2014-02-04

Kriget mot narkotikan skördar nya offer

Den hyllade skådespelaren Philip Seymour Hoffman avled i helgen, sannolikt till följd av en överdos heroin.

Detta sätter ljus på en speciell aspekt av drogfrågan.

Det må vara att vissa överdoser i själva verket är självmord – och att överdoser kan förekomma när någon inte är bekant med drogen i fråga och inte vet vad som är en "normal dos" eller "rätt" sätt att använda den.

Men det stora problemet är att på en illegal marknad kan man aldrig vara säker på vad man köper. Det kan vara något helt annat än den drog man var ute efter, styrkan kan vara en helt annan än den man förväntar sig och drogen kan vara spetsad eller utblandad med i stort sett vad som helst.

I fallet med Hoffman spekuleras nu i att hans heroin kan ha varit utblandat med fentanyl – som är en oerhört koncentrerad och svårdoserad syntetisk opioid. Att fentanyl över huvud taget finns på den illegala drogmarknaden beror på att "kriget mot narkotikan" driver utvecklingen mot starkare och därmed mer lättsmugglade / lättgömda preparat.

Hela denna tragedi kan alltså mycket väl vara en konsekvens av att narkotikan är olaglig. Man har helt enkelt ingen aning om vad man får om man köper knark på gatan. (På samma sätt som det vore dumdristigt att köpa sina läkemedel av kriminella nätverk istället för på apoteket.)

På en legal marknad skulle sådant här inte förekomma.

22 kommentarer:

 1. Skärp dig. Philip Seymour Hoffman dog för att han tyckte att det var en got idé att injicera en farlig och otestad drog i armen för att få en kick.

  SvaraRadera
 2. Ja det var ju precis det som var hans poäng. Hade vi haft en kontrollerad och laglig marknad hade han antagligen fortfarande varit i livet. Med din attityd så kan man ju bara avläsa att du hatar folk som tar droger och hoppas att de ska dö en smärtsam och jobbig död. Du verkar vara en sympatisk person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För "vanligt" heroin har aldrig skadat någon eller vad menar du?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Både Heroin och Morfin är under rätt dosering och om man slipper utblandad skit nästan helt harmlöst för kroppen. Varför tror du man använder det inom sjukvården?

   Det som är faran med opiater är inte dess fysiska fara (om man vet vad man får) utan beroendet och alla efterföljande problem som kommer med det. Är man däremot rik är dessa problem ganska triviala eftersom du inte behöver påverka din omgivning på samma sätt genom stölder osv.

   Radera
  4. "Både Heroin och Morfin är under rätt dosering och om man slipper utblandad skit nästan helt harmlöst för kroppen." Vad i hela friden talar du om? Båda påverkar det centrala nervsystemet i den grad att kroppens egen endorfinproduktion nästan eller helt upphör. Heroin har inte varit ett läkemedel på snart 50 år. Morfin är ett läkemedel men har hiskeliga bieffekter. Bl.a. hämmar det andningen och vore därför inte alls fel om man vill avrätta folk.

   Radera
  5. Är ju inte riktigt sant då det idag fortfarande används i t.ex UK.

   "When prescribed heroin was trialled in Switzerland, the body weight of 90% of trial participants came within normal range within a year, and rates of mental illness fell to 5% - lower than in the Swiss population at large. "

   Samt andra saker jag vill påpeka men tror det skulle ge dig mer om du läser runt själv på andra sidor än "knark är bajs"

   Radera
  6. Du få gärna referera till dina studier om du tror att jag får min information från "knark är bajs"
   Det här är vad FASS skriver om substansen
   https://www.fass.se/LIF/substance?20&userType=2&substanceId=IDE4POBUU91H9VERT1
   Detta om ett läkemedel
   https://www.fass.se/LIF/product?21&userType=2&nplId=20110104000104
   Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Morphine

   Detta om Heroin
   https://www.fass.se/LIF/product?3&userType=2&nplId=AP_00003202
   Avregistrerat 1958-10-01
   Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Heroin

   Radera
  7. Skillnaden mellan ett läkemedel och ett gift är bara doseringen. Allt knark är läkemedel. Vi har bara valt att benämna det som "narkotika" (farmaceutisk term) då det har vanebildande egenskaper och generellt sett ett rus.

   http://www.reddit.com/r/askscience/comments/1wzpdj/what_happens_when_we_overdose/

   Radera
  8. "Skillnaden mellan ett läkemedel och ett gift är bara doseringen."
   Nej. Enligt läkemedelslagen definieras läkemedel som "att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller symtom på sjukdom eller att användas i likartat syfte" (SFS 1992:859)

   "Allt knark är läkemedel"
   Nej. Se definitionen ovan. GHB och Thinner är dessutom rengöringsmedel och lösningsmedel.

