2014-12-19

Den lediga platsen i svensk politik


I årets valrörelser presenterade Piratpartiet ovanstående fyrfältare. Om vi för ett ögonblick bortser från att PP just nu inte tycks vara med i matchen – så är bilden intressant i ett vidare politiskt perspektiv.

Man kan ha en del åsikter om detaljer i uppställningen (själv skulle jag till exempel vilja placera MP lite högre upp). Men i grova drag kan man nog påstå att den är korrekt.

Som framgår är det trångt i den auktoritära delen av skalan.

I kvadranten frihetlig vänster är det däremot rätt tomt, vilket kan ha en logisk förklaring. Socialister är per definition mot individualism och frihet.

Desto märkligare är att det är så tomt i rutan frihetlig höger. Märkligt, eftersom borgerlig politik borde vara att stå upp för individen, hennes frihet och hennes rättigheter.

Det görs och har gjorts vissa försök att fylla detta tomrum. Men i total medieskugga, utan några resurser att tala om och med begränsad politisk erfarenhet har sådana partier på sin höjd samlat något tusental röster.

Resultatet blir att en hel del väljare går till det enda parti som de upplever utmanar systemet och åsiktskorridoren – Sverigedemokraterna. Vilket är paradoxalt, eftersom SD har ett politiskt program som ligger så långt bort från frihetligt uppbrott som man kan tänka sig.

Detta är inte bara ett problem i och med att många väljare känner sig partipolitiskt hemlösa. Det är också problematiskt vad gäller samhällsdebatten i stort. Utan ett "riktigt" parti som plattform sorteras de frihetliga frågorna bort av media. Och i riksdagen ställs frågeställningar inte mot hela det politiska spektrat – utan debatteras och beslutas endast i en kontext som i varierande grad befinner sig på den totalitära halvan av fyrfältaren.

Dessutom skapar dagens uppställning av mer eller mindre auktoritära politiska alternativ ett aggressivt, grinigt och inskränkt debattklimat.

25 kommentarer:

 1. Bra analys. När kommer det frihetliga alternativet till SD för oss som inte känner oss 100% hemma i den miljön? Finns nog många av SD-väljare som inte skulle banga på det. Men då gäller det att ha rätt profil i invandringsfrågan, att direkt börja yra om fri rörlighet (när vi bor i världens främsta välfärdsstat) är ett effektivt sätt att hålla det frihetliga initiativet på mattan. Börja i rätt ände och släpp den obegripliga besattheten av extrem asylinvandring från U-länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle snarare efterfråga en lågskattevariant av SD. Visst, jag tycker det är omoraliskt att förbjuda droger och prostitution och körning utan bilbälte men jag kan stå ut med de lagarna, det är inte så viktigt. Att SD däremot vill minska invandringen i syfte att behålla välfärdsstaten är mig fullständigt motbjudande. Att staten konfiskerar över hälften av vad vi tjänar är enormt mycket mer inkräktande på vår frihet än diverse förbud, tycker jag. Dessutom tycker jag det är ett extremt övergrepp att staten använder skattepengar (som den tilltvingat sig med våld) för att bedriva opinionsbildning, "folkbildning", styra kulturen etcetera.
   /martin

   Radera
  2. Jag upplever invandringen som antingen ultrablått eller ultrarött, vilket utfallet i längden blir är svårt att avgöra på förhand . När goterna fick invandra fritt i romarriket slutade det i barbari.. Jag är för en nationalstat med minimal välfärdssektor och så stor frihet som är möjlig att förena med dessa miniminivåer.

   Radera
  3. Jag håller med er båda. martins lågskattevariant av SD (+ en vetenskapligt baserad narkotikapolitik/sexköpspolitik med harmreduction. Den behöver inte vara liberal, bara grunda sig i seriös vetenskap) låter som en bra idé.

   Jag har ofta förespråkat att försöka påverka SD inifrån snarare än att börja ett nytt partis långa och osäkra ökenvandring mot inflytande.

   Svensk måste hursomhelst av-marxifieras.

   Radera
 2. Vad betyder höger och vänster i ovanstående skala? Den är otillfredsställande på något sätt. Kanske betyder det skattetryck? I sånt fall borde alla partier i sverige trängas borta i extremvänstermarginalen.

  Jag såg en liknande matris men där de hade andra axlar, en var överlevnad-självförverkligande eller något sådant, den andra minns jag inte. Den fångade hur SD skiljer ut sig mycket tydligare (fast den jämförde olika länder, inte partier inom länder).
  /martin

  SvaraRadera
 3. Det finns ingen frihetlig höger heller. Att göra all faktisk makt till en vara som köps och säljs och därmed ger all makt till dom som kontrollerar den globala ekonomin har inget med frihet att göra.

