2015-01-04

Så länge Alliansen fegar är den svenska ekvationen inte möjlig att lösa


Flykting- och invandringsfrågorna börjar slita på den svenska samhällsdebatten. Anledningen är inte så mycket den omfattande flyktingmottagningen – utan snarare att svensk politik är riggad så att politikerna själva har gjort det omöjligt att hantera situationen.

Jag skall strax komma till saken, men vill först påminna om två av mina tidigare inlägg i debatten som kan vara bra att ha med sig...
Demokrati, generell välfärdsstat, öppna gränser - välj två! »
En liberal invandringspolitik »

• Den generella välfärdsstaten är elefanten i rummet.

Att den försvaras av de rödgröna är begripligt – eftersom socialister vill likrikta, centralstyra och begränsa medborgarnas möjlighet att bestämma själva.

Men att de borgerliga partierna inte insett (eller vågar erkänna) den generella välfärdsstatens problem är närmast obegripligt. Då går det som det går. Då får vi demokratiskt tveksamma konstruktioner som decemberöverenskommelsen – istället för rak, kompetent och konsekvent borgerlig politik.

Men det finns fler problem.

• Arbetsmarknadspolitiken är en helig ko som ingen vågar röra. På den rödgröna sidan handlar det om nära kopplingar till ett av arbetsmarknadens särintressen, LO. Men att Alliansens partier inte förmår ta strid för en fri, öppen och rörlig arbetsmarknad är ta mig fan tjänstefel, typ.

• Toppa sedan detta med en havererad bostadspolitik. Vanligt folk har inte längre möjlighet att bo i våra större städer. Det gäller så väl svenskar som invandrare. Byråkrati, regelraseri, planeringshysteri och hyresreglering har skapat en bostadsinfarkt. De rödgröna vill inte göra något åt saken eftersom de har nära kopplingar till ännu ett särintresse, Hyresgästföreningen. Och åter igen hukar den svenska borgerligheten istället för att ta tag i en stor, komplex och kontroversiell fråga.

På alla dessa tre punkter försvarar de rödgröna dem som redan är inne i systemen, de som redan har. Och den svenska borgerligheten sviker alla som vill in. (Inte minst svenska ungdomar.)

Decemberöverenskommelsen är inte den stora grejen. Den är på sin höjd Alliansens dödsattest. Själva dödsorsaken är den svenska borgerlighetens flathet, konflikträdsla, idélöshet och kappvändande.

Så länge man inte hanterar de tre punkterna ovan kommer man att ha problem med invandringsfrågorna.

Och inte bara med dem: Den generella välfärdsstaten är en gökunge som knuffar ut de människor som verkligen behöver hjälp ur systemet. Svensk arbetsmarknadslagstiftning drabbar vår konkurrenskraft, vår tillväxt och vårt välstånd. Härdsmältan i bostadspolitiken hotar våra större städers företagande, utbildning, kultur, utveckling och dynamik.

Om Allianspartierna inte kan, vill eller vågar ta strid för borgerlig politik – då är frågan om de alls har något existensberättigande.

18 kommentarer:

 1. Vakuumet som uppstått i Svensk politik fylls numera av Eko-terrorister och Garderobsfascister. Tyvärr kommer SD gynnas oavsett vad som sägs, görs eller handlas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du är Arnstadist? Du lägger ingen vikt vid Forskning och Framstegs artikel?:

   http://fof.se/artikel/forskarna-ar-eniga-sd-ar-inte-fascister#.VIdG8IUI9-l.twitter

   Radera
  2. Tjavars, du får sätta vilka etiketter du vill på mig, de är alla lika felaktiga så det kvittar. Så länge som Björn Söder, Ekeroth och övriga Nazzar får sitta kvar i olika partistyrelser så är partiets bakomliggande ideologi ganska klar för de flesta tänkande människor, nolltoleransen vart ju uppenbarligen bara teater.

   Enkätundersökningar är bland de svagaste formerna av bevisföring när de är vetenskapligt publicerade, vilket undersökningen du hänvisar till inte ens är.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. KD har ju faktiskt antytt lite åt det hållet, att flyktingar ska få kvala in i det svenska systemet. Jag vet inte vad de drar för slutsatser av reaktionerna på utspelet.

