2014-06-15

Slutet för dollarn som världsvaluta?Vad tror vi om detta?

Jag vet att det kan ses som en argumentation för guldmyntfot. Och jag vet att en sådan också har sina problem. Men det ändrar inte på en del av de saker som beskrivs här. Valutaomväxlingen är på gång, fiatvalutornas problem är uppenbara och stora delar av västvärlden för en märklig, centralstyrd och osund ekonomisk politik.

Inte minst tror jag att den beskattningsrätt av amerikanska medborgare var de än bor i världen, som USA nu inför, kan bli mycket problematisk. (Någonstans i detta finns möjligen även en koppling till att USA håller på att förvandlas till allt mer av en auktoritär kontrollstat.)

Är farhågorna berättigade? Och vad innebär det för oss?

Direktlänk till filmen >

27 kommentarer:

 1. Man kan se detta på flera sätt, och alla vinklar bör belysas.
  http://www.positivemoney.org/about/
  https://www.youtube.com/watch?v=4sxwXjqawEw

  SvaraRadera
 2. Tja, som jag skrev redan 2008 när jag visste att detta skulle ske, så är 3:e världskrig en fullt tänkbar utgång.
  I normalfallet vore byte av eller skrotande av en världsvaluta inget större problem, det har vi gjort förut tämligen smärtfritt. Nu lever vi dock i derivatens, Blackrocks och Krugmans tidevarv - alla dessa "upptryckta" dollars samt att USA blir av med en stor bunt "gratis"luncher kommer allra minst orsaka ekonomiskt sammanbrott, inbördeskrigsscenarion i USA och stora omvälvningar i världspolitiken, i värsta fall mycket, mycket värre saker än så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Hahaha, en liten skrämselmånglande nazist som inte vågar säga att "det är judarnas fel alltihop". [facepalm]

   Radera
  3. Förintelsen var ingen bluff.

   Det enda man kan säga är att det finns få spår av vissa rapporterade koncentrationsläger, eller att förintelsen skedde i mindre skala än vad man tidigare trott. Och så kan det vara, absolut. Men det betyder bara att man överdrivit.

   Men, det förändrar inte det faktum att Nazisterna begick det största brottet i historien med sin etniska rensning.

   Härnäst kommer du väl komma farande med myten om att månlandningen var en bluff också...

   Radera
 3. BRICS skriver ett avtal 15.7 i Fortaleza, Brasilien om valutaorm och de har 50% av världsekonomin. Många har redan gjort bilaterala avtal, de som råkade mest illa ut för bankirernas ilska var ju Irak, Libyen och Syrien. Det blir mycket av en lokal uppgörelse, kanske med ett par slängar i EU. Redan Göran Persson gjorde väl av med mycket av dollarlånen, frågan är väl om dom har ens har råd att tanka bombplanen. De får väl nöja sej med att störa nätet som vanligt.

  SvaraRadera
 4. Frågan är väl vad som kommer istället. Det pratas ibland om att BRICS-länderna skulle kunna lansera sin egen världsvaluta. Om denna valuta vore skapad för att vara just en världsvaluta skulle det kunna bli bättre en dagens system där Federal reserve enbart agerar efter amerikanska ekonomiska förhållanden vilket får negativa konsekvenser över hela världen. Jag tror det är en i grunden positiv utveckling vi ser.
  Förloraren är naturligtvis USA som inte längre kommer kunna betala sina skulder genom tryckpressarna, och de potentiella problemen handlar om hur USA kommer att agera.

  SvaraRadera
 5. Socialliberal15 juni, 2014 20:46

  Detta är en naturlig fas i processen som kan sammanfattas som det skifte som sker maktmässigt, från det gamla, trötta, bankrutta väst mot det mer aggressiva, solventa och i allmänhet mer vitala ekonomierna i öst.

