2014-01-29

Och nu - våra patientjournaler på nätet

Med Uppsala först ut har landstingen börjat lägga ut folks patientjournaler på nätet.

Syftet är att människor på så sätt lätt skall få tillgång till sina egna sjukjournaler. Men det känns ju mest som en from förhoppning.

Och även om ingen skulle hacka systemet, så finns det andra problem.

Man kan till exempel tänka sig att människor med andra traditioner och syn på sexualitet kan tvinga sina fruar och döttrar att visa upp sina patientjournaler. Detta skulle till exempel kunna avslöja om de varit sexuellt aktiva. Detta borde vara något att fundera över för alla som är engagerade i frågan om hedersvåld.

Man kan också tänka sig att en potentiell arbetsgivare vill ha kopior av de arbetssökandes patientjournaler. Eller att banken får för sig att de vill ha dina journaler i samband med att de ser över dina lån. Man kan lätt se många etiskt kniviga situationer som kan uppstå.

Det finns för övrigt inga garantier mot att andra myndigheter med tiden kommer att bereda sig tillgång till dina journaler. (Det skulle vara rena julafton till exempel för Folkhälsomyndigheten.)

Och i dessa tider när världens underrättelsetjänster hackar sig fram för att dammsuga upp all slags personlig information som lagras om oss i elektronisk form... Finns det något skäl att tro att de inte vore intresserade av våra sjukjournaler?

Naturligtvis skall folk ha rätt att se sina egna patientjournaler. Men det kanske är som med Lexbase – att det inte bör vara så enkelt som med en knapptryckning.

Se även: SR Vetandets Värld »

10 kommentarer:

  1. Om någon nu tycker att det låter långsökt att företag och andra skulle få för sig att snoka så bör man minnas att det redan sker när det gäller belastningsregistret. Fler och fler företag kräver att man själv tar ut ett utdrag ur belastningsregistret och visar upp när man t.ex. söker jobb.

    Det här kommer att missbrukas på precis samma sätt, även om det kanske tar en stund innan det sprids att det går att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, detta är ett problem även med pappersjournaler. Fast det hemska nu är att det sker med sådan där kapitalistisk IT-teknik! ;)

      Radera
  2. Jobbar själv inom sjukvården och tänker mycket på detta när det kommer snabbt nu. Grejen är ju att det redan är en handling som du har rätt att få ut i pappersform (såvida inte läkaren anser att det kan vara till skada för dig att få det, men det händer bara i promillen av promillen av fallen), det politiska argumentet är således att det bara handlar om att göra åtkomsten lättare och snabbare. Den infallsvinkeln är rätt så lätt att sälja politiskt i en valrörelse om man väljer att bortse från alla problem som är mer komplicerade.

    Den tidningen jag rekommenderar att du slänger ett öga åt emellanåt är IT i Vården för de är ofta först ut i debatten innan det når SVT och dagstidningarna: http://itivarden.idg.se/

    Här är en aktuell debattartikel som kom i veckan och belyser ett nytt delproblem inom det hela:

    http://itivarden.idg.se/2.2898/1.544270/patientens-egen-kommentar-i-natjournal-bromsas

    SvaraRadera
  3. Har ingen frågat sig om Lexbase fick all data som bulk, eller om domstolsverket? "bara" tillhandahållit en databaskoppling för Lexbase att använda?

    /Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en jävligt bra fråga!

      Radera
    2. Domstolsverket har inte en sådan databas, utan Lexbase har begärt ut enskilda filer från alla domstolar i landet.

      Radera
    3. @ Johan Tjäder - Kan du utveckla det svaret? Det är oerhört svårt att tro att ett litet företag med knappt några anställda har åkt land och rike runt och begärt ut alla domar på tingsrättsnivå sedan åratal tillbaka, det måste i så fall ha varit ett enormt tidsödande och kostnadskrävande förarbete. Låter helt orimligt!

      Radera
  4. Kristina Svartholm29 januari, 2014 18:50

    Det finns också viktiga etiska aspekter - inkl läkarens roll då det handlar om att förmedla sjukdomsbesked till sina patienter - som måste vägas in. Jag har själv varit med om att ett allvarligt cancerbesked nådde fram till en person i min närhet via en uppsaliensisk nätjournal, före läkarbesöket. Den tid som följde var ingen höjdare, jag försäkrar. http://www.lakartidningen.se/Opinion/Signerat/2013/05/Journal-pa-natet-kraver-etiska-hansyn/

    SvaraRadera
  5. Jag är mycket tveksam till om det här är något som landstingen ska lägga mina skattepengar på. Vården blir knappast bättre av detta. Knappt någon efterfrågan finns. Samt då risken för fel eller läckage som HAX redan varit inne på.

    Hela satsningen förefaller vara missriktad.

    SvaraRadera
  6. Karolinska sjukhusets databas läckte ju redan. Av en "slump"(*) hade någon inte slagit på hårdvarubrandväggen till burken...

    I åtta månader låg journalerna i princip öppna. Detta tigdes ner ganska bra, bara DN som hade en liten notis om att två miljoner svenskars journaler var på vift.

    (*) Mot en ersättning från NSA kanske?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.