2014-03-12

Massövervakningen: De goda nyheterna


Europaparlamentet har som sagt röstat om en rapport om massövervakningen i dag. Så småningom kommer den konsoliderade texten upp här (12 mars) »

Med reservation för att vi inte har sluttexten ännu vill jag ändå lyfta några saker som är bra med rapporten, som den blev...
  • Europaparlamentet säger nej till massövervakning av alla. Bara människor som är misstänkta för brott skall övervakas.
  • Parlamentet vill lägga frihandelsavtalet med USA (TTIP) på is till dess vi har garantier för att USA tänker respektera våra grundläggande medborgerliga rättigheter.
  • Parlamentet vill riva upp Safe Harbour-avtalet om persondataskydd för EU-medborgare när sådan data överförs till företag i USA. (Det har visat sig att amerikanska företag fullständigt ignorerar detta avtal.)
  • EU:s Terrorist Finance Tracking Programme (TFTP/SWIFT-avtalet) med USA skall suspenderas. (Detta avtal ger amerikanska myndigheter tillgång till data om europeiska banktransaktioner.)
  • Man vill se ett europeiskt program för att skydda whistleblowers.
  • Mer europeiska IT-lösningar, i Europa. (För att skydda känslig data mot NSA. Men naturligtvis räcker det inte med att bara hålla sådan data borta från USA rent geografiskt. Det krävs naturligtvis också stark kryptering m.m.)
  • Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Polen och Sverige får kritik för det sätt på vilket de ägnar sig åt massövervakning.
Mer information följer.

Men redan det ovanstående är tillräckligt för att få regeringens (och sossarnas) tystnad om massövervakningen att framstå som pinsam.

5 kommentarer:

  1. "EU:s Terrorist Finance Tracking Programme (TFTP/SWIFT-avtalet) med USA skall suspenderas. (Detta avtal ger amerikanska myndigheter tillgång till data om europeiska banktransaktioner.)"

    Blir inte detta ganska tandlöst att ta bort då England, Sverige, Frankrike och Tyskland redan har djupa samarbeten med NSA? Så att jänkarna enkelt bara kan runda EU genom att fråga sina underrättelsepartners om dessa data?! Och det behöver ju inte EU ens få reda på...inte någon annan heller uppenbarligen.

    SvaraRadera
  2. Dum fråga.
    Man redan röstat och detta gick igenom!?
    Det är ju verkligen goda nyheter (även om det som vanligt antagligen inte leder till något, men ändå...)

    SvaraRadera
  3. Sossarna behöver inte EUs hjälp för att framstå som pinsamma, de klarar det fint på egen hand. Regeringen är däremot inte pinsam, den är ett helägt dotterbolag till NSA och följer bara order.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.