  När ordet frihet förekommer i politiska sammanhang kan man alltid utgå från att man blir mer blåst än om det inte finns med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag anlitar en rörmokare och betalar den 600 kr så gör jag ju det för att jag tycker att det är värt att slippa en läckande blandare och de fyra timmars arbete jag behöver för att spara ihop till 600 kr? Och rörmokaren tycker att det är värt den timme det tar att åka hem till mig och fixa min blandare? Vi väljer fritt?

   Jämför med politiska pengar, de har ju samlats in med tvång? Med hot om våld i förlängningen? Hur kan du tycka att det är friare än frivilliga avtal som gynnar båda parter?
   /martin

   Radera
  2. Vilken är skillnaden på att tro att man är fri och att tro att man är fri?

   Varför är du friare om kapitalet kontrollerar makten än om staten gör det och tvärtom?

   Radera
  3. Är rörmokaren "kapitalet"? Det utbyte jag beskrev var frivillig och gynnade båda parter.
   Du förespråkar kommunism, att staten skall ta ifrån oss alla våra pengar och när vi behöver en rörmokare får vi gå till en byråkrat och skriva upp oss på väntelistan för en rörmokare. Rörmokaren i sin tur får inte betalt för sitt arbete och bryr sig inte om att göra ett bra jobb. Och centralplanerarna som skall styra produktion av blandare och utbildninga av rörmokare får ingen information om hur mycket det behövs eftersom i ett tvångsbaserat system så kommer alla ropa att de behöver mer resurser. Det är det som är det fina med att låta människor vara ifred, planeringen och allokeringen sker av de människor som berörs (jag köper ingen ny jacka den här månaden eftersom jag vill kunna duscha varmt).
   Så det är enormt mycket effektivare och enormt mycket mindre förtryckande. Dessutom, all kommunism som någonsin prövats har varit totala och hemska misslyckanden. Åtminstone de som prövats på större människogrupper än byar.
   /martin

   Radera
 4. Bra analys. När kommer det frihetliga alternativet till SD för oss som inte känner oss 100% hemma i den miljön?
  ----------------------------------------------------------
  Du känner dig väldigt hemma i nazimiljön och även om du håller på i 150 år så kan du inte göra nazister av liberaler vilket du tagit som din främsta uppgift för partiet.

  SvaraRadera
 5. Det inneboende problemet är väl att den som är frihetlig, både till höger och vänster, sällan engagerar sig i partipolitik. Vill man inte att någon ska bestämma mer än nödvändigt över andra vill man heller inte kandidera till att vara den som bestämmer över andra. Och att bara jobba på att avskaffa sig själv är ju inget kul. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåt sånt ja. Det finns en motsättning i att driva och administrera frihetlig politik och frihet. Så fort någon bär makt i någon form finns inte frihet.

   Det är därför t.ex libertarianism inte är frihet utan ett sätt att administrera makt. Som all annan politik.

   Radera
  2. Nja det kanske också är ett första steg till att utveckla anarkism.

   Radera
  3. Det är därför vi libertarianer vill minska politikens makt över människor.

   Radera
  4. Men inte kapitalets och det är det som är problemet. Att flytta makt är inte frihet.


   Radera
 6. Micketrollet är å andra sidan mest hemma i miljön på en låst psykiatrisk avdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte signerar dina inlägg Amenix men vi som känner dig sedan 10 år vet att du är en idiot.

   Radera
  2. Micke:

   Vi? Ni på avdelningen? Någon av dem har iaf smugglat in glögg till micke igen... På något sätt är det intressant att bevittna micketrollets intellektuella förfall och hur hans personlighet allt mer förvandlas till kompost. Allt detta i realtid via internet.

   Idiot kommer han att skrika. Nazist kommer han skrika. Micketrollet - det lilla skrikmongot!

   Radera
 7. Bra inlägg.
  Problemet verkar tyvärr vara att svenska väljare inte lockas av en frihetlig höger. Eller av frihet överhuvudtaget. Moralism, upplevd politisk handlingskraft (läs "klåfingrighet") och "hårda tag" verkar belönas av väljarna. Sorgligt, men så verkar det vara.

  SvaraRadera
 8. Radio bubbla är en början, men det är på tok för dåligt för att kunna sprida ut sina åsikter till folket, det är i bästa fall ett trevligt dunka varandra i ryggen program i en bubbla isolerad från omvärlden.

  Jag säger det än en gång till hippiehögern måste börja göra webb tv och lägga ut på youtube. Formeln är enkel.

  1. Gör skjutjärns journalistik där du ställer obekväma frågor till kända personer inom politiken, rättsväsendet, banker, näringslivet och representanter för gammelmedia. Detta kan göras exempelvis vid riksdagshuset, eller vid offentliga myndigheters kontor, företagsbyggnader, banker eller demonstrationer, eller evenemang av olika slag.

  Om de vägrar svara på ens frågor så har man ett perfekt reportage som visar att makten är feg. Om de ger korkade svar så kan man göra sig löjlig över dem. Om de emot all förmodan ger kloka svar så har vi plötsligt fått en intressant intervju. Så man vinner oavsett. Om man skulle bli gripen av polisen för att de är väldigt rädda över vad man belyser så har man fått jackpot, dock viktigt att man har en kamera som sänder live/bambuser.

