2014-05-26

Piratpartiet lämnar Europaparlamentet med huvudet högt


Egentligen visste jag det från början. Det går inte att vinna ett val på att ha rätt, att vara saklig och att vara logisk.

För att vinna val måste man vara beredd att solka ner sin intellektuella hederlighet, offra sin saklighet och vädja till dunklare krafter och känslor.

Det svenska Piratpartiet lämnar Europaparlamentet för den här gången med huvudet högt och hedern i behåll. Nu får de tyska piraterna ta över EU-stafettpinnen.

Kombinationen politik + teknik + juridik + EU flyger tyvärr långt över de flesta människors huvuden.

Det gäller även journalistkåren. Ett skäl till att Piratpartiet behandlats så styvmoderligt i media är att journalisterna helt enkelt inte kan förhålla sig till piratfrågorna – även om de är aktuella, viktiga och faktiskt rätt spännande.

För övrigt kan svenska journalister inte ens förhålla sig till kombinationen politik + EU. De har inte en jävla aning om vad som sker i EU och varför. Trots att 60-80 procent av våra lagar kommer från Bryssel har den tredje statsmakten fullständigt havererat i sitt uppdrag att informera om och att granska EU-politiken. Det är ett problem.

Nu är det upp till Piratpartiet, spillrorna av Junilistan och eventuella svenska demokratiaktivister att punktmarkera de svenska ledamöterna i Europaparlamentet – och att påverka utifrån. Det får fungera det också, även om det måste ske med minimala resurser.

Ja, ja... Nu slipper jag i vart fall det förbannade flängandet mellan Bryssel och Strasbourg.

52 kommentarer:

 1. "För att vinna val måste man vara beredd att solka ner sin intellektuella hederlighet, offra sin saklighet och vädja till dunklare krafter och känslor."

  Var det så ni i Piratpartiet vann valet 2009?

  SvaraRadera
 2. Nej. Då var (PP) en nyhet. Det kan man bara vara en gång. Och underdog. Det kan man bara vara en gång.

  Årets mediefenomen är feminizterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du Henrik med att benämna de som "feminizterna" med Z? De få gångerna jag har sett den stavningen så har det varit ett sätt för skribenten att antyda "nazistiska" tendenser i den rörelsen. Är det ditt syfte med stavningen, eller var det bara lite skojsigt att byta ut s:et mot ett z?

   Radera
  2. De är kollektivister. Precis som SD. Precis som V. Det ogillar jag starkt.

   Radera
 3. Jag tycker det är uppmuntrande att PP fick 8,3 % i skolvalet.

  Det visar att unga fortfarande bryr sig om dessa frågor, men trickset är ju att hålla i detta tills det blir dags att rösta p riktigt.

  SvaraRadera
 4. De nya tyska piraterna kanske behöver en driven hantlangare förresten?

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet26 maj, 2014 01:55

  Avgå Anna Troberg

  Dagens pinsamma nederlag visar tydligt att PPs kryperi för extremvänstern under Troberg är ett misslyckande. Även om de självförhärligande godhetsapostlarna i mediaeliten i Stockholms innerstad anser att röster från mångkulturella HBQT-personer är finare än unga IT-avancerade män som lever på nätet är det inte så när rösterna räknas på valdagen.

  När alla andra partier tävlar om vem som kan vara mest politiskt korrekt (trots den ljumma entusiasmen för deras olika elitprojekt bland vanliga väljare) borde PP ha fattat att man inte kan differentiera sig genom att försöka sälja samma åsiktspaket som alla andra.

  PPs partiledning verkar inte heller ha fattat vilket socioekonomiskt demografiskt segment som låg bakom valvinsten 2009. Nätmänniskor är skärpta och vana att ta till sig information och självständigt dra slutsatser. De är lika globala som nätet och med goda språkkunskaper har de hela världens nyhetsflöde och nätforum till sitt förfogande. De kan se igenom Mainstream Medias dimråder och etablissemangets försök att manipulera och/eller mörklägga kontroversiella fakta. De har mycket lågt förtroende för det tondöva makthavande etablissemanget av globala storföretag/storbanker och de korrupta politiker (alla) och byråkrater som dansar efter Big Corporates pipa.

  Nätmänniskorna har för länge sedan genomskådat den inskränkta navelskådande och fåniga svenska samhällsdebatten där ”politik” bara handlar om att posera som godhetsapostel men aldrig på allvar utmana överhetens konsensus.

