2014-05-30

Vem driver piratfrågorna i EU nu?


Utöver att en tysk Piratpartist – Julia Reda – blivit invald i Europaparlamentet, vilka ledamöter kan man hoppas driver piratfrågor i Europaparlamentet den kommande mandatperioden?

En klart lysande stjärna är den tyske gröne ledamoten Jan Phillip Albrecht, som är aktiv så väl i kampen mot massövervakningen som för ett fritt internet. Det är även värt att hålla ögonen på Judith Sargentini (holländsk grön), Marietje Schaake (holländsk liberal) och modiga Sophia in`t Veld (holländsk liberal).

Svenskar då? Jo, det tog sig faktiskt lite mot slutet av rösträkningen.

Miljöpartiets Max Andersson tog sig in i Europaparlamentet med minsta möjliga marginal. Han säger själv att han vill plocka upp Piratpartiets tappade handske. Vi hoppas han får tid och resurser för detta.

Centerns Fredrick Federley slog centerns sittande ledamot Kent Johansson precis på mållinjen. Federley gick till val på en plattform som bland annat omfattar integritetsfrågor. Upp till bevis!

Massövervakningen, dataskyddsfrågorna, frågor som rör internets frihet och EU:s upphovsrättsreform är frågor som tuffar på i EU-maskineriet oavsett om det finns några svenska piratpartister i Europaparlamentet eller ej. Därför gäller det att spela med de kort man har – och göra det bästa möjliga av situationen.

Därför uppmanar jag alla att ge de ledamöter som drar åt rätt håll i dessa frågor stöd och uppmuntran!

Och räkna kallt med att alla svenska ledamöter kommer att ha ögonen på sig, på ett sätt de kanske inte är vana vid. Att göra fel i piratfrågorna kommer att svida.


Läs även vad Piratpartiets avgående MEP Christian Engström har att säga till de tillträdande ledamöterna »

47 kommentarer:

 1. Kan ju tilläggas att Kent Johansson i kanske ännu högre grad än Fredrik Federley försökte positionera sig som pirat i valkampanjen. Bland annat försökte Kent flera gånger låtsas framstå som mer pirat än Christian Engström. Så om det är en vinst eller förlust är ju svårt att säga. Det som är tydligt är att Kent Johansson i alla fall inte röstat fel i de viktiga integritetsfrågorna lika ofta som Fredrik Federley

  SvaraRadera
 2. Vi bör dock komma ihåg att Federley sitter i eu-parlamentet för att han svek hela svenska folket för att rädda sin politiska karriär. Annars hade han blivit utfryst och aldrig hamnat på en lista till europaparlamentet. Ska vi verkligen belöna honom för att han gjorde det? Vi har fått betala med vår integritet för att han ska få sitta i parlamentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skall få honom att göra rätt. Vilket är det smarta och resultatinriktade alternativet.

   Radera
  2. Jag tycker Fredrick är jättebra. Han fick min röst!

   Radera
  3. Han är verkligen bra, centerpartiet gör sitt bästa val på19 år. #federleyeffekten

   Radera
 3. Precis som Annie Lööf. Haha. De som svek när det verkligen gällde sitter nu med toppositioner och höga löner.

  SvaraRadera
 4. De som verkligen kämpat för friheten på nätet åker ur och de som sviker blir rikligt belönade. Vad lär vi oss av det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget jag inte redan visste... Det är så det fungerar.

   Radera
  2. "Det är så det fungerar".. visste ni på förhand att ni skulle åka ut och ändå körde på med genusfeminismen och värnandet av eu-tiggare? Snudd på svek mot de väljare som valde in er i EU förra valet. Och mycket riktigt verkar de också uppfattat det så och lämnat PP. Och jag tror inte många gick till FI/MP...

   Läst Machiavelli?

   Snart kommer Brooke eller något annat charmtroll och kallar mig nazist och efterbliven för att jag påpekade detta. Sanningen gör ofta ont.

   Radera
  3. Inte "ni". Jag. Men ingen lyssnar.

   Radera
  4. Intressant. Som jag tolkar det säger "du" här att du tyckte att det var dumt av PP att "bredda" till genusfeminism och tiggeri.

