2014-06-09

Friheten och den politiska fyrfältaren


Det var kul att den gamla hederliga politiska kompassen – som inte bara bedömer höger-vänster utan även auktoritär-frihetlig – dök upp igen under EU-valrörelsen. Man kan ha åsikter om enskildheter i denna fyrfältare, men i ett vidare perspektiv är den intressant.

Låt oss för ett ögonblick bortse från (MP) som ju är fullt upptagna med att försöka få till en regering med (S) – vilket inte direkt känns som något idiotsäkert frihetsprojekt.

Vilka finns i det frihetliga lägret? Och hur kan de bli en kraft att räkna med?

Vi har Piratpartiet, med sin frihetsliga humanism. Där finns Stureplanscentern. Det lilla men mycket seriösa Klassiskt Liberala Partiet. Frihetsfronten, som är ett nätverk för all slags libertarianer och klassiska liberaler. Svenska von Mises-institutet. Det fristående och uppkäftiga Fria Moderata Studentförbundet. Anarkokapitalisterna. Kanske Junilistan kvalar in. (Det finns säkert fler. Och många som slåss för friheten gör det som enskilda privatpersoner.)

Man skulle önska att det även fanns intressanta, frihetliga människor på vänsterkanten. Men det är möjligen en självmotsägelse. Den svenska vänsteranarkismen förefaller vara kapad av våldsverkare. Och det börjar bli väldigt länge sedan man hörde SSU:are diskutera intressanta saker som egenmakt.

Några av de frihetliga grupperingarna ställer upp i allmänna val. Men det går inte direkt strålande, i vart fall inte just nu. Så vad kan man göra, för att försvara friheten?

Att samordna den svenska frihetliga rörelsen är som att försöka valla katter. Naturligtvis – det handlar ju om individualister.

Vad som däremot är värdefullt är om alla dessa grupper håller dörren öppen för varandra. Att man håller öppna aktiviteter där fler än bara medlemmar är välkomna. Att man bygger nätplattformar som är till nytta för hela det frihetliga Sverige. Och att man tillsammans börjar ta sig utrymme i den allmänna samhällsdebatten.

Att skapa förutsättningar för att ställa sig i samhällsdebattens framkant, helt enkelt.

20 kommentarer:

  1. Det är sant att man ska hålla dörren öppen. Väldigt få har kryss i alla frihetsrutor. Man kan vara för Radiotjänst fast en god kraft mot drogpolitiken.

    Var kommer bilden ifrån förresten, finns faktaunderlaget redovisat?

    SvaraRadera
  2. Piratpartiet är felplacerat. Det ska vara avsevärt mer åt vänster och högre upp (ungefär till vänster där MP befinner sig). Att partiledare Troberg tycker att ett flera månader långt fängelsestraff är rimligt för en gatukonstnär (Park, kommer inte ihåg förnamnet just nu) som provocerar och satiriserar kring begrepp som ras, HBQT, osv. är knappast "frihetligt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du glömmer att för varje vänstra-pirat så finns det en höger-pirat som jag. Min politiska resa är gått från danska Fremskridtspartiet, Dansk Folkeparti, danska Venstre (som är höger!), och slutligen Folkpartiet innan jag så lyset i PP.

      Radera
    2. Döm inte alla efter partiledaren. En partiledare kan vara i osynk med sitt parti.

      Radera
  3. Vad jag som anarkokapitalist har emot vissa av dom här liberala grupperna är att dom på ett frireligiöst sätt vill styra över folk genom att omfördela resurser och lägga fram olika politiska paket.

    Min inställning är att är att ingen har rätt att göra det med hjälp av våldsmonopol och stöld av annans egendom.
    Därför tar det emot rejält att jobba med naiva världsfrälsare som
    ger kakor med ena handen och i realiteten pistolhotar med den andra.

    Jag stödjer alla riktigt frihetliga projekt så som lokala valutor, kryptovalutor så som isländska AuroraCoin eller laktora indianernas Mazacoin, byggandet av mesh nätverk utan censur osv..

    Dessutom är många av dom här personerna i ovan nämnda grupper fortfarande en del av problemet med en ofri värld eftersom deras tänkande bygger på inkorporerande av företag genom statlig lag, alltså i slutändan förtag som kommer köpa makt från politiker.

