2014-02-17

Hot eller löfte?

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har givit sig in i debatten om självständighet för Skottland.

Barosso säger att det blir "extremt svårt, om inte omöjligt" för Skottland att bli medlemmar i EU.

(Skälet är naturligtvis att spanjorerna kommer att sätta sig på tvären, för att inte uppmuntra baskisk separatism.)

Hitintills har jag mest ägnat den kommande folkomröstningen om självständighet förstrött intresse. Men det kanske finns något här. Ett Skottland utan EU – varför inte?

Skottland skulle kunna bli en kaledonsk tiger, fritt från EU:s (och britternas) byråkrati och centralstyrning.

Se även Europaportalen »

3 kommentarer:

  1. Man ska vara medveten om att Skottarna är, överlag, vänster i sin natur och röstar Labour mer än folk söderut. De framträdande i debatten har också lyft fram de Nordiska länderna som föredömmen och jag känner en hel del skottar som tror att de kan nyttja oljan/gasan till att bli ett rikt Venezuela... typ... Så även om ett fritt Skottland skulle ha sina fördelar, speciellt utanför EU/EMU, skall man säkerligen se ett framtida Skottland som en stor nackdel för både sig själva och Europa.

    Här nere i Spanien finns det dock helt andra möjligheter eftersom det inte bara är Baskerna som eftersträvar självständighet. Katalonien, Kanarieöarna och ibland även Andalucien har framfört denna vilja. Även om Baskerna är främst i ledet, ska man inte bortse från de övriga regionerna som fortfarande, än idag, anser centralmakten vara en Castillian överhet. I Katalonien där jag bor finns det katalanska flaggor på nästan varje balkong och ute på landsbyggden pratar folk knappt spanska...

    SvaraRadera
  2. Äsch. Hade det inte funnits olja och gas kvar så hade den här frågan ens varit på bordet. Om jag förstått allting rätt så är det i princip det enda som finns. Bättre kunnigt folk får gärna rätta mig.

    Men men. Är detta skottarnas vilja så, visst. Vem är man att döma? Man kan nog klara sig hyfsat utanför EMU och EU. Den stora bräckfrågan är dock egentligen inte ekonomin per se, utan finansfrågan. Närmare bestämt den blivande skotska statens förmåga att backa upp ett skotskt pund, utan bank of England bakom sig. Sedan har vi de rent tekniska frågorna. Skottland kommer inte precis "börja" sin nya, fria bana som i ett datorspel med X miljoner på banken, utan det kommer, precis som hela Storbritannien nu, ha skulder vid sin dörr, dessa utgörs av rimlig andel av GB´s nuvarande statsskuld (har hört från säker källa att det är därför Walesare inte är lika högljudda, ty de kommer förmodligen att gå i konkurs vid eventuell självständighet), samt den finansiella härdsmältan-som-tillfälligt-sover vid namn Royal Bank of Scotland med massor av giftiga, övervärderade fastighetslån och annat smått och gott. Kommer inte skottarna överens med BP så är jag inte säker på att det finns pengar till att sjösätta detta.

    Men, som sagt, kanske har de klurat ut hur de skall klara det med.
    En sak är jag dock rätt säker på.
    Får Skottland gå, vill också Katalonien gå (med alla sina industrier). Går Katalonien, är det inte otänkbart att norra Italien (med alla sina industrier) också vill gå. Och så vidare.

    Det vi ser i detta spekulativa scenario är mycket intressant; den ekonomiska krisen och klyftan mellan har/har inte har nu gått så långt, så eliter i respektive områden där kineserna ännu inte hunnit sno fabrikerna, eller områden med strategiska råmateriel tar hellre den enorma politiska, ekonomiska och diplomatiska risk med att sätta upp staket runt sina områden och sy en egen flagga än att hänga kvar med de gamla statsbildningarna, som sakta dör sotdöden till följd av globaliseringsexponering. Detta kan få....intressanta effekter på vita elefanter som EU, Euron och för all del konceptet "Europa".

    SvaraRadera
  3. Jag skulle gissa att Spanien sätter sig på tvären för att inte ytterligare uppmuntra Katalonsk separatism. Vilket det kommer att ha mycket mycket svårt för att stoppa.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.