  Eftersom de är vana att självständigt söka fakta har de insett att den svenska narkotikapolitiken, sexpolitiken och statsfeminismen är extrema avvikelser från internationell mainstream debatt. Och naturligtvis har de hittat till de dissidentsajter som avslöjar mörkläggningen kring den svenska invandringspolitiken och tydligt visar hur extrem och avvikande svenskt PK-konsensus kring massinvandringen är.

  Att PP då håller på med samma poserande om HBQT, radikalfeminism och ökad massinvandring som övriga partier stöter naturligtvis bort dessa nätmänniskor.

  Det här betyder inte att jag tycker att PP ska bli homofoba eller xenofoba, bara att PP borde undvikit frestelsen att PK-posera för att få en klapp på axeln av den svenska extremvänstern för sin ”godhet”. Däremot borde PP tydligt ha distanserat sig från den svenska feminism som bygger på manshat, demonisering av manlig sexualitet samt omfattande diskriminering av män på den svenska arbetsmarknaden (exempelvis chefstillsättningar inom mansdominerade yrkesområden som IT). Om man gjort det hade PP tydligt visat att man inte är en del av den svenska ankdammen och att de nätmänniskor som (med rätta) spyr på det svenska politiska etablissemanget kunde proteströsta på PP.

  Om PP valt en annan väg hade de också kunnat sno röster från SD, vilket hade varit jättebra.

  PS.Naturligtvis borde även extremvänster-piraten Nipe avgå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej troll.

   Radera
  2. Nej inget troll.

   Tror snarare det är ett uttryck för besvikelse, både med valutgången och riktningen som piratpartiet tagit.

   När PP kom så var det liksom "Ja! Ett parti som tycker som jag, och vad jag tycker är viktigt!".
   Nu har det blivit ännu ett MENA-kramande HBTQ vurmande feminiztparti. Vi har redan ett dussin sådana, kunde man bara inte låtit bli dom frågorna?

   Radera
  3. Måste tyvärr också gå med i klagosången angående breddningen, den fick en kraftig slagsida åt vänster men visst det togs fram i god ordning och vi som låg i mitten åt höger var för få.

   Och som vi ofta beskriver oss att rösta på originalet, och det är vad de som önskar den inriktningen gjort nämligen MP och F!

   Personligen hoppas jag slutsatsen av detta blir att satsa på det som gjorde PP stort nämligen våra kärnfrågor och inte mera breddningen åt vänster.

   Radera
  4. En utmärkt analys av PP:s misslyckande. Att tro att det skulle gå att locka frihetliga väljare med vänsterpolitik är inte så lite dumt.

   Radera
  5. Piratpartiet brukade vara de oenigas murbräcka.

   En oenig röra av anarkister, konservativa(läs SD)
   vänstermänniskor, linuxskägg och div "foliehattar" som enades om att inte enas i andra frågor.
   Det var deras styrka och största styrka.

   Breddning leder bara till Bloatware
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Bloatware

   Radera
  6. Anders Troberg26 maj, 2014 12:25

   Ärligt talat, vem fan vill sänka sig så lågt att man fikar efter SD-väljare? De kan vi vara utan, accepterar vi deras röster så har vi också gett dem inflytande.

   Radera
  7. Men att fika efter stenkastare och manshatare är ok?
   Men varför det ena eller det andra, den ursprungliga tanken var att lämna höger/vänster skalan dithän och samlas tillsammans under samma paraply för frågor under den frihetliga skalan. Dvs inkludera istället för exkludera.

   Radera
  8. Med andra ord efterlyser "Rationalitetspartiet" ett SD, fast med fler nördar i?

   Jag kan förstå att med "avpixlat" som bakgrund faktamässig politik sticker i ögonen. Att som politiskt parti eftersträva att varje människa bör behandlas enligt samma måttstock oavsett kön, läggning, åsikt eller ursprung går visst långt över vissas huvud. Fortsatt.

   Vi i Sverige har varit för bortskämda eftersom vi hittills inte haft den typen av styre som SD representerar under de senaste hundra åren. Det kanske borde vara ok att ta smällen att låta garderobsrasisterna få allt de eftertraktar så man för den här generationen kan gräva ned svamlet om vad exakt de representerar.

