2014-09-09

Facepalm när EU ger sig på fysikens lagar

Ingen har väl missat att EU:s Ecodesign-direktiv lett till ett förbud mot att sälja dammsugare vars effekt är större än 1600 Watt? (Det talas om att man skall gå ner ytterligare, till 900 Watt.)

Nu handlar det inte bara om dammsugare. På listan över saker vars effekt skall strypas finns bland annat: Hårtorkar, gräsklippare, smartphones, basstationer, hissar, rulltrappor, kylcontainers, växthus, förstärkare och videoprojektorer.

Frågan är om man verkligen har tänkt igenom det här. I många fall kommer minskad effekt att leda till minskad effektivitet – vilket inte kommer att spara el, bara göra att saker och ting tar längre tid.

Den energi som går åt för att transportera herr Jönsson i en hiss från första till femte våningen måste rimligen vara konstant. Antingen använder man mer energi under en kortare tid, eller mindre energi under en längre tidsperiod. Men totalt blir det sak samma.

Eller vattenkokare. Jag är rätt säker på att den totala mängd energi som går åt för att höja temperaturen för en liter vatten från 15 till 100 grader alltid är den samma. Sänker man effekten, då spar man ingen energi. Allt man åstadkommer är att folk får vänta längre tid på att deras tevatten skall koka.

Detta känns som ett kraftfullt slag i luften.

EU får väl lagstifta om att vatten skall koka vid lägre temperatur...

Några länkar: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

13 kommentarer:

  1. Vattenkokaren förbrukar nog MER energi med lägre effekt, eftersom ju längre tid det tar att koka upp vattnet, desto mer värmestrålning hinner avges till den omgivande luften.

    SvaraRadera
  2. Det går alldeles utmärkt att få vatten att koka vid en lägre temperatur. Det enda som behövs är att man sitter väldigt högt upp i ett elfenbenstorn, långt bort från verkligheten nere på marken.

    Så det är knappast en slump att det här kommer från just EU. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. lol.. eller *gråt*.. jag kan inte bestämma mig. :-(

      Radera
  3. Långsammare vattenkokare skulle möjligen kunna göra livet litet lättare för elnätsoperatörerna i Storbritannien - där alla slår på sina vattenkokare samtidigt vid tedags :)

    SvaraRadera
  4. Vg dammsugare hade det varit bättre om dom istället skulle satt ett krav på minst luftmängd som sugs in genom påsatt rör per effekt, och ha denna siffra tydligt angiven på förpackningen.

    Vg vattenkokare så kommer det dra mer energi då folk kommer slå på vattenkokaren och gå och göra annat när dom väntar på att det ska bli klart och sedan komma tillbaka till kallt vatten och slå på vattenkokaren och...

    Om dom ville spara energi skulle dom istället lagstifta om att vattenkokare ska stänga av som senast vid 95c.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det ett påbud från EU att snåla med bokstäver också?

      Skall "vg" betyda "vad gäller"?

      vg trodde jag betydde väl godkänd eller var god.

      Radera
  5. Hur välgenomtänkta EU-regler blir vet man inte i förväg, men visst kan det finnas energi att spara i apparater som inte använder tillförd energi på optimalt sätt. Jag har ingen aning om hur hög verkningsgraden i en hiss är, men misstänker att mycket försvinner i friktion i kablar, skenorna som styr upp hisskorgen och motvikten etc. Sen kan man återvinna en hel del energi när Jönson åker ned från femte till första våningen om hissen är konstruerade för detta. I teorin behöver inte en hiss förbruka någon energi alls netto så länge det är lika många som åker upp som ned. En sökning på "Energy-efficient elevator" ger en hel del träffar för den teknikintresserade som visar hur mycket energi som finns att spara.

    Förlusterna i en vattenkokare är säkert mindre, men en del bör man kunna vinna genom bättre värmeisolering. Förhoppningsvis inför man inte regler som bara styr maxeffekt eftersom det vore väldigt poänglöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Motvikten är till för att balansera så att du inte ska behöva ha en 500hk motor för att lyfta, motorn tar friktion o felbalans.

      Radera
  6. Det är ju EU du pratar om. Historiens näst efter Sovjet mest inkompetenta regerings konstruktion. Självklart har de inte tänkt igenom det och lika självklart förstår de inte att det uppenbarligen är bäst att låta de tekniker som designar dessa redskap bestämma vilka effektnivåer som är bäst.

    EU måste bort, så enkelt är det.

    SvaraRadera
  7. Vad gäller ditt hissexempel är det ju så att lägre hastighet innebär minskade krav på motorernas effekt (liksom dimensionering på kablar, fästen etc) vilket kanske innebär högre effektivitet på motorn, minskade energiförluster i samband med start och stopp liksom minskad användning av metaller som koppar. Huruvida dessa besparingar är tillräckliga för att motivera nya regler låter jag vara osagt.

    SvaraRadera
  8. Är det någon av er EU-kritiker som bekymrat er med att läsa i något av dokumenten? Det framgår tydligt att författarna är förtrogna med fysikens lagar och att HAX kritik är helt felaktig. Vill han kritisera nya regler får han först se till att göra i alla fall ett minimalt försök att sätta sig in vad dessa kan innebära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser att de bl a vill införa katalysatorer och "säkra bensin- och oljepåfyllningssystem" på motorgräsklippare. Säkrast att köpa på sig några stycken tydligen.

      Radera
  9. Njae, något ligger det faktiskt i förslaget. Jag behöver bara titta på mina 3 dammsugare. Har en liten en i källaren på 1800W, den lever om något fruktansvärt och blir mycket het efter en stunds användning. Den andra är på 1400W och suger mycket bättre, låter mindre och blir inte alls lika het. I garaget har jag en riktigt stor klumpig sak som bara är på 900W och den suger helt klart bäst, den låter visserligen lika mycket som min minsta dammsugare, men den blir inte varm. Alltså, energislöseriet handlar om värme. Den effektivaste dammsugaren eldar sas. inte lika mycket för kråkorna.

    Istället för att lägga ett tak på watt, så borde man då istället diskutera effektivitet. Visst, ett lågt watt-tak kommer troligen på sikt att skifta konsumenters watt-fixering, till att istället titta på effektivitet, alltså hur mycket sug-effekt man får per watt. Men denna förändring kommer att ta ett tag och under tiden kommer vi att ha klena dammsugare på marknaden.

    --steelneck

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.