2014-03-31
Skolplikt: Sossarna är SÅ fyrkantiga!
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelade på en pressträff i dag att partiet vill införa skolplikt upp till 18 års ålder.
Likadant för alla, exakt lika länge – oavsett intresse, begåvning, förutsättningar och önskemål.
Skolplikten är i sig en förlegad idé. Det är inte att unga människor vistas i skolan en viss tid som är det viktiga.
Att underkasta alla samma pedagogiska mall är också en dålig idé. Det finns många sätt att lära sig. Och olika sätt passar olika människor.
Det enda som är viktigt är att vi slår fast vad barnen skall ha lärt sig när deras grundutbildning är klar. Däremot är det ointressant var, hur länge eller under vilka former deras undervisning sker.
Befria kunskapen – istället för att tro att en storlek passar alla!
DI: S kräver skolplikt upp till 18 år »
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Varför är det viktigt att vi slår fast vad barnen ska ha lärt sig? Ska vi ha planekonomi där det är viktigt att arbetarna i fabrikerna har rätt ubildning?
SvaraRaderaEller ska vi, som jag tycker, ha ett samhälle där man får välja själv vad man tycker är intressant och vill lära sig mer om?
Du får utbilda dig precis i vilka ämnen som helst, bara jag inte skall betala för det.
RaderaPrecis som du får köra utan hjälm eller bälte så länge att jag inte skall betala för din sjukvård.
Men så fort att du kräver att jag skall vara med till att betala för dina dumheter, så vill jag också vara med att bestämma.
Alltså bör skolplikten avskaffas.
RaderaSkolplikten bör absolut avskaffas. Men du talar också i inlägget om någonting som man skulle kunna kalla för lärandeplikt. Att vi ska "slå fast vad barnen ska ha lärt sig". Men hur kan man bestämma det via kommitté? Det låter som planekonomi.
RaderaMan kan väl tänka sig att universitet och högskolor sätter upp krav på vad de små liven skall kunna, för att bli antagna.
RaderaDet är nog också rätt troligt att näringslivet kommer att ha åsikter om vilka färdigheter de förväntar sig att folk skall ha.
Då förstår jag bättre vad du menar.
RaderaVad gäller universitet och högskolor så är de till nästan 100% en konstruktion som upprätthålls av staten. Utan subventioner till dessa så kommer vi inte att ha så många av dem och därmed förmodligen inte några problem med kunskaperna hos dem som väljer att fortsätta studera.
Vad gäller näringslivet så hade vi ju förr s.k. "lärlingar" vilket var marknadens sätt att se till att folk lärde sig det som de behövde. Skolan som den ser ut idag är en ganska modern, kollektivistisk, konstruktion.
Var är hem-skoledebatten?
SvaraRaderaÄr inte hemskolning ett rimligt alternativ för de som önskar detta.
Absolut. Men det har landets *borgrliga* regering i princip förbjudit... Facepalm.
RaderaHemskolning är bland det sista som det här landet bör utsättas för! Har ni aldrig haft "förmånen" att tala med en hemskolad amerikan så tycker jag ni bör göra det innan ni bestämmer er för att det är en bra idé. Läroplanen har iofs sina brister men den garderar effektivt mot att föräldrar tutar i sina barn att jorden bara är 6000 år gammal och annat dravel som föräldrar pysslar med i hemmets vrå. Det absolut värsta med hemskolning är hur lätt majoritetsåsikter blir fakta och då talar jag inte om majoritetsåsikter i form av att samhällets majoritet utan om umgängeskretsens majoritet.
RaderaVad gäller idéerna om skolplikt så tycker jag att ett kunskapskrav är tillräckligt men det bör vara centralt så man kan bevisa sina kunskaper genom någon form av test för att undvika den 9(10?)-åriga skolplikten och sedan gå vidare i livet mot tuffare utmaningar...
Jag har talat med en del hemskolade amerikaner och de har allihop varit vettiga och visat prov på förmåga till kritiskt tänkande.
RaderaJag har också talat med otaliga skolskolade svenskar, och majoriteten av dem är enligt mig hjärntvättade stackare som glatt upprepar demokratidyngan och tron på att Sverige är bäst som man får lära sig i skolan.
Jag vet alltså vad jag skulle föredra.
Grundidén med SAP's skolpolitik är att inte få en segregerad skola där det skolresultatet inte beror på hur mycket pappa och mamma tjänar eller om dom har högskoleutbildning.Säger dom.Att staten ska sponsra skolföretag med skolpeng som sätter avkastning före elevernas resultat kan inte vara rimligt.Tom M har tvärvänt i frågan men vilka förutom V vågar stå för det?Märkligt.
SvaraRadera