2014-09-03

Frågan Säpo måste svara på: Var är terroristerna?


Säkerhetspolisen låter genom Aftonbladet meddela att de har avvärjt två terrordåd i Sverige.

Bra. Tack!

Det är intressant att notera att Säpo säger sig ha avslöjat dessa planer genom "egen spaning och underrättelseinhämtning". Vilket låter som gammalt hederligt polisarbete. Inte ett ord om att massövervakning som till exempel datalagring har använts. (Och var så säker på att man hade lyft fram det, om så hade varit fallet.)

Däremot nämner man signalspaning i mer allmänna ordalag, när man talar om hemvändare från striderna i Mellanöstern. "Säpo använder frivilliga samtal för uppföljning av återvändare. Men i vissa fall även signalspaning eller andra tvångsmedel som beslutas i samarbete med åklagare."

Här handlar det alltså om misstänkta – inte om urskiljningslös massövervakning, vad jag kan förstå. Vilket i så fall är rätt approach.

Bortsett från att Säpos talesmän är oerhört vaga vad gäller dessa påstådda terrordåds natur (och om vi utgår från att de håller sig till sanningen) – då förefaller det mesta i stort sett vara i sin ordning, så här långt.

Det går dock inte att bortse från den uppenbara frågan: Var är de påstådda terroristerna?

Att förbereda terrordåd är brottsligt. Och eftersom det verkar som om de aktuella fallen inte är purfärska, så borde rimligen de misstänkta ha ställts inför rätta... När? Var? Vad kom domstolen fram till? Vilket straff fick de?

Utan denna information är det omöjligt att ta Säpos ord för givna, i tider som dessa.

Aftonbladet: Två terrorattentat i Sverige avvärjda »

Se även: (PP) » | Engström (PP) » | Troberg (PP) »

Uppdatering: Säpo fortsätter sväva på målet »

Uppdatering 2: "Ännu har jag inga indikationer på att Säpo ljuger" »

12 kommentarer:

 1. Välj mellan:
  1. Terrorister förtjänar ingen rättegång.
  2. Häktade i väntan på erkännande.
  3. Den ena är död i ett fängelse i Uzbekistan efter kraftiga blödningar från ändtarmen. Den andre överlämnad till våra samarbetspartners (antagligen på en fängelsebåt på internationellt vatten).
  4. Det fanns inga terrorister, men regeringen behöver ett yttre hot för vinna valet. De försökte ju skrämma oss med ryska flygplan över östersjön, men det funkade ju inte.

  SvaraRadera
 2. 5. Säpo vill ha mer pengar
  6. Säpo gillar SD och vill ge dem "muslimska terrorister" att debattera kring

  SvaraRadera
 3. Exakt min tanke. Du var dock först med att skriva den.Var är åtalen?

  SvaraRadera
 4. När Säpo säger saker som inte kan verifieras så ägnar de sig åt politik. Sånt ska Säpo inte syssla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BINGO! När SÄPO säger saker som inte kan verifieras (utom när de erkänner sin egna inkompetens) ljuger de...eh, kan vi ha en så viktig funktion/myndighet som SÄPO trots allt borde vara, som är inkompetent och lögnaktig?

   Är det bara jag som börjar bli lite fundersam kring hur långt vi har kommit med ändamålsglidningen hos vissa myndigheter?

   Radera
 5. Från SvD nu:
  "- Vi anser att vi har förebyggt konkreta attentat riktat mot personer boende i Sverige, säger Anders Kassman till SvD.

  Detaljerna vill Säpo inte gå in på.

  Vilka följder har detta fått för de personer som varit inblandade i terrorplanerna?

  - Det juridiska avstår vi från att resonera om, men det är väldigt sällan som det leder till åtal eller rättsligt efterspel."

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sapo-stoppade-terrordad_3877326.svd?sidan=3

  Säpo har alltså konkret information som stoppar terror i Sverige och låter sedan de som planerar terrordåd att slippa undan...?!
  Man va f-n är detta för svammel.
  Troligen var det en väldigt vag indikation, långt ifrån bevis, som de sedan blåser upp helt ur proportion för att framstå som "duktiga". Om det de säger är sant är de ju snarare skrämmande inkompetenta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var några tonåringar som sa lite dumheter efter de druckit folköl och ätit dextrosol då en polis kom förbi och bad dem sluta. Så tolkar jag innebörden av deras diffusa uttalande.

   Radera
 6. Din logik haltar betänkligt Henrik.

  "Avvärjt terroristdåd" är inte samma sak som "frihetsberövat gärningsmän samt samlat tillräckligt med bevis för att få en fällande dom".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om polisen vet att de har planerat ett konkret terrordåd bör de väl rimligtvis ha tillräckligt för att väcka åtal!? Om de inte har det så måste rimligtvis en attack vara långt borta och då sätter man väl span på dessa tills man har bevisen som behövs!? Om det nu är riktiga terrorister med riktiga hot så låter man de nu gå fria...!?

   Som det framstår nu är det något oerhört vagt hot som Säpo blåser upp för att berättiga sin verksamhet.

   Radera
  2. Fredrik, vad menas då med "avvärjt"? Har man talat vänligt till de potentiella terroristerna tills de faller i gråt och ångrar sitt syndfulle leverne eller är det nackskott som gäller?

   Det är i alla händelser en skandal att journalisterna på våra större tidningar bara återger SÄPO:s påståenden rakt av utan spår av ifrågasättande.

   Radera
  3. Gärningsmännen kanske inte befinner sig i Sverige eller ens Europa? Då blir det inte så lätt att gripa dem oavsett hur mycket bevis man har.

   Radera
 7. Om jag skulle förbereda inbrott i riksdagen, eller mord på en politiker. Skulle då Säpo bara försöka avstyra mitt försök, eller skulle de gripa mig för dessa? Så vitt jag vet så är planering och förberedelse för båda grova brott, och jag tror det hade lett till rättsligt efterspel. De säger absolut ingenting om något, och detta rapporteras som nyheter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.