2014-09-20

Så skapades övervakningsstaten

Dags för lördagsbio: Här är den amerikanska PBS Frontline-serien United States of Secrets. Den har visats i SVT, men det jag lägger upp här är originalet (som förhoppningsvis kommer att finnas kvar på nätet, vilket SVT Plays utländska dokumentärer inte gör).

Dessa dokumentärer handlar bara delvis om Snowden-läckorna och de senaste årets avslöjanden om massövervakningen. Istället ligger tonvikten vid berättelsen om vägen dit.

Det som visas är rätt oerhört. Den amerikanska administrationen visste exakt vad den gjorde. Och den var fullt medveten om att den passerade både lagliga och konstitutionella gränser. På samma sätt fortsätter allt i dag, under en ny administration.

Detta är en kuslig studie i politiskt maktspel, minst lika mycket som en berättelse om en paranoid övervakningsstat.

Del 1 – The Program:

[Direktlänk»]

Del 2 – Privacy Lost:

[Direktlänk»]

8 kommentarer:

 1. När den gick på SVT var det tre avsnitt om (knappt) en timme vardera, men jag noterar att den första av de två delarna som du postar här är bortåt två timmar lång, så jag antar att det är de två första delarna hopslagna och att allt finns med.

  SvaraRadera
 2. Den som ej sett den måste göra det, imponerande att de fått alla de där tunga personerna att tala. Och förbluffande att man gör raider hos senatorer m fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet20 september, 2014 18:31

   Just det. Den är mycket välgjord och trovärdigt neutral. Notera bland annat att det förutom Snowden fanns flera andra uppröda whistleblowers inom NSA som försökte föra fram sin kritik inom systemet. De blev nedtystade, mobbade och åtalade på falska anklagelser som hämnd.

   Notera även den extremt drivande roll som vicepresident Cheyney hade i detta samt att hela denna jättemaskin byggde på en Executive order från Bush som var så hemlig att nästan ingen visste om dess existens.

   Radera
 3. Det IS sysslar med i Mellanöstern är skrämmande, men detta som USAs säkerhetstjänster sysslar med här i väst, i lönndom, är nästan ännu mera skrämmande. Då påpekar säkert någon att NSA vill skydda oss från IS och andra terrorister, men detta är en verktygslåda som inte kommer att försvinna när Obama bombat klart i Syrien och Irak. Var kommer den då att rikta sin egg mot? Mot oss som inte tycker att bankirer ska få carte blanche att lite hursomhelst suga ut och manipulera våra ekonomiska system?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitryssland-Belarus

   Radera
  2. Med all säkerhet används NSA redan till mycket annat än terrorbekämpning. Industrispionage, politiskt spionage, hålla koll på inhemska proteströrelser, hindra/hitta läckor etc. Har man detta verktyg kommer det användas i alla möjliga sammanhang.

   Radera
  3. Putin skulle kunna vara vår allierade i kampen mot IS, men vi ska tvunget provocera honom till den grad att han nu låter attackflygplan kränka svenska gränser.

   Nigel Farage har som vanligt huvudet på skaft:

   http://youtu.be/9uNsXEu8ljM

   (Nigel Farage tycker att EU ska sluta provocera Ryssland och istället göra gemensam sak med Putin mot det islamistiska hotet.)

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.