2014-03-10

Offentlighetsprincipen: Den härskande politiska klassens arrogans

I slutet av november röstade riksdagen för att inskränka den svenska offentlighetsprincipen. Det skäl som angavs var att det svenska EU-medlemskapet kräver en sådan inskränkning.

Med detta svek man ja-sidans löfte från folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap. Då hävdades att den svenska offentlighetsprincipen inte var förhandlingsbar. Den påstods vara en "omistlig del av vårt politiska och kulturella arv". Regeringen lovade att till och med "motsätta sig varje diskussion" om saken.

Vilket alltså var en rena lögner. Och detta är ändå inte hela bilden. På DN Debatt skriver Nils Funcke i dag om hur EU-medlemskapet ödelagt den svenska öppenheten. [Länk»]
"Meddelarfriheten som lagstiftaren hittills beskrivits som en säkerhetsventil mot misshushållning och korruption upphävs. Anonymitetsskyddet för uppgiftslämnare upphör och myndigheterna ges rätt att leta upp och straffa den som läcker." 
"EU-kommissionen ges vetorätt och uppgifter ur dess rapporter får bara lämnas ut om kommissionen samtycker till det." 
"Den nya bestämmelsen om sekretess i det internationella samarbetet har getts en vid tillämpning. Den inkluderar alla uppgifter som svenska myndigheter får från utlandet på grund av en bindande EU-rättsakt eller ett av EU ingånget eller av riksdagen godkänt avtal med en annan stat eller mellanfolklig organisation. (...) Bestämmelsen ska också tillämpas på uppgift som en svensk myndighet tar fram i syfte att överlämna till en utländsk myndighet."
Och så vidare...

Här är en kort förklaring till varför hemlighetsmakeri inte är bra:
"Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i den offentliga verksamheten skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Verksamheten angår oss alla. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad den offentliga verksamheten själv väljer att informera om."
Just så. Det absurda är att citatet kommer från regeringens hemsida. [Länk»]

Den härskande politiska klassen spottar verkligen folket i ansiktet.

Läs även:
Offentlighetsprincipen - ingen struntsak »

5 kommentarer:

 1. Rationalitetspartiet10 mars, 2014 20:36

  Försvarsstriden måste i så fall handla om att införa en svensk FREEDOM Of INFORMATION ACT där enskilda kan gå till domstol och begära ut hemliga handlingar enligt ett fastlagt regelverk.

  Sen behövs det också en lag om skydd för visslare som avslöjar olagligheter inom offentlig verksamhet.

  Förutom i Sverige behövs dessa båda lagar också införas för EUs institutioner.

  SvaraRadera
 2. Spotta sjuklövern i ansiktet tillbaka och rösta SD och/eller PP 2014 !!

  SvaraRadera
 3. SD röstade för detta.

  SvaraRadera
 4. PP borde omedelbart släppa ut ett pressmeddelande där de förklarar att de går till val på att exportera den svenska offentlighetsprincipen till resten av Europa, i mitt tycke.

  Även om det är orealistiskt så är det helt i linje med vad PP tycker.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.