2014-03-11

EP: Debatt om massövervakningen


Europaparlamentet har just debatterat den rapport om massövervakning som man skall rösta om i morgon.

Borgerliga EPP är obekväma och försöker försvara så mycket av övervakningsapparaten som de kan utan att tappa ansiktet. Brittiska Tories i ECR är dock inte lika blyga – utan tar öppet ställning mot rapporten, för övervakningsstaten.

Den holländska liberalen Sophie in't Veld och den tyske gröne Jan Phillip Albrecht markerade den andra, frihetliga flanken. Deras linje var att nu får det vara nog. Nu är det dags att sluta snacka och hög tid att sätta ner foten.

Pirate MEP Christian Engström tog dels upp problemet med europeisk data i amerikanska molntjänster, som vissa andra ledamöter inte vill låtsas om. Och så talade han om att det inte bara är vår moraliska skyldighet att erbjuda Edward Snowden asyl – utan att det även vore en ära. (Videoklipp kommer i morgon.)

Vid morgondagens votering är det troligt att Europaparlamentet kommer att uppmana medlemsstaterna att "förbjuda urskillningslös massövervakning". Det vill säga att man ställer sig bakom principen att man bara skall övervaka människor som är misstänkta för brott. (Vilket medlemsstaterna dock inte behöver bry sig om. Men det är en tydlig markering.)

Det är också troligt att Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Sverige kommer att kritiseras för hur de bedriver massövervakning.

Däremot kommer parlamentet knappast att stödja förslaget från Piratpartiet och den Gröna gruppen om att whistleblowern Edward Snowden bör erbjudas en fristad i EU. Tyvärr.

Det är värt att notera att det är samma människor som försöker misstänkliggöra Snowden för att han nu vistas i Ryssland – som vill hindra honom från att söka sin tillflykt till någon av de demokratiska staterna i EU.

1 kommentar:

  1. Rationalitetspartiet11 mars, 2014 20:46

    Dagens IPR-galenskap från det absurda svenska rättsväsendet:

    "Olagligt att använda motpartens upphovsrättsligt skyddade bilder som bevis i rättegång"
    http://www.dagensjuridik.se/2013/10/olagligt-att-anvanda-motpartens-upphovsrattsligt

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.