2014-09-11

Massövervakningen: Att bedriva valrörelse genom att hålla käft


Snart är valrörelsen över – och partiledarna har i princip inte behövt svara på en enda fråga om övervakning i media. Vi har inte fått veta vad de tycker. Vi har inte fått veta vad de vill. Och de har inte ställts till svars för vad som skett.

Dels har vi datalagringen – en het potatis, som regeringen har gömt i en utredning tills efter valet.

Och så har vi alla frågor om FRA – dess verksamhet, verksamhetsglidning och samarbete med amerikanska NSA.

Några av de frågor om FRA som vi skulle vilja ha svar på är följande. (Ursäkta om jag tjatar.)

Enligt Snowden-dokumenten har FRA tillgång till NSA:s spiondatabas XKeyscore, som med största säkerhet innehåller information från övervakning av svenskar och känslig information om svenska förhållanden.

  • Vem har fattar beslut om detta?
  • Vilket lagligt stöd finns för detta?

Det har också framkommit att svenska FRA (tillsammans med NSA och brittiska GCHQ) har ägnat sig åt dataintrång. (Vilket på nyspråk kallas "aktiv spaning".)

  • Vem har fattar beslut om detta?
  • Vilket lagligt stöd finns för detta?

Detta borde vara öppna mål för media. Detta är frågor av en dignitet som skulle kunna få en regering på fall. Varje journalist borde känna att här finns blod i vattnet.

Men gissa vad? Ingen bryr sig!

Våra politiker slipper undan med att de för snart ett år sedan sa att de "utgår från att FRA följer lagen". Vilket är lätt att säga – när det visat sig att vad som är lagligt inte bestäms av riksdagen utan av den hemliga FRA-domstolen. Praktiskt för FRA. Oacceptabelt i en demokrati.

1 kommentar:

  1. "Att bedriva valrörelse genom att hålla käft"

    Tjavars, det gick ju rätt bra för Ljuholt...tills hans egna partikamrater sprang till Aftonbladet och stack kniven i ryggen på honom, eller?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.