  Framtiden i Europa och USA kan fortfarande vara hyfsat bekväm för de flesta om vi börjar spendera som de avdankade stormakter vi är. I klartext; går i pension som stormakter. Europa och USA kommer fortfarande vara viktiga spelare i framtidens globala politik, men vi kan med all sannorlikhet inte längre maktprojicera på samma sätt längre. Vi får snart sällskap av stjärnskottet Ryssland som snart också kommer att slå i taket för vad en sliten och övermogen ekonomi klarar av att hantera. Enligt säkra källor kommer deras gas och olja ta slut ganska snart(http://www.eriras.ru/files/2014/forecast_2040_en.pdf) vilket i princip drar ur proppen för Putins petproject Greater Russia 0.2...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar man in värdet på diamantkratern så är Ryssland världens rikaste nation:

   http://news.yahoo.com/blogs/technology-news-blog/russian-asteroid-crater-revealed-filled-over-1-quadrillion-013025163.html

   Radera
 6. sverige har tackat ja til att hjälpa USA hittar svensk medborgare som födds I USA genom FATCA. Livet ut skall Leonore Lilian Maria och alla andra stackars svenskar bli upphittad av USA genom svensk bankerna, godkänt av regeringen och snart godkännas av Riksdagen. De som rapporteras til USA skall ha deras liv förändrat drastisk när de skall betala massa straff til USA som stöder kriget. Sverige gick til UN när Eritrea skulle beskatte 2% inom Sverige, men Sverige tackade ja när USA skall straffas 50% til 300% av allt som något äger. http://www.regeringen.se/sb/d/18592/a/239343

  SvaraRadera
 7. Hela beskattningsfrågan måste omvärderas när man betänker att riksbanken enligt RF9:14 är de enda som får ge ut pengar.
  Staten lånar idag av affärsbankerna vilket man ställer sig frågande till när de själva äger sedelpressen. Om staten i sig själv bekostade sina utgifter skulle skatter bli överflödiga.

  För historiska referenser i detta ärende se bland annat USAs historia.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Revenue_Act_of_1913

  SvaraRadera
  Svar
  1. RF 9:14 säger att Riksbanken är de enda som får ge ut *sedlar och mynt*. Det är inte den enda typ av pengar som finns i samhället.

   Radera
  2. Berätta gärna vilka de andra sorterna är och visa var dessa finns definierade i grundlagen.

   Radera
 8. pssssssst Svensk störste banker betalar $100 million per stuck til att implementera USA lag FATCA I Sverige på svensk medborgarna. Och staten betalar $$$$ til. Allt betals av svensk bank kunder. Och alle svenskar skall bli tvungen att skriva en Amerikansk paper I deras bank som sager att antligen man är eller är inte en US person. Detta har redan hänt, vars visa bank tillåter inte US persons, som Swedbank.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-004481+0+DOC+XML+V0//EN

  SvaraRadera
 9. Guldmyntfot har sina problem i att bankerna fortfarande äger det mesta av guldet i världen.
  Hur mycket guld är distribuerat bland vanliga människor, inte mycket i jämförelse, och guld kan och kommer fortfarande att
  manipuleras av bankiererna lixom dagens valutor.

  Total övervakning av amerikanska medborgare världen över kommer naturligtvis bli bevakning av EU medborgare över hela världen med totalt informationsutbyte mellan superstater.
  Dom kommer fungera som en gemensam superstat.

  Men det finns botemedel, och när dom centraliserar så decentraliserar vi.

  Island har motarbetat bankirerna och nu senast genom ett privat initiativ infört AuroraCoin som kryptovaluta, 50% distribuerat bland befolkningen, 50% kommer mineas av den som vill för att underhålla nätverket.

  MazaCoin är Laktora indianernas officiella valuta och även den en kryptovaluta.

  Samtidigt finns initiativ för att göra Bitcoin ännu mer privat med saker som libbitcoin, och Darkwallet från unsystem.

  Precis som artikeln HAX skrev om i Telegraph: The coming digital anarchy, så tror jag lösningen blir att lägga saker på blockkedjor istället, inte bara valutor och företag utan även domännamn och internetsidor, namecoin tex.

  Läs artikeln, ni som inte gjort det, den är fylld av hopp.
  Praktiska lösningar är en del av att inte ge upp, det finns en väg ut ur detta, och den är redan här, dock på internets nivå runt 1994/96 än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nej, guld som investering är inte alls fel.
   Men som standardvaluta så är det lika surt som nu eftersom det kan liknas vid en fet "premineing" i bitcoinstermer, och centralisering.

   Radera
 10. USA har $17 trillion skuld plus $15 trillion skuld I Social Security pensionsfund plus $30 trillion I Medicaid (innan Obamacare), totalt över $85 trillion I "unfunded liabilities" I dagens system, skuld är pengar. Qualtitative Easing är en printing press. Reserve currency betyder Världen är betalt för USAs trade deficit med USD som har mindre värde. Detta menar att Volvo som sands til USA betals med värdelösa valuta. Sveriges wealth sugs til USA och USA bank.

