2014-06-12

Nu börjar matchen om den svenska datalagringen!


Justitieminister Beatrice Ask (M) gillar som bekant inte att EU-domstolen har upphävt EU:s datalagringsdirektiv. Hon vill fortsätta massövervakningen och har tillsatt en utredning som skall ta tag i frågan. Dess rapport skall läggas fram först efter valet.

Men det kan bli lite åka av redan nu. I morgon – fredag kl 11:30 – presenterar utredaren sin första analys av vad han menar att EU-domstolens dom egentligen innebär.

Det skall bli mycket intressant att se hur man kommer att förhålla sig till det faktum att EU-domstolen säger att datalagringen strider mot de mänskliga rättigheterna och vad de har att säga om rätten till privatliv.

Gissningsvis kommer man att försöka ta sig runt domen genom att hävda att man bara behöver skruva till hur direktivet implementerats i Sverige – för att man skall kunna fortsätta köra på och lagra data om alla våra telekommunikationer, som om inget hade hänt. Eller också kommer man att säga att det sätt vi bedriver datalagringen på redan är i linje med EU-domstolens beslut.

Här är det viktigt att komma ihåg att EU-domstolen även har sagt att det är den urskiljningslösa lagringen av data om alla människors alla telekommunikationer som är problemets kärna. I en rättsstat skall övervakning bara inriktas mot människor som är misstänkta för brott.

Detta kommer regeringen att göra allt för att ducka.

Man skall också hålla i minnet att Säpo försökt få till stånd ett system där polisen får direkttillgång till de data som lagras av operatörerna. Som amerikanska NSA har det. Så att man kan plocka ut informationen direkt in i sitt eget nätverk. Vilket naturligtvis är ännu värre.

5 kommentarer:

  1. Skulle gissa att vi får uppdaterade mänskliga rättigheter typ:
    Varje människa har rätt att få sin kommunikation avlyssnad för sin egen trygghets skull.

    http://edri.org/denmark-data-retention-stay-despite-cjeu-ruling/

    /Smen

    SvaraRadera
  2. Att SÄPO vill ha direktåtkomst är inte så konstigt, de vill ju ha tillgång till xKeyscore också!?

    SvaraRadera
  3. Hade du berättat att det var Sten Heckscher som var enmansutredare så hade jag kunnat berätta hur utlåtandet skulle se ut för länge sedan: Inget att se här, allt är bra, Sveriges lagar trampar inte på de mänskliga rättigheterna även om de gör det.

    Och så blev det: Datalagring får grönt ljus

    PS: Den minnesgode kanske kommer ihåg att Sten Heckscher var mannen som utredde vapensugglinge ombord SS Estonia.

    SvaraRadera
  4. Ledsen jag blandade ihop Heckscher och Johan Hirschfeldt som var den som utredde vapenleveranserna på Estonia (och tsunamibanden). Nå, båda två är statens och överhetens lydiga tjänare så inte så stor skillnad.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.