2015-01-03

Därför kan du inte lita på amerikanska cloud-tjänster


Nybloggat på HAX.5July.org:


Den mycket påläste Caspar Bowden på CCC-konferensen i Hamburg – om varför man inte kan lita på amerikansk mjukvara och amerikanska cloud-tjänster, vad gäller massövervakning och NSA. Han berättar även den totalt frustrerande historien om hur han – långt innan Snowdens avslöjanden – försökte få EU (och aktivistorganisationer) att förstå riskerna.

8 kommentarer:

 1. Datainspektionen har ju varit rätt noga med just myndigheters användande av cloud-tjänster rent allmänt. Samtidigt så är det förstås väldigt praktiskt så det finns ett stort mörkertal förmodligen.

  Ett problem är förstås att även om man skulle ha en "certifierad" cloudtjänst i EU, så förväntar sig ju användaren att tjänsten ska vara global och då vet vi att FRA & co lyssnar, så vi borde ju sopa framför egen dörr också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att ha tittat igenom hela filmen, speciellt de sista 10 minuterna så bör man inse att det stora problemet är att det är fritt fram för USAs myndigheter att samla in hållhakar på alla icke-USA-medborgare, som t.ex. våra politiker och journalister, samt att med National Security Letters har tvingat t.ex. Microsoft att hjälpa till, utan att de får avsöja detta eller drabbas av några allvarliga konsekvenser om de avslöjas bryta mot EU-reglerna. Falkvinge är nog nära sanningen här: http://falkvinge.net/2013/06/30/with-journalism-persecuted-the-united-states-is-now-at-event-horizon-to-a-police-state/

   Radera
  2. @Anonym
   Ja, självklart sker detta redan (kan förklara en hel del). Ur USA:s synvinkel är detta säkerligen det största motivet med övervakningen. Man kan styra media, organisationer och regeringar i önskad riktning för att gynna USA.

   Radera
 2. Finns Ryssland och Kina ?

  SvaraRadera
 3. Det stora problemet är nog att det är "omöjligt" att lösa problemet utan att ändra hela världsordningen (mer eller mindre), Ska vi tvinga svenska företag, NGOs och myndigheter att INTE använda molntjänster från USA...?! Det är i princip enda lösningen...

  SvaraRadera
 4. Extremt intressant föredrag. Tyvärr bara 3000 views på YouTube. Sprid länken.

  HAX, han nämner EU-parlamentet flera gånger och säger att den Gröna gruppen var de enda som tog detta på allvar. Hade du + CE något med honom att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, både jag och Engström har haft kontakt med honom. Och jag har hjälpt honom med en del saker.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.