2014-06-17

Maktapparaten, utredaren och datalagringen


Post- & Telestyrelsen, PTS, gör nu helt om när det gäller datalagringen.

Efter att EU-domstolen upphävt EU:s datalagringsdirektiv meddelade PTS först att de inte tänker vidta några åtgärder mot de nätoperatörer som slutar lagra data om sina kunders telekommunikationer. Vilket känns rimligt.

I dag kommer motsatt besked: Datalagringen skall fortsätta. [Länk»]

Detta efter förra fredagens presskonferens med regeringens utredare, Sten Heckscher. Han menade att datalagringen i Sverige sker under former som gör att den inte står i strid med EU-domstolens dom.

Vilket inte alls är någon uppenbar slutsats, utan mer en åsikt. Det känns, låter och ser ut som ett beställningsjobb från (M) och (S), som ju vill fortsätta massövervakningen av svenska folket. [Länk»]

För att sätta saker och ting i lite perspektiv kan det vara intressant att syna utredaren lite närmare i sömmarna.

Sten Heckscher har varit statssekreterare i justitiedepartementet under två socialdemokratiska justitieministrar. Han har varit näringsminister i en (S)-regering. Sedan blev han rikspolischef. Och han har varit kammarrättspresident och ordförande i Regeringsrätten (numera Högsta Förvaltningsdomstolen). [Länk»]

En pålitlig betong- och batongpartist, med andra ord. Dessutom en maktens fixare och politisk torped.

Under Ebbe Carlsson-affären (som ledde till att Anna-Greta Leijon fick avgå som justitieminister) var han spindeln i nätet mellan ministern, Carl Lidbom, Rikspolisstyrelsen och Ebbe Carlssons frilansande spaningsverksamhet. [Länk»]

Sten Heckscher är inte någon oberoende utredare. Hans trovärdighet kan och bör ifrågasättas.

Men han är förmodligen exakt rätt man för att lägga ut politiska dimridåer och för att vrida om armen på PTS.

6 kommentarer:

 1. Då är nästa fråga - hur anmäler man Sverige inför EU-domstolen?

  eller krävs det att en entitet i Sverige väljer att driva ett mål mot datalagringsdirektivet ända upp till högsta domstolen först?

  Kan man som enskild EU-medborgare anmäla ett land för brott mot EU's datalagringsdirektiv och i så fall hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. EDIT:

   "brott mot EU-domstolens ogiltigförklarande av datalagringsdirektivet" skulle det vara...

   Tryckfelsnisse i farten igen.

   Radera
 2. Media kommer ju inte att tjalla iaf, den saken är säker.

  Börjar inte den förljugna och mörkande median segla upp som det allra största problemet i dagens Sverige? Större än okontrollerad invandring, okontrollerad datalagring, okontrollerad jakt på drogbrukare och okontrollerad statsfeminism? Då median ju är främsta orsaken till att de senare fått ordentligt fotfäste?

  Jag menar, vem hade röstat på FI om de inte fått reklam värt flera hundratusen kr genom att bl.a. statsmedia (SVT/SR) okritiskt släppt fram Gudrun o Co i stort sett varje dag. Och det fortsätter med samma intensitet fram till riksdagsvalet verkar det som. Igår hade Metro en okritisk FI-artikel (på löpet såklart) som hyllade partiet och den "magiska framgångssaga" partiet haft den senaste tiden...

  Joråsåatt.... (bäst jag sticker nu så inte PPs wertigon kommer och skäller på mig för att jag kritiserat FI...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag inte har mycket till övers för FI heller. De är som SD fast mer åt vänster och typ lika rabiata... (Porrförbud vafalls???)

   Neh, finns tre seriösa frihetliga alternativ i dagens Sverige - PP, MP och C, i den ordningen, där PP är det enda parti som står rakryggat för frihet och demokrati.

   (Nej, KLP är inte ett seriöst alternativ med sina 500 röster till EU-parlamentet och 700 röster senaste riksdagsvalet...)

   Radera
  2. "Neh, finns tre seriösa frihetliga alternativ i dagens Sverige - PP, MP och C, i den ordningen..."

   Nja, C har under de senaste två-tre mandatsperioderna lovat mycket runt frihet och personlig integritet - bara för att kovända i frågan när den kom till omröstning.

   Centern kan du nog bara räkna med om du redan har en majoritet för frågan för då vill de gärna vara med och leka med de stora grabbarna.

   I det stora hela påminner C's agerande sedan tio år tillbaka mest om den hunsade minstingen på skolgården som gnäller mycket men plikttroget håller skolans värsting med cigaretter från sin egen veckopeng och håller hans rock när han skall slå...

   Radera
 3. Det råder säkert nu oerhörda "informella" påtryckningar från våra "statsråd" på PTS generaldirektör, att denne skall böja sig.

  Vi vet ju hur det gick för FRA-protesterarna från (fp) o (c). Några blev ministrar och EU-parlamentariker, och en partiledare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.