  SvaraRadera
 11. pengar är endast ett kvitto på det värde man skapat, när skapandet av värde inte är i fas med nivån av kvittot/pengar blir det problem. Anledningen är att privata banker kan skapa pengar via lån av såkallde kreditvärdiga kunder. Banker tar ej samhällsansvar de vill tjäna pengar, därför måste en myndighet kontrollera kvantiteten, och privata banker får bara låna ut vad de har, se chicago planen, positiva pengar som talar om skuldfri valuta. guldmyntfot är ett skämt, de som äger mest guld kommer bestämma vem och vad som ska investeras, det är slaveri. Att tro på slaveri och kalla sig libertarinan är som vanligt rent idotiskt ron paul trams. lyssna på libertarinanen bill still istället och se hans film the secret of oz i länken nedan
  https://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  SvaraRadera
 12. Sverige (likt de flesta sosseländer) beskattar worldwide med?
  Man kan slippa Svensk skatt och sociala avgifter under viss villkor dock, som att man inte har "väsentlig anknytning" till Sverige (tex inga aktier eller land), och du kan bevisa att du betalar skatt i någott av staten godkänt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. sverige beskatta bare de som bor I sverige for all inkomst världen runt. USA beskatta deras medborgare oboroende av var de finnas I världen och kräver rapportering (hundratals papper sidor) av allt som man gör. Til example, en Amerikansk CFO (av til example Ericsson) I sverige är tvungen att personlig rapportera all bank konto av ESAB til USA IRS. (google FBAR)
   http://bancdelasteroideb612.wordpress.com/2014/01/25/checklist-for-your-fatca-iga-on-your-asteroid-or-in-your-country/

   Radera
  2. Sverige beskattar alla med. Oavsett var du bor. Vissa länder har avtal att man antingen slipper dubbelbeskattning, eller kan dra av utländs skatt från den Svenska skatten. Men huvudregeln är att alla medborgare är skatteskyldiga i Sverige.
   (Har en kompis som flyttade till Japan, men gjorde sig inte av med aktioerna till ett fåmansbolag han råkade äga... det blev dyrt).

   Vi kommer se mer och mer rabiat skatteindrivning i framtiden. You have seen nothing yet. FATCA är bara början.

   Radera
  3. problemet med USA går så langt att en person med ett amerikansk förälder (spelar ingen roll om man har sat fot I USA under livet) är en US person for tax purposes. Samt om man födds I USA. Och, man kan inte bli av med amerikansk medborgarskap tils man har deklarerat 6 år med IRS och betalt all skatt och straff.

   Radera
 13. Vi skall inte vara rädda för att US-dollarn upphör som världsvaluta. Vi skall däremot vara mer rädda för vad man kommer göra för att förhindra denna utveckling... Där befinner sig vår värld redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant.

   Men att vara rädd är en del av problemet. En stor del. Nyheterna odlar rädsla som andra odlar rädisor. Rädsla stänger ner kritiskt tänkande.

   Radera
 14. USA har satt sig en mycket svår sits med skenande budgetunderskott och gigantisk statsskuld. Samtidigt är det ju förstås svårt att tillhandahålla en världsvaluta utan att ha en stor utlandsskuld. Det är ju med dessa pengar alla vi andra ska handla med internationellt.

  Dollarn kommer nog att hänga med ett tag än, men vi kan vara påväg mot ett system där ingen valuta dominerar, utan fler valutor blir gångbara i internationell handel - vilket ju också filmen pekar på. Euron blir antagligen i så fall en sådan valuta.

  Man kan också spekulera i att man efter ett tag med det systemet får sådana problem att man kan behöva pegga världsvalutorna mot varandra i en "world currency unit", wcu, administrerad t.ex. Världsbanken.

  Det kan sist och slutligen leda till en internationell världsvaluta som ingen enskild regering har kontroll över. Och ja det likar Eurons historia och möjligen har vi då en möjlighet att göra vissa saker rätt och låta bli att göra vissa fel saker. MEN som sagt dit är det i så fall mycket långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Euron, nu får du sluta dricka dig full på din yuppie cool aid. Euron sysslar fortfarande med att tillåta privata storbanker att skapa pengar som de inte har när de lånar ut till kreditvärdiga kunder, ett undergångsrecept. Positiva pengar är rörelsen som kan rädda europa

   Radera
  2. Politiker kommer aldrig göra rätt.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.