   "Vi har bara valt att benämna det som 'narkotika'" Nej. Den medicinska termen narkotika innefattar endast sövande och smärtstillande medel. från grekiskan "ναρκῶ narkō", (göra stel). Juridiskt definieras narkotika som de preparat som narkotikaklassats.

   Vad redditlänken har med saken att göra förstår jag överhuvud taget inte. Är det därifrån du får din säkra information?

   Radera
 3. Seymour dog eftersom han injicerade en dålig utblandad drog köpt av en skum handlare - en handlare som för övrigt misstänks ha orsaker fler döda med sina usla mixade droger. Detta skulle aldrig (eller nästan aldrig) ske på en öppen marknad där man kan köpa heroin på ICA. Våra politiker och de politiskt korrekta fortsätter således mörda medborgare efter medborgare. De tiotusentals människor som mördas av stater världen över pga usla droger och ett meningslöst drogkrig skulle kunna räddas. Vi skulle också kunna sätt stopp för de flesta krimminella nätverk och terroristorganisationer genom en laglisering. Det är bara att välja, endera föredrar vi döda, mördade och terrorism eller också legaliserar vi och räddar såväl liv och offentliga medel. För mig är det ett självklart val.

  SvaraRadera
 4. Jo, han hade nog mycket hellre njicera en ofarlig och vältestad drog istället, men det är ju som HAX skriver inte ett alternativ.

  Eler du kanske inte läste texten innan du kommenterade?!

  SvaraRadera
 5. Frågan är han ens bbehöt att injicera om det vore lagligt.

  SvaraRadera
 6. Som en del brukar påpeka, det är inte alltid drogerna i sig som är farliga, utan effekterna av politiken mot droger. Nej usch och fy, det där var inte alls PK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på det.
   Obegripligt att vi ska fortsätta att göda kriminella och terrorister bara för att skydda vissa människor mot sig själva. Låt folk göra vad de vill så länge de inte direkt skadar andra, och hjälp de som vill ha hjälp att sluta med droger.

   Radera
 7. Och ingen har någonsin supit ihjäl sig, eftersom vi har kvalitetskontroll och bara säljer på bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen skulle fler supa ihjäl sig (och skadas av fulsprit) om kriminella gäng hade de facto-monopol på försäljningen.

   Radera
  2. Anders, skal jag tolka din replik därhän att du inte tror att monopolet på salg av alkohol inte har minskat alkoholmisforbruget i Sverige?

   Radera
  3. Att fentanyl över huvud taget existerar beror på att "kriget mot narkotikan" driver fram starkare och därmed mer lättsmugglade / lättgömda preparat.

   Dumheter!

   Fentanyl uppfanns på sextiotalet av en belgisk faramkolog som ett mer effektivt smärtlindrande preparat än morfin. Kliniskt har fentanyl använts som bedövningsmedel och senare som effektivt långverkande smärtlindrande preparat (bl a som fentanyl plåster).

   Radera
  4. Där ser man. Jag känner drogen som en öststatsprodukt som blivit populär att producera för den illegala drogmarknaden eftersom den är så koncentrerad (=lättsmugglad).

   Men det är säkert så att drogen som sådan har använts i vården tidigare.

   Däremot hade den inte varit populär att producera och sälja om det inte varit för förbudspolitiken. För varför ersätta något känt och beprövat som heroin med något extrems svårdoserat?

   Radera
  5. Det är ganska vanligt att opiatmissbrukare gör inbrott på apotek för att sno just fentanylplåster.

   Radera
 8. 2008-2011 legaliserades öppet bruk och handel med droger i Maria Prästgårdsgata för att få bort missbrukerna från det som nu med mutor ska bli kontorsmassivet vid sidan av "Nya Slussen". Det var intressant att uppleva den totala motsatsen till svenska myndigheters propaganda mot droger. En enkelt video från den tiden har jag nu lagt ut på You Tube under namnet Knarkmissionen:
  http://www.youtube.com/watch?v=R6rVNpxPc_E
  Det är inte så konstigt att Sverige är det land i Europa som flest sprutnarkomaner per capita dör av överdos, mest med den "lagliga" drogen Subutex. Glöm det mesta Ni tror Ni vet om missbrukspolitiken, i verkligheten pågår ett gigantbedrägeri.
  Mvh Jesper, knarkmissionen@hotmail.com

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.