2014-04-28

Kräv svar om övervakningen!


Det verkar som att vissa journalister och de som gör valkompasser har förstått att EU-valet om drygt tre veckor är en lämplig arena för övervakningsfrågorna.

Däremot verkar media lite famlande när det gäller vilka dessa övervakningsfrågor är. Några förslag...

 • EU-domstolen har kommit fram till att datalagringen bryter mot de mänskliga rättigheterna. Hur tänker landets borgerliga regering och socialdemokraterna hantera detta, i Sverige?
 • Vilken linje om datalagringen kommer de borgerliga partierna och sossarna att driva i Europaparlamentet? Vilken linje kommer regeringen att driva i EU:s ministerråd?
 • Det har framkommit att FRA är en av nyckelaktörerna i USA:s globala nät för massövervakning. Är det lämpligt? Vem har givit FRA mandat för detta?
 • FRA ägnar sig åt IT-attacker tillsammans med amerikansk och brittisk underrättelsetjänst. Vilket lagstöd finns för detta? Vem har givit FRA mandat för detta?
 • FRA har tillgång till amerikanska NSA:s "spiongoogle" Xkeyscore, som med all sannolikhet även innehåller information om svenskar och svenska förhållanden. Vilka regler styr FRA:s tillgång till och användning av Xkeyscore? Vilka av FRA:s "kunder" har tillgång till information från Xkeyscore?
 • EU-domstolen och Europaparlamentet har uttalat att övervakning inte får vara urskiljningslös. Istället får den bara inriktas mot människor som är misstänkta för allvarliga brott, under rättssäkra former. Hur ställer sig de borgerliga partierna och sossarna till detta? Hur kommer det att påverka FRA:s verksamhet?

Detta är även frågor som fungerar bra för insändare och debattartiklar. Eller att ställa i valdebatter och till allianspartiernas och socialdemokraternas representanter så fort man får syn på dem.

Låt dem inte komma undan!

4 kommentarer:

 1. Jo, fast lite tendentiöst. En del ställer övervakning mot effektiv brottsbekämpning och det är ju bara fel.

  SVT har f.ö. idag förklarat att i deras kompass ställer de frågor som folk vill svara på, och inte de frågor som deras valda representanter i EU ska ta ställning till. Ty det är alldeles för krångligt för folket.

  Varför har vi demokrati då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The show must go on?

   Radera
 2. Tänkvärt: http://www.youtube.com/watch?v=Auf1rehiA-4

  Varför kräva lösningar på problem av samma personer som skapade problemen?

  http://mises.org/books/marketforliberty.pdf

  SvaraRadera
 3. Den bakgrund som här ges mot försvarets nedmonterande kan förklara viss saker ur bevakningshänseende:
  http://mikaelnyberg.nu/artiklar/140428cl.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.