2014-10-21

Dags att skicka Wallström till KU


Under förra regeringens tid blev det alltid ett jävla liv om riksdagens EU-nämnd inte ansåg sig vara tillräckligt informerad eller delaktig i vad statsråden har för sig på EU:s ministerrådsmöten.

Nu sitter skon på andra foten.

Förra veckan bad EU-nämnden utrikesminister Wallström att vänta med att lansera Sveriges nya Mellanösterpolitik (att erkänna Palestina) till efter att utrikesnämnden diskuterat saken. Oavsett vad man tycker i frågan är det så det går till. Policyförändringar skall gå genom den konstitutionellt viktiga utrikesnämnden. Först när detta är gjort blir den nya linjen Sveriges officiella utrikespolitik.

Men det struntar utrikesminister Margot Wallström (S) i. Hon har låtit meddela att hon trots detta tänkt ta upp saken (trots att just den frågan inte är på dagordningen) på måndagens utrikesministermöte i EU.

Nu är Sveriges nya Mellanösternpolitik förvisso ingen hemlighet. Statsministern meddelade att man avser att erkänna den palestinska staten i regeringsförklaringen.

Men det här handlar inte om huruvida omvärlden skall få kännedom om vårt lands nya politik. (Alla som är intresserade är redan fullt medvetna om vad som är på gång.) Det är istället fråga om att respektera riksdagen och de konstitutionella organen. Det handlar om att låta bli att profilera vårt land i en fråga innan ett formellt beslut är fattat.

Men inte Margot Wallström. Hon gör ingen hemlighet av att hon skiter i både EU-nämnden och utrikesnämnden. Hon till och med skryter om saken.

Brysselperspektivet på demokrati sitter tydligen i...

Om man jämför med vad som dragits till KU under förra regeringen – då är detta ett klart övertramp som måste leda till en prickning.

Se även: Europaportalen »

15 kommentarer:

 1. Wallström informerade om Palestina

  Redan i går i Luxemburg informerade Wallström sina EU-kollegor om det som ännu inte hunnit diskuteras i utrikesnämnden.

  – "Det hade varit konstigt om jag inte hade gjort det. Nu har jag gjort det", säger Margot Wallström som därmed borde ha gjort det väldigt lätt för KU att agera.

  SvaraRadera
 2. Bryr sig politikerna verkligen om ifall de får gå på kvartssamtal med KU? Olofsson dök ju inte ens upp.. och straffet blev?

  KU är en tandlös papperstiger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olofsson var inte längre minister...

   Radera
  2. Jaha, man behöver bara tänka ut något fiffel som inte kommer att uppdagas förrns man avgått som minister? Då känns allt bättre... Politikerna bryr sig inte ett skit om KU, det är en teater, en dråplig fars.

   Skarpa tillsägelser i KU vi minns? Som gav vilken reell effekt?

   Radera
  3. Säger inte emot att ku är tandlöst, men hon hade inte varit minister på 5 år.

   Radera
  4. Har KU olika preskriptionstid för olika typer av missgärningar/brott inom politiken?

   I det rättsväsende som vi vanlig dödliga får nöja oss med har skadegörelse en preskriptionstid på 2år, 5år för skattebrott, 10år för våldtäkt/våldsbrott, 15år vid brott som ger mer än 8års fängelse och ingen preskriptionstid för mord. Men att vara grovt oaktsam med allmänna medel renderar då inte ens en smäll på fingrarna, förutsatt att man är politiker eller lyckats dölja sitt misstag/brott i 5år?

   Politikerna måste också kunna bestraffas när de gör fel, inte duger det för mig att inte dyka upp i domstolsförhandling och börja pladdra om att det var länge sedan, har ju redan bett om ursäkt, eller favoriterna "kommer inte ihåg" eller "det var inte med flit". VI dödliga blir dömda och bötfällda/straffade oavsett.

   Det blir allt tydligare att snacket om "alla människors lika värde" endast är en floskel som man drämmer i huvudet på folk man saknar svar i sakfrågan till... Annars skulle ju politikerna dömas efter samma måttstockar som vanligt folk, nu behandlas de som ett frälse.

   Radera
 3. Moderat inrikespolitik brukar ju bestå av KU anmälningar. Varför bryta framgångsreceptet?

  Det har ju inte fungerat förut?

  SvaraRadera
 4. Olofsson var inte längre minister...
  --------------------------------------------------
  Nja hon är moderat och då behöver man inte anmäla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enfaldiga trollnisse använd [Svara] länken istället för att göra nya kommentarer! Så j*vla svårt är det inte!

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Det är istället fråga om att respektera riksdagen och de konstitutionella organen. Det handlar om att låta bli att profilera vårt land i en fråga innan ett formellt beslut är fattat.
  ------------------------------
  Varför krävde ni i så fall inte att Carl Bildt (som inte gjorde något annat än att spela spelet som han själv ville tillsammans med tredje part) skulle avgå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid sett Carl Bildts sorti från politiken som absolut nödvändigt om vi ska kunna få bukt med vanstyret av Sverige. Den gamle Bilderberg-räven har ju Henry Kissingers hand uppförd där bak sen 80-talet och när Kissinger talar så rör sig Calles läppar...

   Radera
  2. Tack, då vet jag att jag har rätt...

   Radera
 7. Det här är möjligen en sådan fråga som kan leda till prickning. Frågan är väl om den här riksdagen är beredd att fälla en minister. Löfven törs knappast ta ett nyval på palestinafrågan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.