2014-09-06

Lördagsbio: 3 x massövervakning


Du har väl inte missat dokumentärserien Amerikas fördolda stater – som har sänts i SVT Dokument Utifrån?

I tre avsnitt får vi följa hur USA:s högsta politiska ledning byggde upp en övervakningsapparat som de visste var olaglig och konstitutionsvidrig; hur NSA manipulerat de folkvalda och tystat visselblåsare; hur den amerikanska IT- och telekomindustrin ställt sig till NSA:s förfogande – och hur Edward Snowden och hans avslöjanden närmast är en logisk konsekvens av det som skett.

Här får vi alltså bakgrunden till Snowden-läckorna. Dels är detta mycket intressant i sig. Dels visar programmen på politiska problem – som är påtagliga även här i Sverige.

Se programmen här: Del 1 » | Del 2 » | Del 3 »

De är tillgängliga på SVT Play fram till den 30 september.

Finns även på engelska, då klippt till två avsnitt: 1 » | 2 »

2 kommentarer:

  1. Rationalitetspartiet06 september, 2014 12:05

    Välgjort och extremt trovärdigt. Naturligtvis kommer inga av våra svenska regimmedia att spinna vidare på detta, eller ställa de uppenbara frågorna till våra valkampanjande politiker.

    SvaraRadera
  2. Se det hela ur en annan synvinkel. Kongressen och Vita huset har i realiteten abdikerat. De som styr är männen i bakgrunden, som oligarkerna, storbankerna, vapenindustrin, NSA, CIA. Dessa organisationer och de pajasfigurer som styr desamma har i princip fått carte blanche och åtnjuter numera kongressens och Vita husets beskydd i alla väder. En traditionell bananrepublik börjar mer och mer framstå som ett mönsterland i jämförelse med den fascistiska kleptokrati USA blivit.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.