   Av det man kan läsa här på bloggen, med olika, i min mening populistiska i ordets sämre betydelse, attacker mot SD, kunde man få intrycket av att du tvärtom var för denna nya och fatala inriktning av partiet.

   Nu förstår jag att man inte kan hålla på och kritisera sina partimedlemmar inför öppen ridå i en valrörelse, och du är berömvärd för att som enda svenska EU-parlamentariker faktiskt ha gjort något positivt i Bryssel, nämligen att avslöja vad som pågår.

   Men nu är valrörelsen över, alla inser väl att PP är körda och aldrig kommer tillbaka.

   Skulle vara mycket intressant om du utvecklade det och berättade vad som hände "bakom kulisserna".

   Du har länge känts som en frisk fläkt i svensk politik, för en sådan som mig som är libertarian och svältfödd på offentligt yttrade åsikter som inte får mig att gripa efter något stärkande.

   Radera
 5. Nu måste ju PP hålla koll på dessa låtsaspirater och granska deras voteringsprotokoll nogsamt.

  Men, jag hoppas det blev en dyrköpt läxa detta med att flörta med genushbtq-vänsterfeministerna. De väljarna föredrog alltså både MP och F! framför PP. Mycket att fundera på vart alla kloka nätmänniskor tog vägen... Undrar varför SD har fått en sådan enorm back-up av ofta vältaliga och pålästa människor på nätet..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är Nipes fel. Avgå!!!!

   Radera
 6. Ja om vi nu skall släpas tillbaka till den idiotiska "debatt" som den efterblivne "anonym" i den andra tråden drog igång så vill jag nog protestera.

  Alla "kloka" nätmänniskor konstaterade "nej nu jävlar får vi nazister in i parlamentet" och garderade sig genom att rösta vänster.

  Men om du vill tro att piratpartiet får majoriteten av sitt stöd från homofober så får du tro det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. "idiotiska debatt", "efterblivne anonym", "nazister in i parlamentet" och "homofober". Det är innehållet i din kommentar. Stolt?

   Här kommer återigen Brooke och klistrar nedsättande epitet igen. Vilken hjälte! PPs räddning liksom! Vakna nu för helvete och känn doften av kaffet!

   Fortsätt du med rasist-tugget, massinvandrings-vurmeriet och genusfeminismen så kanske PP sjunker ännu mer till nästa gång.

   Eller ska ni försöka överträffa F! och MP i dumheter nu? Omskolningskurs för män kanske PP lägger fram som förslag till riksdagsvalet eller?!? PP nya PK-partiet?

   Du förenklar det ganska bra för dig själv om du tror att folk flydde PP till SD pga av att de är homofober. Så du får väl tro det

   Det är INTE homofobi att vara kritisk till genusfeminism och överdriften av hbtq-personers förmåga att försvara landet i händelse av krig (FI och MP vill att landet ska försvaras verbalt av feminister och hbtq-personer).

   Lika lite som det är islamofobi att kritisera tokiga religiösa yttringar.

   Islamofili och genusfeminismofili kan man däremot ställa som diagnos på vissa pirater och FI/MPare.


   (ursäkta min EDIT, slog i ihop två kommentarer)

   Radera
  4. Den person jag refererade till var en idiot. Du är inte på samma låga nivå, även om du återupplivar den "debatt" som han startade.

   Jag håller även med dig i ett antal frågor. Blandannat så opponerar jag mig mot helt öppna gränser och den invandringspolitik vi för nu. Jag kan dock inte rösta SD pga dess konservatism i övriga frågor.

   Vad gäller valresultatet:

   Jag säger ju inte att folk flyr från PP till SD pga att de är homofober. Jag säger att folk flydde PP till MP och F! därför att de vill tydligt markera mot den förmodade "nazism" som SD står för.

   F! (genom den äckliga reklam de fick genom "oberoende" media) och MP var ju klart tydliga i sin profil. En röst på dem var en röst mot SD.

   PP däremot var otydliga, osynliga (i "oberoende" media), svårplacerade. Vad ger egentligen en röst på PP tyckte nog många? Dessa röstade då på F! eller MP som de uppfattade som "säkrare kort".