   Radera
 6. Det är knappast en slump att mediabevakningen av PP sett ut som den gjort. PP har missat att dra tillräcklig lärdom från Assange-affären, hur Anakata behandlats och Snowdens avslöjanden, man utmanar inte en så formidabel fiende utan att få moteld. Lite mer funderande över Niemöller vore bra, och vad konsekvenserna är av att man är en måltavla. Man kan utgå från att GCHQs resurser använts för att hantera piratrörelsen, och man bör agera utifrån kännedom om hela det spektrum av metoder CGHQ skryter om i sina interna dokument, kända via Snowden. PP får inte låta sig styras av otillbörlig påverkan, något som nu bör tas på största allvar i Tyskland.

  Valresultatet är ändå en seger, för piraterna är kvar i parlamentet. Piraterna är inte en dagslända.

  SvaraRadera
 7. Så nu får du lämna din fina post i bryssel? :-P

  SvaraRadera
 8. Ett problem är väl att partiet har uppfattats som ett enfrågeparti - om det sedan beror på media eller på partiet självt, kan ju diskuteras. En utmaning är att hitta en heltäckande politisk plattform som tillräckligt många kan ställa sig bakom. Att förlita sig på teknikintresserade unga män som tycker att (pp):s kärnfrågor är överordnat allt annat, är för riskabelt. Något som jag saknar i den politiska debatten är ett parti som är socialliberalt - men inte av den "politiskt korrekta" varianten som (fp).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många män som ser samhället hata deras testosteron fick en kanal att rösta på i och med PP.
   När det blev ytterligare ett HBT/PK parti så fick det vara nog.

   Radera
  2. Jag vet inte hur andra har resonerat, men JA - multikultur/HBTQ/feminism/PK har åtminstonde fått mitt intresse för PP att svalna. Jag röstar fortfarande på PP, men det här valet har jag inget intresse av att försöka övertyga andra att göra detsamma.

   Men, oavsett det så känns det också som om PP är passiva och naiva. Passiva, eftersom jag inte sett några riktiga manifestationer/aktioner i köttvärlden. Mycket snack på nätet, men närvaron känns inte av i den verkliga världen. Kanske beror på mig, men det är känslan jag fått. Naiva, eftersom man kommer med förslag om legalisering av droger och obegränsad invandring och tror att man vinner röster på det.

   Oavsett vilken politik man vill köra behöver man ha folk som är väldigt slipade kommunikatörer, som förstår vad som ger genomslag, som vet hur de ska framstå som intressanta. Det tycker jag saknas. PP pratar nästan enbart till de redan frälsta, och det är klart att det ger intrycket av elitistiska snobbar som inte har något till övers för Svensson - och att det inte vinner röster borde var och en förstå.

   Den breddning som har skett tycker jag dessutom är tunn. Jag skriver under till 100% på det som skrevs av Skäggklustret för någon månad sedan. Jag skickade inför valet frågor till Christian ang. vapenlagstiftning (som råkar vara en fråga jag bryr mig om) och efterlyste ett politiskt ställningstagande. Jag tycker att det är något som PP borde kunna ta ställning till av följande skäl:

   * Det är i grunden en frihetsfråga; ska man tillåta civilt ägande av vapen eller inte. Om nu PP är liberalt, så känns det ju som om man borde kunna förvänta sig att man är konsekvent och står upp för liberala värderingar?

   * En hel del möda ägnas åt märkning, spårning, registrering och övervakning för att hantera problem med vapen. Hur är det, har PP åsikter om övervakning? Eller var det bara på internet?

   * Politiker och tjänstemän försöker begränsa civilt vapenägande med hänvisning till att det smugglas in illegala vapen i landet. Statistiken visar att det är helt fel väg att gå. Hur var det med "evidensbaserad lagstiftning"?

   * Polismyndigheterna i olika delar av landet behandlar ärenden enormt olika, och det kan skilja från 2 veckor till upp till 1 års väntetid för att få ett ärende handlagt beroende på var du bor - något som beror på att vissa polismyndigheter har personer med en egen politisk agenda. Att myndigheter ska agera lika på olika ställen i landet utan att ha politiska agendor, ska det vara svårt att ställa sig bakom?

