2014-08-29

I kristallkulan 2014-18: S&M börjar hångla


Lite drygt en tredjedel av väljarna vill se en blocköverskridande regering. Vilket säkert kan kännas lockande för till exempel Folkpartiet, den svenska borgerlighetens fransmän. [Länk»]

Kanske det blir så. Men inte nödvändigtvis genom att vi får en rödgröngul regering.

Här är vad jag tror kommer att hända efter valet...

Först får vi en (S)+(MP)-regering som stöds av (V).

Sedan skär det sig mellan sossarna och miljöpartisterna. Det finns hur många frågor som helst, där de två partierna står långt ifrån varandra. (En utlösande faktor skulle kunna vara om (S)+(V)+(SD) får för sig att begränsa arbetskraftsinvandringen.)

Därefter gör (S) upp med (M) i riksdagen om alla viktiga frågor. Vi får en (S)-regering med moderaternas tysta välsignelse. Väljarna vänjs långsamt till med tanken på samarbete mellan (S) och (M). Sedan är vad som helst möjligt efter nästa riksdagsval (eller efter ett nyval).

När (S)&(M) inser att de kan göra affärer tillsammans, då kommer demokratin att dö sotdöden.

Många väljare kommer att gilla lösningen. Marknaden älskar "stabilitet". Men för det politiska klimatet i vårt land kommer det att vara förödande.

10 kommentarer:

 1. Rationalitetspartiet29 augusti, 2014 10:36

  Kanske. Men om aktören "den politiska oppositionen" försvinner från den svenska scenen öppnas ett guldläge för det parti som är beredd att stenhårt explotera allt tänkbart missnöje och angripa maktetablissemangets korruption (Nuon-affären, EU, osv.) SD kommer troligen att ta den rollen - och lyfta 10 procent ytterligare i väljarkåren.

  SDs framgångar beror till 100 procent på gammelpartiernas egen inkompetens och maskingevärseld mot sina egna fötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, när den förda politikens mål varit att låtsas som om det regnar 15-20 år i sträck får de skylla sig själva att folk lyssnar på den som påpekar att huset är översvämmat och vattnet står dem upp till vaderna.

   Sen är det ju väldigt synd att det inte finns ett etablerat parti i Sverige som kan förklara att invandring inte behöver vara ett ekonomiskt problem om man bara kapar bort alla löjliga "positiva rättigheter" vi uppfunnit ur intet och ålagt staten förpliktigad att "ge" oss på andra människors bekostnad.

   Radera
  2. "synd att det inte finns ett etablerat parti i Sverige som kan förklara att invandring inte behöver vara ett ekonomiskt problem om man bara kapar bort alla löjliga "positiva rättigheter"

   Lite väl sent påkommet kanske. SD har funnits sedan 90-talet... Man har betett sig som små barn i sandlådan. Och nu kommer räkningen.

   Snart är det dags att utdela den über-sköna och rättmätiga pungsparken på Alliansen och den rödgröna islamist-smeten. Ska sedan bulla upp med kräftor och lite snaps och kolla på valvakan. Skönt det ska bli att beskåda frustrationen hos bl.a. SVT och sjuklövern.

   Radera
 2. Jag tror energifrågorna blir katalysatorn för S+M. Löfven vill inte ge sig in i samarbete med MP utan att energifrågan är uppklarad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer inte bli så lätt då Löfven måste övertyga sitt egna parti först om en hållbar lösning på energifrågan och där har han halva partiet mot sig (minst).

   Kvinnoförbundet kommer förmodligen gå med Vänsterpartiet om Löfven får som han vill...

   Jag lagar popcorn så länge.

   Radera
 3. Jag tror Reinfeldts utspel om invandringen var ett försök att få in SD som vågmästare när Alliansen blir mindre än de rödgröna. Om SD fortsätter rösta med Alliansen i den stora majoriteten av frågor kommer kanske en rödgrön regering få igenom sin budget (pga budgetreglerna) men sedan förlora nästan alla andra omröstningar (och dessutom interna slitningar). Detta kommer inte bara ha negativa effekter på deras förmåga att få igenom sitt program utan även på ränta, kronkurs, arbetslöshet osv.

  Inom ett år har vi nyval och då, tänker Reinfeldt, har folk sett vad MP och V i regeringen innebär och följaktligen kommer de borgerliga (och SD) vinna ett nyval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite för smart uttänkt för att vara sant, tror jag...

   Radera
 4. För övrigt tror jag inte Reinfeldts avsky mot SD är genuin. Han avskyr SD just nu för att vinna makt. Imorgon kan jag mycket väl tänka mig att han samarbetar med dem för att vinna makt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reinfeldt kan inte ägna 4 år åt att demonisera, förolämpa och förnedra SD för att sen vända på en 5-öring när han känner för det. SDs partiledning räknar kallt med att R tvingas avgå efter en valförlust, vilket öppnar för ett samarbete. SD kommer att villkora ett samarbete med M med att R avgår. Med ett valresultat kring 15 procent kommer de trovärdigt att kunna kräva det.

   Radera
  2. Exakt! Precis så kommer det att gå! Detta har jag förutspått länge. Troligtvis hänger fp på också.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.