   Radera
  5. Rationalitetspartiet30 maj, 2014 14:42

   Brooke,
   Jag tror att din analys är fel. Det finns en osynlig grupp i den svenska väljarkåren. Det är antipolitiska väljare som har extremt lågt förtroende för gammalmedia, etablerade partier och proffstyckarna i Stockholms innerstad. Denna grupp är soffliggare om det inte dyker upp ett tufft och hårt alternativ som vill ge etablissemanget en smäll på k-ften. I EU valet 2009 lyckades Piratpartiet under Falkvinge dra till sig dessa röster. Bara ett fåtal av PPs tappade väljare har gått till MP och FI som du tror, utan till sofflocket (och till viss del till SD).

   Radera
  6. Skall man jämföra, då skall man jämföra med förra EU-valet.

   Jag tror att (PP) tappade till SD, F! och soffan.

   (PP) var inte tillräckligt roligt och inte tillräckligt modigt. Och nyhetens behag kan man bara ha en gång.

   (En sammanhållen kommunikationsplan och en professionell valplan för (PP) hade inte heller skadat.)

   Radera
  7. Ni tog ju in Erik Laakomaa? Eller kom han in för sent för att styra piratskeppet rätt?

   Radera
  8. Haha. Oavsett hur skicklig man är kan man nog inte rädda ett parti som redan kört ner sig i genus- och mysliberalismdiket.

   Radera
  9. Brooke:

   Jag återupplivar debatten därför att den är nödvändig för PPs överlevnad, om än smärtsam för många. FI och MP knyckte de flesta rösterna från V och S enligt många bedömare i riksmedia. Varifrån kom SDs röster? M-rösterna hamnade väl i stor utsträckning hos alliansens småpartier?

   Visst det är nog lite av varje i detta, men att få det till att alla PPs väljare flydde till FI tror jag är en grov missbedömning. Varför skulle de riskera att kasta bort sin röst på ett oprövat parti som inte ens har ett färdigt partiprogram, när PP redan uträttat så mycket i EUP?

   Är det viktigare för F!s väljare att hindra SD att komma till tals så kanske de ändå var malplacerade i PP?

   Radera
  10. Det fanns sakkunnig hjälp. Men (PP):s ledning ville inte ha den.

   Jag tror att det är många som röstade på F! för att det var något nytt som verkade kul. Lite galet och retar gammelpartierna.

   Radera
  11. Fast debatten om (PP) får ni ta hos (PP). Jag går vidare nu. Jag måste prioritera att få igång någon verksamhet som kan hålla mig med inkomster för mat och husrum.

   Radera
  12. HAX,
   Eftersom Troberg och Nipe kände sig hotade av en öppen interndebatt inom PP stängde de ner PP-webbens forum för ett par år sedan. Därför finns det idag ingestans där man kan debattera PP-frågor. Då får din blogg fungera, även om formatet inte är idealiskt.

   Radera
  13. Brooke:

   Hej älskling, det är jag som är Anonym. Du svarade precis så trist som jag var rädd för så jag struntade i att fortsätta "diskussionen".

   För er andra som undrar vad det handlade om som Brooke blev så arg över så skrev jag helt enkelt bara om att "HBTQ-frågan" när det används av politiker inte har ett dugg att göra med att låta homosexuella ha samma (negativa) rättigheter som andra, och få vara i fred i sovrummet.

   Istället betyder "HBTQ" idag en stor mängd vedervärdiga inskränkningar i liberala negativa rättigheter när staten ska leka sociala experiment i godhetens namn. Till detta hör sådant som queer-sexualundervisning på dagis, eller för att kalla det vid dess rätta namn: homosexpropaganda riktad till barn.

   Likaså har man snart gjort det olagligt att ifrågasätta denna propagandamaskin, genom smygande tolkningsförskjutning av "hatbrottslagar".

   I praktiken är det ju redan olagligt, man döms till livslångt utanförskap och arbetslöshet av media om de kommer på en med att ha en avvikande åsikt - även om "åsikten" är fakta och statistik.

