2014-08-01

bubb.la - för ett varierat nyhetsutbud


I dag är jag ute och åker flygmaskin. Men roa dig gärna med att gå in på den nya crowdsourcade nyhetssiten bubb.la så länge.

Tanken är att ett löst sammanhållet gäng av "redaktörer" skall lägga in nyheter som är bredare och mindre vänstervinklade än vad man normalt sett finner i svenska media. Nyheterna finns på den Drudge Report-liknande hemsidan, men går även ut via bl.a. Facebook och Twitter.

Jag – som försöker skaffa mig en så bred bild av verkligheten som möjligt genom att följa utländska och alternativa media – tycker naturligtvis att detta är ett strålande initiativ.

Besök bubb.la här »

Om du gillar vad du ser är du även välkommen att bidra med en slant. Dels går pengarna till teknisk drift, dels är tanken att man så småningom skall kunna bredda verksamheten.

Stöd bubb.la här »

Det känns som att detta kan bli något. Och framför allt är det någon som gör något, istället för att bara klaga på hur det är!

10 kommentarer:

 1. Har du lagt ner medieskugga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Twitterströmmen från Medieskugga finns kvar. Ligger t.ex. i vänsterspalten på denna blogg. Lite ryckigt vad gäller publiceringar, bara.

   Radera
 2. Det känns lite som att sidan främst kommer dra till sig rasister och anti-feminister, och kommer nästan enbart fyllas med "nyheter" om hur hemska alla invandrare är, varvat med lite nyheter om att kvinnor är dumma i huvudet. Känns inte som att jag som liberal kommer ha något att hämta där. Men jag hoppas att jag har fel.

  SvaraRadera
 3. 80% av svensk dagspress är borgerlig.

  Att påstå att svensk media är vänstervinklad är att visa vilket extremt högerperspektiv man har.

  Tidigare har det varit så att om du var vänster- miljö- piratpartist eller sverigedemokrat, så fanns det ingen dagstidning som förde din politik. Finns det någon annan tidning än Dagens ETC som försökt ändra på det?

  För att få en "bred bild av verkligheten" så räcker det inte med att läsa tidning X, titta på kanal Y och följa sajt Z. De kan fortfarande hämta sin information från samma källa, vilket gör att XYZ inte per automatik kan betrakta som tre olika källor. Man kan följa utländsk och alternativ media och fortfarande få serverat samma sak.

  För många är verkligheten en jobbig gäst. För andra ett ledljus.

  För den som fortfarande tror att elfteseptemberattentaten är så enkelt som att Usama bin Laden samarbetade med minst nitton Al Quaida-anhängare för att begå illdåd i USA, och inte ens klarar av att se att det per definition är en konspirationsteori, så tänker jag rekommendera två dokumentärer och en föreläsning:

  9/11: Press for Truth (2006) - (YouTube-länk)

  9/11: Explosive Evidence - Experts Speak Out (2012) - ( YouTube; Entimmes version)


  Professor Daniele Ganser (Switzerland) - 10 Years After 9/11 The Official Account Does Not Add Up


  9/11-attentaten är en probersten för intellektuell hederlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ägarna som skriver artiklarna i tidningen, man måste vara extremt enögd för att missa det!

   www.dn.se/debatt/asiktsklyftan-okar-mellan-journalister-och-allmanhet

   Radera
  2. Arbetsrapport nr. 38
   Journalistkårens partisympatier
   Kent Asp:

   http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

   Radera
  3. Haverism.

   Om ni behöver en nazitidning med sama spridning som Expressen eller Aftonbladet:

   Starta en.

   Det är inte en mänsklig rättighet att 5 procent av alla journalister ska vara nazister.

   Radera
  4. "Att påstå att svensk media är vänstervinklad är att visa vilket extremt högerperspektiv man har."

   Det råder förvirring i Sverige vad som är höger.
   Oftast är det Korporativism eller korporatism som framställs som höger och man skyller problemen på "den fria marknaden" som inte existerar i Sverige.
   Tex när sjukhus privatiseras och det privata sjukhuset får skattepengar och dessutom tar ut vinst.
   Det tycker riktiga Libertarianer och Anarko kapitalister är fel, men det som kallas högern i Sverige tycker det är bra och vill ha mera sådana korporativistiska lösningar.

   Vad gäller tidningar delar dom flesta i mainstream media, höger som vänster, samma konsensus och står för samma nyhetsfiltrering.

   Radera
  5. Micke ditt jädra troll du förlorar hela tiden med ditt tröttsamma tjat om nazism hit och nazism dit (se Godwins lag)

   Radera
 4. Verkligen ett lovande initiativ. Är dock inte överförtjust i att de försöker imitera Drudge Report i sin layout. Originellt och hippt, kanske, men också svåröverskådligt och jobbigt att läsa, vilket är anledningen till att jag själv inte läser sidan, hur bra innehållet än är.

  Initiativet är dock gott. Finns ett par saker till som vi på den frihetliga sidan borde tänka på. Det börjar dyka upp fler och fler frihetliga sammanslutningar och vi borde tänka mer på att samarbeta med varandra även om vi inte alltid är 100% överens. Sedan tror jag även mycket på att kombinera våra nyhetsrapporteringar och analyser med en tidlös wiki. Detta tror jag skulle kunna skaka om vårt etablissemang och deras "sanningar" rätt mycket och dra debatten i en mer frihetlig riktning.
  /Steffo

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.