   I de här frågorna förväntade jag mig ärligt talat att man skulle stå upp för de värderingar man säger sig ha och vara konsekvent. Tyvärr fick jag bara "vi har ingen åsikt om det" repeterat flera gånger. Intrycket man får är att det saknas värderingar och principer som genomsyrar tänket i partiet. I stället för att slå fast vilka värderingar man står för och sedan extrapolera politiken utifrån det, verkar det vara ett lappverk av beslut som röstats igenom utan röd tråd vilket gör att man inte vågar gå utanför det.

   Radera
  3. Hur stor är den otappade väljarkåren som har den vapenlags-inställning som du beskriver? Min subjektiva tolkning är att den är liten.

   Radera
 9. Det är inte bara i skolvalet som PP gått bra. Sören Holmberg presenterade siffror igår som visar att 6 % av förstagångsväljarna röstat på partiet.

  SvaraRadera
 10. Är tyvärr inte förvånad. PP:s rätt intensiva valkampanj i min stad var fokuserad på fri fildelning och fri invandring. Fildelning håller på att bli en allt mindre fråga i takt med att de kommersiella alternativen växer fram och fri invandring känns svårsålt till unga potentiella PP-röstare.

  /EJB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är det inte. I Skolvalet fick PP över 8 % av rösterna.

   Radera
 11. Håller med om att vänsterbreddningen uppenbarligen inte gav några röster trots vänstervinden i detta val. Jag tror dock inte den hindrade genuina PP väljare från att stödja partiet i EU valet, men en bortkastad energi har det varit. Man har misslyckats med att:
  1. Parkera partiet i mitten (SD har lyckats med det

  2. Använda de stora resurserna som EU givit partiet till att knåda ungdomsväljarna under de gångna 5 åren.
  3. Partiet har 100 tusentals före detta partimedlemmar som uppenbarligen har PP högt på sin agenda. Dom har inte aktiverats. Man har saknat en valstrateg.


  Högmod och internationell status har tagit över. Man har glömt att partiets viktigaste insatts är att bädda för att bli omvald. Nu måste partiet få chans att välja en karismatisk ledare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det positiva med det här valresultatet är att vi nu har den absolut bästa piratpolitikern tillgänglig här hemma då Anna Troberg skall ersättas.

   Radera
  2. "Jag tror dock inte den hindrade genuina PP väljare från att stödja partiet i EU valet"

   Jag är såklart bara en enskild anekdot, men jag skulle nog kunna ha räknats som en genuin PP-väljare, och ni förlorade min röst denna gång. Inte pga frågorna i sig utan för att er ledning själva ville vara ryggradslösa PK-apparatchiks.

   Tyvärr framstår Hax mer och mer som en sådan han också :-(

   Radera
 12. Det finns väldigt mycket att säga om Piratpartiets valrörelse. Men jag tänker på blodtrycket och ser framåt istället.

  SvaraRadera
 13. Tycker att PP gjort ett bra jobb under tiden i parlamentet, och du har också gjort ett bra jobb med att sprida kunskap omdet vardagliga slitet i Bryssel, och de märkliga beslutvägarna. Kommer att sakna den aspekten av din blogg. Men som sagt, vägen går bara framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det håller jag helt med om också, inget av det här valet ska skugga det otroliga jobb ni har gjort där nere! Tack för er stora insats.

   Radera
 14. Vi tappade 135 tusen väljare!!!

  Stryk breddningen och återgå till endast våra kärnfrågor!
  Avsätt hela partiledningen!
  Formulera en ny media/valstrategi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i allt!

   http://www.youtube.com/watch?v=egneoC3HGqo

   Radera
 15. Det finns helt enkelt ingen anledning att rösta PP längre. Piratfrågan är idag helt död och det vet än PP om. Så vad väljer man istället? HBTQ och massinvandring! Precis samma sak som de övriga i 7-klövern + FI driver!
  Om inte PP kan hitta ny mark som är någorlunda orörd så är det ajöss med PP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag ser inte och har aldrig sett piratfrågan som den stora frågan här, utan övervakningen och allt vad det medför som en stor fråga för piratpartiet. Även med kultur i fokus, att copyright reglerna är helt ur spår.
   Så jag har och kommer fortsätta rösta på piratpartiet, för det är det enda parti som tar ställning mot stormakternas våta dröm att övervaka allt och alla hela tiden.