   För en jämförelse. Det finns gott om radikalislamistiska terroriststollar, men ingen vettig människa tycker att de för den gemene muslimens talan. Inte heller vill man ha olika islamistiska extremister i parlamentet, eftersom de är just extremister.

   När det gäller HBTQ är det dock fritt fram för de värsta dårarna att sätta agendan.

   Jag sade också att den enda rimliga politiken är att staten inte har att göra med, varken uppmuntrande eller straffande, vad vuxna människor har för sig i sovrummet.

   Nyhetsflash: alla riksdags- och EUP-partier är för homosexuellas rätt att vara homosexuella. Det borde stanna där, med respekt för individens personliga frihet så länge den inte inkräktar på någon annans frihet.

   Eftersom Brooke tydligen är en militant homosexualist så blev han extremt arg över detta.

   Radera
  14. Hax: Menar du att man tog in proffshjälp och partiledningen sen inte lyssnade på råden? Sjukt.

   Radera
 7. Det pratas om att Max kom in på mandat från MP. Fick de fem mandat då? Det kan väl inte vara möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nevermind, jag såg mitt misstag nu. Linnéa Engström låg högre på Valmyndighetens lista, men eftersom hon bara fick 2,67% personröster förändras ju inte valsedelns ordning. My bad.

   Radera
 8. Synd att inte Liberaldemokraterna ställde upp i valet. Jag tror de hade kunnat få minst samma väljarstöd som MP.

  SvaraRadera
 9. Seriöst. Liberaldemokraterna har en plattform med pragmatiska lösningar som alla kan vara för. I många frågor hamnar man på samma position som MP i andra har man en linje som ligger på samma som Piratpartiet. Man hade sannolikt kunnat ta väljarna från båda grupperna om man ställde upp, dvs cirka 17 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optimist i det blå much? Hur skulle detta gå till menar du när det är vårt propagandaministerium, flåt, SVT/SR som bestämmer vilka partier som ska lyftas fram eller inte?

   Medan alla har varit upptagna med att spotta på SD har ni andra goda krafter fått en blind fläck kring hur media spårat ur. Nu när det är uppenbart att inte bara SD drabbas så vill ni fortfarande spotta på SD och inte prata om medias totala haveri vad gällande opartiskhet och oberoende nyhetsförmedling.

   Var det någon som kollade valvakan på SVT? Nordkorea är ruggigt avundsjuka på Sverige nu vill jag lova...

   Trots att PP sjöng både genusfeminismens och mångkulturens lov så brydde sig inte media om partiet. Undrar varför?!?

   Radera
  2. "Trots att PP sjöng både genusfeminismens och mångkulturens lov så brydde sig inte media om partiet. Undrar varför?!?"

   Jag säger det igen så att någon kanske ser och förstår. "Public service" ville inte låtsas som om PP fanns när de insåg att de tog röster från vänster.

   "Public service" är en veritabel kampanjorganisation inför valen, med tydligt uttänkta strategi och taktik, som kan ha väldigt avancerade avledningsmanövrar och falskspel fullt värdiga Karl Rove.

   Det är inte ett ord som lämnar deras läppar, inte en bildruta som sänds, när det är valtider, som inte syftar till att få deras gunstlingar valda och att sabotera för "högern".

   Radera
 10. I samband med FRA-debatten hade jag mycket kontakt med Max Andersson. Han är en sann integritetsivrare och förtjänar all uppmuntran i det kommande arbetet. Han är t.ex. mycket insatt i FRA-lagstiftningen och vet precis vilka kryphål som finns där. Han lär också noga ha följt alla turer om NSA och Snowden.

  Fredrick Federley har jag också väldigt goda erfarenheter av. Många piratister kallar honom förstås en svikare, men jag tror inte någon kan föreställa sig det tryck som han och Annie utsattes för de där dagarna i juni 2008. Ni anar inte..