    Därför vill jag vill inte samarbeta med etatister.
    Vissa kan hävda att vi är på samma våglängd, men etatister är som en mobbare.
    Även om mobbaren blir snällare vissa dagar så är väl det bra, men fortfarande så är han en labil och ostadig person att umgås med.

    Tldr: Fuck the state, join the blockchain.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv röstar jag på (Klassiskt) liberala partiet, trots att jag egentligen snarare är anarkokapitalist. Jag tror nämligen på att avskaffa demokratin på demokratisk väg (inga paralleller till Hitler, tack). Just nu vill de och anarkokapitalister samma sak, d.v.s. att minska statens inflytande kraftigt. Om vi en vacker dag hamnar i ett läge där staten bara sköter försvar, rättsväsende och polisverksamhet så måste det naturligtvis bli en splittring, så att anarkokapitalister kämpar vidare för att avskaffa det sista också. Men tills dess strävar vi åt samma håll och kan inte splittra upp oss och bli mer irrelevanta på den politiska scenen än vi redan är, vad man än kan tycka i princip om Liberala partiets grundide att stjäla folks pengar (d.v.s. skatt) för att finansiera "statens grundläggande funktioner".

      Radera
    2. Jag förstår hur du tänker med gradvis nedtrappning, som med alkoholavvänjning.

      Dock så har jag kommit till en punkt då jag inte orkar fråga om lov längre för att göra saker av den självutnämnda grupp som styr eller deras lakejer,
      genom att lägga en lapp i deras låda som står stadigt gjutet i ett riggat system.

      Naturlagen gäller oavsett vad som skrivs av en liten grupp på papper.
      Och jag är sugen på att bygga system som helt kringgår och/eller ersätter staten på utomparlamentarisk väg.

      Jag tror att systemet någonstans antigen kommer krascha eller ersättas av något nytt, inte nödvändigtvis under en natt och kanske gradvis under lång tid.
      Inte minst med tanke på den intellektuella nivån på politiker och det vansinniga banksystemet i synnerhet.

      Exempel är att om Euron krashar så finns lokala valutor/kryptovalutor till hands.
      Om det inte finns mat, så finns folk med jordbruk utan att ha EU märkning i örat på kossorna eller bryr sig om förbud mot råmjölk.
      Om bara en repressiv stat och brottslingar som vill suga ut folk har vapen, så skriver vi ut dom i 3d skrivare osv.

      Och jag antar att det är här som jag personligen brutit med armstödslibertarianerna.
      Visst, en lapp i systemets låda, som jag gjorde med piratpartiet 2009 för att styra undan politikernas värsta skit kan vara förståligt.

      Men rent mentalt så är det påfrestande eftersom
      det ju egentligen inte finns något system.
      Det hela är en väldigt absurd abstraktion man någonstans måste bryta sig loss ifrån.

      Läs Larken Rose, the most dangerous superstition.

      Radera
    3. Du sätter stort hopp till 3D-utskrivna vapen. Tester har visat att de ofta går sönder efter en endaste avfyrning. Sen, ska du skriva ut patroner och svartkrut också eller?

      Jag hör dig, men en bättre plan måste till. I ett samhälle utan stat och myndighetsfunktioner är det livsviktigt att kunna använda och inneha ett vapen att försvara sig och sina ägodelar med. Man skulle nästan kunna kalla det för en grundläggande förutsättning.

      Radera
    4. Visst men skit i 3d vapen då, dom blir antagligen bättre men kanske mycket riktigt är skräp nu.
      På en fri marknad kan både du och jag få tag på varsin AR15 eller en odödlig kalashnikov :)

      Min ståndpunk är inte beroende av en viss produkt, jag tror dock att 3d skrivare kommer leda till ett friare samhälle med mer självbestämmande.

      Decentralisering, valuta som inte påverkas av politiker och mycket riktigt, att äga ett vapen (av metall också) är min devis.

      Radera
    5. 3d vapen är förmodligen som du säger skit i nuläget, och jag sätter inte mitt hopp till en viss produkt.
      Dock så tror jag 3d skrivare, med eller utan vapen, är framtiden för mer självbestämmande eftersom det faller under ramen för "gör som jag vill"

      Dock förespråkar jag fri marknad och på den kan både du och jag köpa varsin AR15 eller
      en odödlig kalashnikov :)

      Decentralisering, valuta utan politikers inblandning och självbestämmande över sig själv och sina ägodelar är min devis.

