsnitten i samma serie, som bl.a. berör boken "Tragedy and Hope" skriven av professor Carrol Quigley, med ett förflutet vid Georgetown University, Havard och Princeton. Hade han inte varit professor vid dessa anrika lärosäten hade det varit lätt att avfärda hans skildringar i denna bok av bl.a. sällskap (såväl hemliga som öppna) vars mål är/var att styra amerikansk inrikespolitik, utrikespolitik och att föra USA närmare Storbritannien och det forna brittiska imperiet etc.

   Ett sådant sällskap är The Rhodes Trust med koppling till Oxford-universitetet i England (http://www.rhodeshouse.ox.ac.uk/rhodes-trust/history). De ger ut årliga stipendier med följande syfte: "... for the purpose of educating future leaders for the world who would be committed to service in the public good, and whose interactions in Oxford would promote international understanding". Kolla deras lista med framstående stipendiater genom tiderna!

   224: How the Truth Becomes Illegal (Part 1) – The Spirit of ’76
   http://schoolsucksproject.com/224-how-the-truth-becomes-illegal-part-1-the-spirit-of-76/

   226: How the Truth Becomes Illegal (Part 2) – Barometer
   http://schoolsucksproject.com/226-how-the-truth-becomes-illegal-part-2-barometer/

   230: How the Truth Becomes Illegal (Part 3) – A New World Order
   http://schoolsucksproject.com/230-how-the-truth-becomes-illegal-part-3-a-new-world-order/

   Ovanstående podcast är libertariansk och fokuserar mycket på filosofi, skolans roll i samhället, förvrängningen av språkets innebörd etc. Han som gör den är bosatt i New Hampshire och är en del av The Freestate Project-communityn.

   Radera
 6. * "War is a racket" är ytterligare en skrift värd att läsas, författad av General Smedley Butler som deltog i första världskriget. Butler var enligt wikipedia "a Major General in the U.S. Marine Corps, the highest rank authorized at that time, and at the time of his death the most decorated Marine in U.S. history." Han borde således inte heller gå att avfärda utan vidare, när han beskriver vad den amerikanska militärens EGENTLIGA syfte var vid denna tidpunkt i historien (och förmodligen fortfarande är idag).

  https://en.wikipedia.org/wiki/War_Is_a_Racket

  Här är en annan podcast (Freedomain radio) som läser boken som en ljudbok:

  http://cdn.media.freedomainradio.com/feed/FDR_210_The_War_Racket.mp3

  * Nyligen såg jag även följande artikel:

  Dansk forskare: Ljusskyggt sällskap kontrollerar världspolitiken
  http://www.friatider.se/dansk-forskare-ljusskyggt-sallskap-kontrollerar-varldspolitiken

  Summa summarum: Visst finns det konspiratoriska pipe dream-teorier med utomjordingar och vad-vet-jag. Ovanstående visar dock att det finns mäktiga intressen som gärna vill fortsätta att behålla (status quo) och utöka sin makt. Att många av dessa - oberoende av varandra eller i mer eller mindre löst sammansatta grupper - jobbar för att uppnå detta, anser jag inte är särskilt konspirationsteoretiskt. Många grupper i ett samhälle jobbar med detta (fackföreningar t.ex.), men få har de resurser, kunskaper och kontakter som gör dem riktigt framgångsrika!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.