  Låt nu detta vara glömt och begravet. Fredrick har ju visserligen flera hjärtefrågor, men också en omvittnat stor arbetskapacitet. Jag kan svårligen tänka mig någon bättre C-ledamot (möjligen i konkurrens med Hanna W) när det gäller att värna om den personliga integritete, den fria rörligheten m.m.. Men visst. Det återstår att se om han kan leva upp till förväntningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker Federley om andra piratfrågor? IPRED. ACTA; TTIP, Snowden?

   Radera
  2. Jag förstår precis vilket tryck Federley och Annie Lööf utsattes för "Röstar ni inte för NU! så kan ni glömma framtida uppdrag i partiet!. Om ni däremot stöder den lagstiftning som vi lovat USA att införa så kommer ni att kunna räkna med att behålla riksdagslönen och avancera i partiet. Kanske bli partiledare eller Europaparlamentariker? Vad säger ni?" För mig hade det också varit ett lätt val.

   Radera
  3. Jag tycker Fredrick är jättebra. Han fick min röst!

   Radera
  4. Hoppas Federley inte börjar gråta och ringer mamma nu om pojkarna nere i EU-parlamentet är stygga mot honom och tvingar han att rösta mot sin övertygelse (igen)...

   Radera
 11. Vi ska nog fortsätta med både ICG och EPFSUG.

  http://icg.greens-efa.eu/
  http://epfsug.eu/

  //Erik

  SvaraRadera
 12. Har Piratpartiet någon politik för djurskydd? Har inte sett någon. Hax har inte skrivit något alls om den frågan samtidigt som de andra lyfte fram den. Sannolikt kan det förklara att det gick så dåligt i valet.

  SvaraRadera
 13. Här är också ett par exempel där Max Anderssons agerande och PP:s intressen sammanfallit:

  Motion om trafikdatalagring

  Stora demonstrationer mot FRA-lagen

  Fildelning och integritet

  SvaraRadera
 14. Det här är förvisso lite OT, men är det någon som kan länka mig till en bra sammanställning över hur det gick för extremhögern och deras bildande av partigrupper? Har de ens någon chans längre att bilda parti, nu när många av dessa grupper vägrar veta av andra av dessa grupperingar?

  Det behövs 7 länder och 25 ledamöter för att bilda en politisk grupp i EU - kommer detta gå att uppnå? Annars är SDs försök att påverka rejält förminskade tror jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda anledningen till att de har svårt att bilda partigrupper är pga av den korrupta median som ENDAST ställer frågor om gruppvalet ända fram till riksdagsvalet. Samt ljuger och förvränger vad dessa partiers företrädare egentligen sagt.

   Trots att det finns många tveksamma partier och personer i andra grupper. Kommunistiska gruppen där partier använder hammaren och skäran och kallar sig kommunister, vi har presidenten i gröna gruppen, Daniel Cohn-Bendit, som här i fransk TV berättar om hur upphetsande det är när en femårig tjej tar av honom tröjan:

   http://youtu.be/CMRVChjjFgY

   FN i Frankrike ansätts av franska medier om det "hemska" SD. I Sverige ansätts SD om det "hemska" FN.
   Samma taktik utförs mot UKIP, PVV och DF. Så fortsätter det samtidigt som FIs toppkandidat Soraya Post gifter bort sin 16åriga dotter så ställs inga kritiska frågor.

   http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2014/05/27/tycker-fi-att-barnaktenskap-ar-okej/

   Radera
 15. Piratpartiet förlorade många skärpta unga män och libertarianska röster med den nya profileringen.

  Piratpartiet hade kunnat spinna vidare på saker som rätten att äga ett vapen, speciellt nu i 3d skrivar pistol tider.
  Rätten till sin kropp där det ingår att man får röka vad man vill samt sälja sin kropp till annan vuxen.

  Men icke, man gick till vänster och blev ett HBTQ frågaparti som alla andra, när dom frågorna enkelt faller under "rätten till privatliv och rätten till sin egen kropp"
  Testosteronet gick ur Piratpartiet, och med det potensen till nyval :)

  SvaraRadera
 16. EU-eländet har jag ej mycket till övers för - och dom flesta politiker på riksnivå går ju industrins ärenden.

  Var blev idén av om att dom Wi väljer i första hand skall företräda oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarnas väl och ve ?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.