  2. Ställ frågor till vanligt folk eller kändisar på gatan om viktiga politiska frågor.

  Genom att tala med kändisar så utnyttjar man deras kändisskap att rikta uppmärksamheten emot en viktig politisk fråga. Att ta reda på var kändisar är vid evenemang eller var de håller till är ganska enkelt att ta reda på.

  Om de svarar korkat så kan man göra sig löjlig över dem och visa hur outbildade folket och kändisar är. Ingen gillar att vara korkad så när folk ser detta blir de intresserade av att få veta mer så att de inte blir nästa offer. Detta gör man genom att uppmuntra tittaren och säga att du är redan nu smartare som fått se den här videon, utbilda dig själv var vaksam var självständig.

  Man kan också som reporter varje gång en person inte vet svaret på en viktig politisk fråga ta en sup som en symbolisk handling att man smittas av dumheten man bemöts av. Det finns fler grepp att göra underhållning av detta.

  3. Ring in till kända radioprogram med telefonväkteri och för fram dina åsikter exempelvis radio 1, P3 och sedan lägger du ut konversationerna på din webb tv /youtube kanal. Återigen så använder du de etablerade mediernas kändiskap till din fördel när du sammanställer dina konversationer till en egen video där man analyserar innehållet både vid början och slutet.

  Sen har man givetvis underhållande intervjuer med politiker, kändisar, filosofer, kulturarbetare etc, med ett telefonväkteri där folk kan ringa in. Människor älskar att kunna få vara med och delta i debatten. Även här har man en chans att läxa upp eller berömma människor när de ringer in.

  Om ens arbete blir attackerat för upphovsrättsbrott så har man vunnit ännu en jackpot, kom ihåg att bli attackerad är den bästa reklamen.

  Personer som Henrik Alexandersson, Rick Falkvinge, Alexander Bard är bara några exempel på folk som skulle kunna börja arbeta efter den här modellen.

  Sen kan man anordna tävlingar hos folket att den med bästa egenproducerat reportage på 5 minuter kan få jobb hos en på webb tv kanalen. Allt för att uppmuntra folk som är intresserade.

  SvaraRadera
 9. obs även okända inom hippiehögern eller piratrörelsen kan starta egen webb tv med formeln ovan och arbeta i sin egen takt, när du väl fått ihop ett bibliotek med videos så kommer uppmärksamheten, speciellt när man sprider det via sociala medier. Det är väldigt enkelt, gå ut med Iphonen och filma och gör något av ovanstående idag. Det finns stor möjlighet att göra detta nu när vi har extraval, de kommer finnas valstugor och alla kan ringa in till ett radioprogram, eller ställa en fråga till en myndighet eller vanlig person, eller kändis redan idag och ladda upp det på youtube. Så länge inte detta görs kommer absolut ingenting att hända, detta är vapnet. I usa finns exempel som We are Change, Adam Kokesh, Mark Dice och Alex Jones. Personligen tycker jag att deras innehåll ofta är skräp, men deras metoder är briljanta och det kan man lära sig mycket av. Bara gå ut och gör något, de behöver inte vara perfekt, det kan även vara dåligt, men dåligt är bättre än ingenting och att göra något dåligt lär dig hur du ska göra något bra. Men i dagens värld behövs rörliga bilder.

  Du kan även ringa till SVT, eller myndigheter och tala med dem och spela in samtalet, men gör också en video av samtalet för att få uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hippiehögern. Det gillade jag. Jag är hippiehöger.

   Radera
  2. Du är nazist och din uppgift är att tråla träskallar åt partiet.

   Radera
  3. Det jobbet sköter du så bra Micke, det behöver inte jag bekymra mig om...

   Radera
 10. Intressant analys. När det gäller SDs paradoxala lockelse så kan jag gissa att det bortsett från invandringsfrågan är såhär: Många klassiska liberaler håller benhårt på individuella rättigheter, och på rättvisa som lika möjligheter snarare än lika utfall. SD är för kollektivistiskt för mångas smak. Men "nyvänstern" (mp, fi etc) är ännu mer kollektivistisk. Jämfört med SD så har dom mest bara bytt plats på vilka grupper man ska tycka bra respektive illa om.

  Normalt hade väl de borgerliga utgjort en motpol. Men de har i mycket tagit till sig nyvänsterns världsbild med radikalfeminism, "rasifieringstänk", kvotering till brandkåren utifrån kön och hudfärg etc. Då framstår SD som det enda sansade alternativet. Detta, utöver att invandringspolitiken verkar ha blivit väldigt viktig för många väljare, tror jag förklarar deras framgångar i opinionen. Synd, för dom hade aldrig fått så många röster ifall de borgerliga vågat hålla hårdare i sin ideologiska kompass.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.