2014-04-20

En närmare titt på Fi

Hans på Motpol har roat sig med att kolla upp vad Feministiskt Initiativ egentligen tycker. Några nedslag...

 • Ersätt "patriarkala ekonomiska teorier" med "ett feministiskt helhetsperspektiv".
 • Nedmontera säkerhetspolitiken och fokusera på våld mot kvinnor.
 • Lyft fram kopplingen mellan kvinnors rätt till den egna kroppen och deras möjlighet att agera som politiska aktörer.

Det där sista förstår jag inte ens riktigt vad det betyder...

Läs mycket mer om Fi:s politik och program hos Motpol »

23 kommentarer:

 1. Som Sveriges mest ojämnställda parti så lyckas de ju i alla fall hitta på mycket tokigheter...kanske just därför?

  SvaraRadera
 2. Det är ett form av argumentationsfel att kritisera ett parti utifrån några vaga formuleringar i ett partiprogram. Vill du kritisera Fi på ett intellektuellt hederligt sätt får du undersöka deras övergripande politiska mål och argumentera antingen för varför målen inte är önskvärda eller förklara på vilket sätt metoderna för att nå ditt skapar större problem än de löser (om så är fallet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, då känns det nog som att man åtminstone har missuppfattat Piratpartiets agenda, nämligen att det visserligen finns en massa behjärtansvärda mål att uppnå, men vägen dit får inte se ut hur som helst. Ingen vill ha terrorister, men ska det ske till priset av supermassiva intrång i privatlivet?

   Är det så att för FI:s anhängare så helgar ändamålet alltid medlen? Det vore onekligen en intressant information för väljarna

   Radera
 3. Den sista punkten är väl i och för sig lättare att begripa än de två första. Jag antar att det betyder att om man inte har fri abort så kan kvinnor tvingas föda ett barn som de inte vill ha, och det skulle kunna hindra deras politiska karriär. Men om någon i FI tror att Sverige är på väg mot en strängare abortlagstiftning så kan man undra vilken verklighet de lever i.

  Sedan, angående den första punkten, så kan jag inte låta bli att anmärka på hur stark kopplingen feminism=vänster verkar ha blivit i Sverige. Jag antar att alla ekonomiska teorier som ligger till höger om Marx och Lenin skulle klassas som patriarkala av FI, vilket är synd, eftersom det är de som stämmer bäst med verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde också innebära att kvinnor har rätt att sälja sex.

   Radera
  2. Det har de väl redan? Problemet är att i praktiken kan de bara sälja till andra kvinnor. Är det män som köper så blir ju männen brottslingar (helt riktigt i FI's linje).

   Jag skulle dock vilja ha reda på hur många kvinnliga sexköpare som lagförts sedan den nya sexköpslagen infördes!? Betyder inte det att lagen är diskriminerende?

   Radera
  3. Faktum är att en dam som erbjuder sexuella tjänster mot betalning borde kunna stämmas för anstiftan.

   Radera
  4. Anonym @ 21 april, 2014 17:26

   Prostituerande som erbjuder sexuella tjänster torde inte kunna dömmas för anstiftan till brott av följande skäl.

   Brottet introducerades till en början som en specialstrafflag, för vilken lagstiftaren särskilt måste ange att anstiftansansvar ska gälla. T.ex. är det inte brottsligt att uppmana någon att "köra fortare" eller så.

   Regeln är nu överförd till brottsbalken som i normalfallet också inbegriper ansvar för anstiftan. Dock tillkommer här att den brottsliga gärningen måste ha främjats med råd eller dåd till en viss grad för att ansvar för anstiftan ska kunna utkrävas. T.ex. är det inte förbjudet att gilla att se på när folk slåss. Det anses inte vara anstiftan till misshandel.

   Rätten torde inte ha svårt att fria kvinnan från en sådan anklagelse. Att förarbetena inte ens nämner frågan får väl tas till intäkt för att ingen har tänkt sig att det ska vara straffbart.

