2014-07-21

Gott och ont i övervakningsstaten


Övervakningsstatens vänner har ett budskap som ständigt repeteras: Vi vill bara övervaka de onda människorna.

Då måste vi fråga oss vad som är "ont" – i statens ögon.

Hets mot folkgrupp är i dag ett brott som har tillräckligt högt straffvärde för att staten skall kunna sätta in mycket offensiva tvångsåtgärder. Den som slår på en holk gör något brottsligt, enligt statens sätt att se saken (även om han eller hon inte skadar någon annan människa). Samma sak gäller brott mot landets morallagar, som sexköp. För att inte tala om alla märkliga direktiv och förordningar som EU kokar ihop.

Ser vi i backspegeln är det inte så länge sedan homosexualitet var något brottsligt. Ett tag ville ledande socialdemokrater att det skulle vara olagligt att se på satellit-tv. Historiens skräphög är full av unkna idéer om vad som skall eller bör vara olagligt.

Och om vi ser framåt, då är det inte otänkbart att (FI), (SD), (V) och (MP) kommer att få avgörande inflytande på vad som anses vara "gott" och "ont", "rätt" eller "fel"...

Kollar vi in hur staten definierar sina fiender, då är det bara en tidsfråga tills Skatteverket, Försäkringskassan och Folkhälsomyndigheten får tillgång till FRA, datalagringen och övervakningsstatens övriga verktyg.

FRA, NSA & Co missar uppenbarligen sådant som de borde ha koll på. Som den ryska annekteringen av Krim, ISIS plötsliga frammarsch och ryska flygövningar mot svenskt territorium. Samtidigt finns belägg för att de istället lägger tid, kraft och resurser på att massövervaka vanligt, hederligt folk. (Svenska FRA får till och med registrera våra politiska sympatier, religiösa övertygelser och sexuella preferenser.)

Det är aldrig du som avgör hur rent mjölet i din påse är. Det är dagens och morgondagens politiker. För varje ny svensk morallag, varje ny rättighetsinskränkande EU-förordning, varje ny idé till förmynderipolitik – så flyttas gränsen.

Snart sagt varje människa riskerar att snärjas i övervakningsstatens nät, redan nu eller kanske i morgon.

För att citera hemliga polisens anfader, Kardinal du Richelieu... "Ge mig sex rader skrivna av den hederligaste man som finns och jag ska hitta en förevändning i dem att hänga honom."

Dessutom är det lögn att man bara tänker övervaka de "onda" människorna. Regeringen och sossarna gör just nu allt för att datalagringen skall fortsätta – det vill säga lagring av uppgifter om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

10 kommentarer:

 1. Tror fortfarande att enda metoden är att försöka överlasta systemet.

  Om vi tillräckligt ofta via mejl, kommentatorsfält, mess och Facebook meddelar våra vänner våra planer för att mörda Obama, Reinfeldt och Junker samtidigt som vi berättar var och vilken tid vi skall träffa vår kokainleverantör och inte heller underlåter att skryta om senaste köpet på Malmskillnadsgatan (riktig liten goding!) så borde FRA, NSA och deras kompisar till slut bli tappa orienteringen och lägga tid på vettigheter.

  Eller kommer det i framtiden att bli olagligt att narras? "Vi har förstått att ditt mordhot mot Reinfeldt var falskt och man får inte ljuga, in i finkan med dig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm det, du åker dit för stämpling till terrorbrott redan idag.

   Radera
  2. Rationalitetspartiet21 juli, 2014 22:43

   Det bästa sättet att överlasta systemet är att alla krypterar allt. Att man kör med krypterad VPN, TOR, krypterad mail, kraftfull tvåsidig brandvägg som Comodo eller Online Armor, steganografi, samt installerar Noscript, Adblock Plus och en massa andra anonymiserings-extensions i sina webbläsare.

   Samt lär sig exakt hur man ska undvika alla fällor och
   bli fullständigt anonym. Exempel: Flash-cookies, Web storage (DOM), etags, user agent spoofing, browser fingerprinting, MAC address spoofing, webcam/mic blocking, osv.

   Radera
 2. Dessutom är industrispionage en mycket viktig (kanske den viktigaste) anledningen till NSA:s långtgående befogenheter i staterna. Det passar inte in i retoriken om "goda-onda".

  SvaraRadera
 3. Räknas ryssar som en folkgrupp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till den del de är vita, medelklassiga, bilkörande, heterosexuella, liberala, sekulära, köttätande, medelålders män så räknas de definitivt inte som folkgrupp, snarare tvärtom, en helt legitim spottkopp för all världens "offer".

   Radera
  2. Åh....nu är det synd om anonym igen....

   Radera
  3. Vad har du att komma med Micke? Världen mot Micke hur går det egentligen? Bara så du vet du har rätt alla är emot dig och vi kommer snart och tar dig bäst du gräver ner dig som skydd!

   Radera
  4. Micke

   Det är inte alls synd om oss medelklassiga, bilkörande, heterosexuella, liberala, sekulära, köttätande, medelålders vita män, snarare tvärtom.

   Kvinnor, svarta och muslimer, alla vill de bo hos oss och det vill de för att vi erbjuder det enda anständiga samhället.

   Vi är istället lite stolta för de beundran vi vederfars.

   Radera
 4. Ni är käringar. Det bär det enda ni är.Käringar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.