   Radera
 16. Min analys är att vi har ett par fundamental problem med vår författning som partiet nu fått lida för. Det är partiledaren som tillsätter och kontrollerar alla viktiga tjänster i partiets operativa del. Detta ställer väldigt höga krav på val av PL. Det val av partiledare som gjordes i samband med Ricks avgång var allt annat än väl förberett. Vilket är synd för valet är extremt kritiskt. En felrekrytering här kommer bara att förstärka sig själv, eftersom PL har makten att tillsätta alla runt omkring så blir det här en självförstärkande process. Eftersom det utsökt kommer att resultera i att den falang som PL företräder kommer att få all makt i partiet. Om PL inte är klok nog att promota sina politiska motståndare till sin närhet ( vilket Rick gjorde, men inte Anna ) så hamnar du i ett läge där PL:s falang är tillslut en den enda falangen, vilket effektivt dödar glädjen för alla andra falanger att arbeta med partiet.

  Resultatet blir, naturligtvis en organisation som dels kommer att hamna i konflikt med varandra, och resultatet blir mycket sällan samförstånd utan man väljer hela tiden majoritetsbeslut. Vilket effektivt halverar tänkt väljarbas varje gång.

  Slutändan är att HBTQ och feminism är en överetablerad marknad, där PP har ett mycket svagt varumärke, samtidigt som man låte SD bada i den blå oceanen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant, som oinsatt låter det väldigt märkligt om det är så som du sagt; att PL tillsättar alla poster runt sig. Min personliga övertygelse är att man ska samla oliktänkande runt sig för att öka bredden.

   Radera
  2. Jag tog det också för givet, men när jag har gjort en närmare analys så är det uppenbart att det knappast kommer att vara så för alla människor. Tvärt om kan det mycket väl vara så att Rick var tämligen unik i det hela.

   En person med dåligt självförtroende / självbild kan mycket väl uppleva det som bekvämt att ha jasägare kring sig snarare än till att sikta på en nödvändiga bredden.

   Radera

 17. Som eftervalsanalys betraktat måste jag tyvärr säga att det här ger ett rätt drygt intryck.

  Piratpartiet förlorade tydligen för att väljarna inte var tillräckligt smarta och insatta, för att media ingenting begrep, vare sig av EU-samarbetet eller vad som är viktigt här i världen, samt för att piraterna varit för sakliga och intellektuellt hederliga.

  Wäre es da nicht doch einfacher,
  die Piraten
  lösten das Volk auf und
  wählten ein anderes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överskatta aldrig väljarnas sakkunskaper.

   Underskatta aldrig deras intelligens.

   Abstraktionsnivån på piratfrågorna hr varit för hög.

   Radera
  2. Formuleringen om att vissa ämneskombinationer "flyger långt över de flesta människors huvuden" tycker jag i och för sig är att malligt underskatta både sagda människors intelligens och sakkunskaper.

   För egen del tror jag inte att förklaringen till Piratpartiets modesta resultat ligger i att partiets budskap är för kunnigt och abstrakt för att vi i hoi polloi ska kunna begripa det.

   Snarare tror jag att dess smala frågekluster helt enkelt inte uppfattas som tillräckligt angeläget av väljarna. Ungefär som de tidiga kristdemokraterna.

   Radera
  3. Precis, moar liek Piratpartiet lämnar Europaparlamentet med huvudet högt, uppstoppat i sin egen rumpa.

   Radera
 18. "Ja, ja... Nu slipper jag i vart fall det förbannade flängandet mellan Bryssel och Strasbourg."

  Inget ont som inte har något gott i sig...dock är det mycket trist.

  SvaraRadera
 19. Angående riktningen som partiet tagit så tror jag att de flesta pirater är frihetligt sinnade människor som vänder sig mot sexism och rasism, homofobi mm.

  Men jag delar övriga kommentatorers analys om att Piratpartiet tyvärr verkar ha köpt den ovetenskapliga genusideologin rakt av istället för att markera avstånd. Det går alldeles utmärkt att vara för rättigheter för hbtq-personer utan att förespråka en massa ovetenskapligt genustjafs. Som sagts tidigare, de flesta pirater är lagda åt det vetenskapliga hållet och hittar sin information på nätet, då är det i stort sett omöjligt att inte se hur ovetenskaplig hela genusideologin är. Det har tyvärr stött bort många väljare. Människor som vill ha normkritik och genuspedagogik i förskolorna kan lika gärna rösta på F!