      Vill man inte äga ett vapen kan man betala någon annan att försvara en själv och ägodelarna.
      Idag gör man det genom tvång till polis och dom bryr sig mest om den satta agendan av regeringen
      och kommer när dom kommer.
      Medans fria sådana bolag kommer konkurrera om kunderna med bra service.
      Det låter förstås hemskt i sverige där staten ska ta hand om allt och du åker i finkan om
      du försvarar dig mot en inbrottstjuv/våldsverkare med baseballträ i ditt hem.

      Radera
    6. Förtydligande "gör som jag vill" betyder förstås
      att jag gör som jag vill.
      Allt som decentraliseras är bra i min mening, medans stora projekt leder till krångel och "alla ska med" mentalitet som sen krashar i en obehaglig radioaktiv
      härdsmälta.
      När det kommer till kritan är det människorna som utgör kvalitet eller röta i ett samhälle.
      Politiker är endast är en parasitklass och mest teleprinters samt maktens megafoner.
      Tänk operativsystemet dos som man sen la det buggiga windows 98 på, om du minns det.

      Radera
  4. Jag håller med om att alla som är för mer frihet bör hjälpas åt att uppnå det och att vi bör uppmuntra alla steg mot mer frihet.

    Problemet, som jag ser det, och Svenska von Mises-institutet är den enda organisation som verkar dela min uppfattning, är att det inte går att tvinga fram frihet med våld.

    Och all politik är i grunden våld. Man försöker att få makt över våldsapparaten. Genom att ställa upp i val så försöker man förgäves att påverka våldsapparaten till att bli lite mindre våldsam. Men när man gör det så accepterar man samtidigt (om än kanske omedvetet) att det är rätt att använda våld för att få det man vill.

    Det finns inte fyra fält. Snarare borde diagrammet vara en triangel med spetsen nedåt. Vid full frihet finns inte vänster och höger, eftersom båda dessa begrepp bygger på att man har rätt att använda våld för att få det man vill. Vid full frihet har ingen rätt att använda våld och man har alltså inte rätt att varken fördela rikedomarna eller att med tvingande lagar och regler konservera nuvarande samhällsordning (som är min förenklade definition av höger och vänster).

    Att det sedan finns frihetliga som har olika idéer och mål för hur de vill utveckla sig själva och samhället påverkar inte skalan. För dessa mål ska inte uppnås med politiska medel, utan genom frivilliga överenskommelser, så det råder ingen vänster-högerkonflikt här. Konflikt uppstår endast när den ena vill tvinga den andra att göra något.

    SvaraRadera
  5. Jag funderar om den frihetliga vänstern är inom PP

    SvaraRadera
  6. Diagrammet cisar PPs *sympatisörer*. Inte var partiledningen och de aktiva medlemmarna ligger.
    Skulle gissa att partiledningens ellips skulle bli liggande på snedden, med ena ändpunkten i norra FI, gå genom V och MP, för att ha sin södra ändpunkt där piratcentret ligger.

    SvaraRadera
  7. Det testet man gjorde i samband med den politiska kompassen var fullt av frågor ala "har du slutat slå din fru?" Ett löjeväckande test, tidigare valkompasser kanske fungerat, men denna hade lika stor slagsida åt vänster som SVT/SR...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv hamnar jag i nedre högra hörnet, ungefär.

      Radera
    2. Ge plats, jag kommer också.

      Radera
    3. Jag hamnar precis i skärningspunkten där PP och MP möts... Dalai Lama hamnade där också.

      Där hamnar man om man inte svarade ja på frågor typ "anser du andra raser vara mindre värda?", "anser du att endast företag ska få nytta av globaliseringen?" etc...

      Det känns som att det är Åsa Linderborg som konstruerat testet. Fanns det inget bättre test än detta? Eller sitter hjärntvätten så djupt att ingen ser det jag påpekar?

      Radera
  8. Tycker det är problematiskt att använda det svenska ordet "frihetlig" för partier som vill kontrollera människors ekonomi, som tex Piratpartiet. Kanske finns något bättre sätt att översätta engelskans "libertarian".

    SvaraRadera
  9. Varifrån kommer bilden?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.