2014-12-04

Nu kommer Feministiskt initiativ in i riksdagen. Kanske.


I riksdagsvalet i september fick Feministiskt Initiativ 3,1 procent av rösterna.

Det innebär att en regel kickar in som säger att de partier som får minst en procent av rösterna får gratis, utlagda valsedlar i de två kommande valen.

Nu slipper Fi en massa praktiskt krångel – och kan fokusera helt på den politiska kampanjen. Det kan vara vad som krävs för att de skall komma in i riksdagen. Varpå politiken blir mer orimlig och landet mer omöjligt att regera. Prosit!

(Däremot får Piratpartiet, med sina 0,43 procent av rösterna inte gratis, utlagda valsedlar.)

20 kommentarer:

 1. Not so fast. De får _partivalsedlar_, alltså de namnlösa valsedlarna som står vid sidan av. De måste fortfarande distribuera _namnvalsedlar_ för egen hand och fot, alltså de som alla röstar med.

  (Så är det däremot inte i EU-valet, där finns inga partivalsedlar.)

  Däremot får de tryckningen betald. Betydelsen av det ska inte underskattas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Men partivalsedlar ger mandat, de också.

   Eller föresten... De etablerade partierna får ju namnvalsedlar distribuerade. Borde inte 1%-regel-valsedlarna behandlas på samma sätt?

   Radera
  2. Eller har gammelpartierna inte fri distribution av namnvalsedlar? Nu blev jag osäker.

   Hur som helst - namnlösa eller namnvalsedlar - båda räknas och ger mandat.

   Radera
  3. Som socialdemokratisk valarbetare fick jag distribuera namnvalsedlarna till den vallokal som låg under mitt ansvar.

   Radera
  4. Jo - min känsla är att folk av någon anledning inte är riktigt lika beredda att ta valsedlar utan namn (gud vårt valsystem är arkaiskt).

   Gammelpartierna har även de bara distribution av partivalsedlar i riksdagsvalen.

   Radera
 2. Och om FI kommer in -- kan de ju glida hela vägen in i regeringen!

  Jisses, vilka tider det kan bli. Genusteori! Kvoteringar! Jämställdhetsombudskvinnor! Offentliga kastreringar!

  SvaraRadera
 3. Den lede FI in i riksdagen, ja då kommer nog popcorn-konsumtionen att inverka negativt på handelsbalansen...

  SvaraRadera
 4. PP borde INTE ställa upp i detta extraval. Organisationen är sönderslagen, moralen i boten, det saknas ledning, osäkerhet om den politiska riktningen, inga pengar.

  Slicka såren och försök igen 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en tanke väl värd att överväga.

   Radera
  2. Risken finns att Troberg-sfären går till FI om PP inte ställer upp. Men, inte ens om alla som röstade på PP i september röstade FI så skulle de komma in...

   Radera
  3. Jag tänker inte rösta på PP nu om vi ställer upp. Röstade i nån slags dröm om över 1% men det lär inte ske. Åter till det minst dåliga alternativet som kanske kan ge en vettig regering igen. /pirat och långt ifrån FI-sympatisör

   Radera
  4. Amnexis: Troberg-sfären? Du menar alla tre?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, nu är det slut på leken i sandlådan. Det blir inga 'klämkäcka' stöd-Fi-röster, större delen av 7k-maffian är i chocktillstånd, nu gäller det... klare sig den som klare sig kan. Fi kommer att hamna radioskugga, hoppas dock att dom snyter åt sig tillräckligt mycket röster för att sänka marxistblocket, s, mp och v, till tidigare ej uplevda bottennivåer. Mp har åkt ur riksdagen en gång tidigare, det vore en nåd att stilla bedja om, en gång till, tack.

   Radera
  2. Visst. Men tyvärr helt orealistiskt.

   Radera
 6. Tveksamt om FI-väljarna vågar rösta FI i någon större utsträckning nu. Man kan ju se det som så att vänsterblocket blev av med 3,2% förra valet + att jag tror inte de orkar med en vända till faktiskt. Kärnan kommer säkert att försöka iofs. Intressant dock hur propagandaministeriet SVT(r) kommer att hantera FI denna gång.

  Så här blir det! S väljare orkar inte en runda till. M väljare gillar inte Kinberg-Batra och SD väljare ger sig f-n på att nu j*vlar! FI kommer inte in i riksdagen, om de mot all förmodan skulle göra det så har de kannibaliserat på övriga vänsterblocket och vänsterblocket ökar med max 3,2% (Från att ha ökat 0,01% mellan valet 2010 och valet 2014..), dock väntas ytterligare tapp till SD från vänsterblocket och alliansen. Alla opinionsundersökningar visar på ett kraftigt stigande SD, Sentio (som träffat närmast valresultaten 2010/2014) gav SD 16,7% av rösterna.  Och allt detta för att vi ska ha världens extremaste migrationspolitik kombinerat med en i stort sett icke-existerande integrationspolitik (bara att man har en särskild sådan politik skvallrar om att volymerna man tar emot är för höga, integration brukade ske naturligt och otvunget...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. KD och FI ligger sämst till, två av tio sossar går till SD osv...

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/kd-ligger-samst-till-infor-nyvalet/

   http://www.ipsos.se/sites/default/files/pdf/141204_Ipsos_extramatning_Samma_parti_i_extravalet.pdf

   Radera
 7. Fi i riksdagen? Kul! Litet fart och fläkt! Alltså, genusvansinne, västmarxism, hbtqlobbande, mångkultur och svenskhat är ju redan legio i hela statsapparaten. Så lika bra att det får tydliga och dedikerade förespråkare :)

  Blir nog som när USA började använda sin militär istället för att bara hota med att använda den. De blir avskydda av alla och de förlorar inlytande.

  SvaraRadera
 8. På ExpressenTV PrimeTime, hade FI en representant i studion och presenterades som "partiet utanför riksdagen" som om det bara fanns ett utmanarparti. De fick tala ostört och kritiserade bl.a. blockpolitiken. Jag betvivlar dock att de lägger ner sina röster om de framöver skulle rösta om en budget. De vore inte de första att driva en verklighetsfrämmande svensk symbolpolitik som motverkar sina uttalade syften..

  Valresultatet talar mycket tydligt för ett blocköverskridande samarbete, och en acceptans att vallöften inte kan infrias till 100% av någon. Löfven har innan han beslutade om extraval haft ett andra möte med Alliansen (förutom det direkt efter valet). Men jag har inte riktigt förstått vad som verkar göra det tekniskt omöjligt att kompromissa, och jämka likartade förslag och vänta med reformer som inte har majoritetsstöd. Varför verkar båda sidor förvänta sig att den egna budgeten ska gå genom obefläckad?

  SvaraRadera
 9. "Varpå politiken blir mer orimlig och landet mer omöjligt att regera."

  Det är bl.a det PP motståndare sagt om PP. Något att fundera över. Det är en sak att säga något, en annan sak att göra det i praktiken.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.