  SvaraRadera
 20. Till alla er som klagar på Piratpartiets utveckling:
  Det finns ett mycket enkelt sätt att ändra det om ni vill.
  1. Gå med i partiet. Det är gratis.
  2. Lägg förslag på medlemsmötena. Det finns ett vår och ett höst möte.
  3. Rösta fram liberala förslag.

  Vänstervridningen har kunnat pågå bara för att det är de förslagen som fått flest röster. Det krävs dessutom pinsamt få röster för att få in något i partiprogrammet så det finns inga ursäkter om man vill förändra något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, om PP är vänstervridet då borde det ju ha synts i bättre valresultat. Vänstern går ju framåt...

   Radera
  2. Det visade sig ju att det fanns ett enklare sätt att ändra Piratpartiets utveckling:

   1. Rösta på ett annat parti. Det är också gratis.
   2. *Borta*

   Radera
 21. 9,5 % i mitt valdistrikt. Alltid något...

  SvaraRadera
 22. Jag lät bli att rösta på PP i EU-valet trots att PP förmodligen är det parti som ideologiskt (om sådant fortfarande finns) står mig närmast, åtminstone i Hax tappning av mer klassisk liberalism.

  Jag skulle mycket väl kunnat ha rösta på PP även med HBTQ- och invandringsprofileringen, om de hade någon slags balls och hade argumenterat för sin sak (inklusive finansieringen). Ingen av frågorna är särskilt viktig för mig, men sättet frågorna hanterats av PP sade mig allt jag behövde veta om partiet.

  Men icke. PP tycker inte att det är värt att förklara varför personlig frihet och integritet innebär att man ska skattefinansiera andras könsbyten, varför man ska avskaffa religionsfriheten, varför man inte ska få uppfostra sina egna barn, eller varför man löser de marginaliserade invandrarnas arbetslöshet och utanförskap genom att släppa in fler och fler och offentligt finansiera att de skapar etniska enklaver.

  Bara en massa flum-flum-allas-lika-värde-jävla-rasisthomofob. Det är förolämpande, och en katastrof för vårt samhälle att det är den enda politiska "debatt" som finns idag.

  Synd att man blev tvungen att rösta mot den personliga integriteten. Men å andra sidan har man ingen integritet om man röstar på ytterligare ett gäng ryggradslösa jönsar. Samma sak kan väl sägas om Junilistan.

  Betänk följande: ett svenskt UKIP skulle enkelt ha blivit det största partiet.

  Den främsta anledningen till att SD får så pass många röster som de får, trots en total avsaknad av politik, är att det inte finns ett svenskt UKIP.

  SvaraRadera
 23. Ni kan också glädja er med att det var den fega "vänstervridningen" av PP som gjorde att journalisterna tog sin hand ifrån er.

  När företrädare för PP gjorde frihetliga uttalanden, och visade sig ha nära band till den klassiska högern, då blev ni haussade av mainstream-media eftersom de trodde att ni skulle ta "nyliberala" röster från fyrklövern, och kanske tvinga ned nåt parti under spärren.

  När ni sedan lite fegt försökte vara ett vänsterparti, då hotade ni Fi! och MP, och då hördes det inte längre ett pip i media om PP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag varnade för denna vänstervridning.. Men i övrigt ska jag inte gnugga salt i såren, mycket klokt har redan sagts av många andra här...

   Radera
 24. Rationalitetspartiet26 maj, 2014 23:14

  För att följa upp mitt tidigare inlägg. Mellan 10 till 30 procent av väljarkåren har mycket lågt förtroende för etablissemanget, mainstream media och de etablerade politiska partierna. Överheten på DNs ledarsida skulle nog avfärda denna väljargrupp med att de är korkade och oinformerade, med ett tillägg om ”lågutbildade äldre låginkomsttagare på landsbygden”. Denna grupp är naturligtvis en spretig skara men i själva verket är det tvärtom så att många av dessa är extremt välinformerade nätmänniskor.

  Denna grupp är beredd att proteströsta på ett parti som tydligt markerar att man är ”mot” överhetens självgoda status quo. Piratpartiet skulle kunna fånga upp denna opinion om man hade en tuffare profil och övergav ambitionen att vara självförhärligande godhetsapostel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska komma ihåg att en lågutbildad person inte nödvändigtvis är samma sak som en korkad person.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.