   Radera
 4. Samma Anonyma person igen: Larsa, jag kommer ihåg att det inte alltid var så. En av grundarna av partiet var folkpartist! I mätningarna var det över 10% som kunde tänka sig att rösta på partiet (eller var till och med 20%?). Sedan verkar det dock som att radikalfeminister tog över och feminismen drabbades av ett bakslag i några år efter dokumentären könskriget. Därefter inträffade Assange-historien och antifeminister började mord- och våldtäktshota alla kvinnor som uttryckte feministiska åsikter på nätet. Detta fick i sin tur alla antifeminister att framstå som djupt osympatiska och feminister som underdogs, och feminismen fick en stark uppsving igen (som vi fortfarande befinner oss i). Nu verkar det som (dock svårt för mig att veta som utomstående) att partiet består av genusmedvetna vänstermänniskor i största allmänhet som främst är med i partiet för att de vill få bukt med mäns våld mot kvinnor (vilket var det som Gudrun främst pratade om när jag besökte ett möte med henne). Allt som allt tycker jag att det verkar vara ett sympatiskt parti med sympatiska sympatisörer. Dock vore antagligen bättre för partiet om det inte var så tydligt vänster och även öppnade för mer liberalfeminism, som att importera Tysklands sexköpslagstiftning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser Gudrun på hedersvåldet då? Eller vågar hon inte ta itu med det? Enklare att gnälla på svenska män i styrelserum...

   Radera
  2. Tack för en sansad och mer saklig kommentar. Får lite Avpixlat-vibe här bitvis.

   Radera
 5. Amnexis: Jag vet att många engagerade i Fi även är aktiva i Terrafem, en kvinnorjour med särskilt fokus på hedersvåld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att företrädare för FI bedriver smutskastningskampanjer mot Hanna Gadban från föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF).

   http://debatt.svt.se/2013/10/16/hanna-gadban-fortjanar-en-offentlig-ursakt/

   "Samma typ av svartmålning av kvinnoaktivister som kämpar mot hedersvåldet pågår även i andra länder. Det är mycket oroande, och frågan man måste ställa sig är hur långt medlemmar i Fi, och tidningen Feministiskt Perspektiv, är beredda att gå för att tillfredsställa islamister tillika representanter för politisk islam – en del av de människor och organisationer som vill stoppa kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck och smutskasta kvinnoaktivister.

   Är detta ens förenligt med begreppet ”feministiskt initiativ”? Är detta inte orättvist mot de ”andra” som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck?

   Syftet med denna gemensamma kampanj, signerad av en del Fi-medlemmar och islamister, sägs vara att stärka kampen ”mot” rasismen. Men frågan är om inte detta bidrar till mer diskriminering och rasism mot muslimer, de muslimer som inte har något med politisk islam att göra. Framför allt drabbar det utsatta muslimska invandrarkvinnor, ungdomar och barn. Människor som dagligen söker stöd på grund av hedersbrott och vars fall ofta handlar om liv och död.

   Det är orimligt att den här sortens förföljelse och svartmålning får fortgå, och framför allt är det orimligt att den ska få gehör i tidningar som Feministiskt Perspektiv och Aftonbladet."

   Radera
 6. En rörelse som generaliserar med den grövsta penseln och dessutom blandar in arvsynd är farlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är väl ändå rent bokstavligt farligare att ignorera ett stort strukturellt samhällsproblem där individer utsätts för relationellt våld än att, även om det är med en grov pensel, måla upp bilden för att synliggöra problemet? Sedan är ju reproducerade strukturer inte samma sak som arvsynd, och även om vi alla har en liten del av att reproducera strukturer som upprätthåller ojämlikhet, så har aldrig någon enskild person ansvar för hela strukturen i sig.

   Radera
  2. Man bör ha klart för sig att i valet mellan kvinnors rättigheter och islamister väljer Feministiskt Initiativ tveklöst att sätta islamisterna först. Det visar hela FI's historia, de har aldrig satt ned foten när det gäller hedersrelaterat våld utfört av muslimer - de påstår istället på känt kulturrelativistiskt manér att svenska män och talibaner är av samma skrot och korn.
   En eloge till Hanna Gadban och andra starka kvinnor som vågar stå upp mot hedersvåldet trots de hot och hån de får motta från såväl islamister som journalister på våra största tidningar!

   Radera
  3. Hanna Gadban i Newsmill:

   "Det tog tid för mig att befria mig från mitt naivistiska
   tänkande och begripa den nuvarande paradoxala politiska agenda som kallas för antirasism. Det tog ännu längre tid för mig att kunna distansera mig för att kunna förstå hur kampen för mänskliga rättigheter tycks vara rasistisk utifrån ett vänster- antirasistiskt perspektiv.
   Och hur en del i den vänsterpolitiska rörelsen ger sig rätten att kalla vem som helst för rasist utan någon som helst respekt för individens integritet."

   Radera
 7. Feminismen är i grunden vettig, inkluderat deras snack om patriarkatet vilket många ogrundat avfärdar.

  Problemet med feminismen ligger istället i den svenska avarten av fenomenet som på något sätt lyckats anamma de sämsta elementen från amerikansk radikalfeminism. Mest intressant är om man som jag hänger på en del feministiska forum där majoriteten håller med radikalfeministerna.

  Petter N ovan disktuterar iden om arvssynd och där är väl det tydligaste tecknet på radikalfeminism. De jag läst som är radikalfeminister är gender essentialists. De menar att män är som män och kvinnor är som kvinnor och att detta går inte att ändra, något som omedelbart leder till tankar som att alla män är våldtäktsmän och alla kvinnor är oskyldiga offer som inte kan knulla utan att någon radikalfeminist menar att de fallit offer för våldtäkt.

  För att FI skall bli seriösa behöver de lämna radikalfeminismen bakom sig. Detta innebär en öppnare hållning mot blandannat porr och prostitution.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med ditt sista stycke (det andra är jag för oinsatt för att kunna uttala mig om). Deras syn på porr och prostitution är inte förenligt med principen om kroppslig autonomi (människor blir i någon män livegna om staten reglerar hur de får använda sina kroppar).

   Radera
  2. Missade att uppge namn. Jag är alltså den första anonym.

   Skrev även fel i första paragrafen. Det skall alltså stå:

   "Mest intressant är det om man som jag hänger på en del feministiska forum där majoriteten INTE håller med radikalfeministerna."

   Radera


  3. Feminismen i det här landet känns stendöd. Och då skulle jag ändå inte kalla mig feminist ändå om jag så fick betalt!

   Men min känsla är att feminismen dragit sig tillbaka till sina genusinstitutioner och kulturredaktioner och snöat in på postmoderna fransoser och deras lärjungar och meningslösa symbolfrågor för den övre medelklassen.

   Kampen på gatorna inbillar sig de att de har vunnit. Jo jätte. Södermalms gator, kanske....Och hur de kan solidarisera sig med Islamismen - den vitalaste patriarkala och reaktionära kraften i världen idag - övergår mitt förstånd.

   Och istället ge sig på - med ovannämnda sällskap - en muslimsk förortstjej som slåss för kvinnors rätt!

   Snälla, snälla feminister! Kalla män djur eller heterosexuella kvinnor för svikare om ni blir lyckligare av det! Allt är förlåtet!

   Men för helvete: Wake up and smell the coffee!

   Radera
 8. Motpol's inlägg innehåller ett helt smörgåsbord att häpnas och förfasas över. Sådant kan bara produceras av individer som levt långt från verkligheten under mycket lång tid, Schyman är förstås en av dem.
  En ofarlig invändning som nog de flesta kan hålla med om är F!'s "inslag av normkritisk pedagogik" i skolan. Eftersom det är en naturlag att barn och ungdomar tänker annorlunda än sin föräldrageneration kommer detta stolleprov ha en direkt motsatt effekt :)

  /Johan

  SvaraRadera
 9. Detta var sjukt lame.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.