  Reinfeldt orienterade bort moderaterna - och därmed Alliansen - från striden om välfärdsstaten. Analysen är att svensken är så van vid den att det inte är lönt att ge sig på den i första taget. I stället så står den stora striden i svensk politik om hur man skapar jobb. Alliansens politik är tydligt inriktad på att sänka priset på arbete. På kort sikt kan det ge effekter - på lång sikt tror jag inte på det. Dels därför att vi ser andra länder som gått längre, men som ändå har en betydande arbetslöshet - dels därför att den kommande automatiseringen av arbete kommer att leda till att låglönejobben ändå försvinner. Jag har t.ex. en robotdammsugare och behöver således inte hyra in någon RUT som dammsuger hos mig.

  Vänstersidans idéer är något höljda i dunkel för mig. Å ena sidan vill man inte ha skattesänkningar och låglönejobb. Å andra sidan verkar man fastlåst vid att en allt högre andel av befolkningen ska ha mycket avancerade arbetsuppgifter. I längden är inte det hållbart att förvänta sig att vi just i Sverige med enbart kompetens skull kunna hålla oss kvar kring topp-20 bland världens rikaste länder.

  Särskilt när skolan blir en experimentstuga för lite vad som helst tokiga skolpolitiska idéer.

  Hur som helst är politik det möjligas konst, och det är helt uppenbart så att ett frontalangrepp på den generella välfärdsstaten endast kommer att rendera en pallplats i riksdagen. Möjligen kan man reformera den från insidan - men då måste man ju förstås vara på insidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insidan bestå faktiskt bara av 105 761 individer, det är det sammanlagda antalet medlemmar i allianspartierna.

   Moderaterna 39 998

   Centern 28 871

   Kristdemokraterna 20 481

   Folkpartiet 16 411

   Dessa personer är de som röstat fram respektive partistyrelse. Det sker i allmänhet i tre steg - lokalt, distrikt och på riksnivå.

   Jag menar att partierna ligger vidöppna för att få nya medlemmar som återför partiernas politik till det som återfinns i deras partiprogram. Inget alliansparti har i sitt program att de skall bedriva Miljöpartiets invandringspolitik och inte heller att de skall tjänstgöra som dörrmatta åt de rödgröna till 2022.

   Nuvarande allianspartiledningar har rimligtvis gått utanför sina mandat med rådande överenskommelser och bör därför ersättas av personer som prioriterar en borgerlig politik.

   Partiernas stadgar ligger på nätet och ger anvisningar för hur man kallar till extra stämmor och övriga villkor för att nya medlemmar skall kunna återföra allianspartierna till vad som lite modernt skulle kunna kallas deras värdegrund.

   Någon med spelteoretisk kompetens kanske kan studera stadgarna och räkna ut hur många individer vi kan tänkas behöva vara för att kunna hjälpa allianspartierna, man kan anta att det bland befintliga medlemmar också återfinns de som inte är så överförtjusta i sakernas tillstånd.

   Varför skall 105 761 individer tillåtas sätta agendan för hela borgerligheten?

   Radera
 4. Och framför allt, vad du glömmer är att invandringen till Sverige är ett korporativistiskt program.
  Gamla blir utslängda från sina äldreboenden eftersom kommunen ska hyra ut lokalerna till en privat flyktingentreprenör som i sin tur tar betalt av migrationsverket och gör en rejälvinst.

  Det är ett mentalsjukhus och ren dårskap.

  Det sticker i ögonen på folk som inte kan få bostader att regeringen genom korporativism tar hit folk fran tredje världen och omfordelar resurserna på det sättet, nar dom sjalva blivit tvingade att betala hela sina liv till systemet.

  Dessutom måste deras barn tvångsintegreras med folk som år pa en annan utbildningsnivå eller avsaknad av sådan, som kraver resurser i skolan, och dessutom har en annan kultur.
  Det ar inte fel att ha det, men varför TVINGA alla att följa ett REGERINGSPROGRAM
  som handlar om TVÅNG.

  Da rostar dom på SD, som ju i sig sjalv ar ett sosseparti, men det ENDA som tagit upp detta vansinne.

  I ett libertarianskt samhalle hade detta inte varit ett problem, förr i tiden kunde man åka till många ställen på jorden utan pass, men pga avsaknad av valfärdsstat så hade man inte sådana har problem.
  Alternativt hade man välfardsstat och stängda gränser.

  Nu star vi där igen, men HAX, ta upp korporativismen i asylpolitiken, den är värst och det folk inte gillar.

  Dessutom, Tänkvärt och läsvart med disclaimer att Amnexis kör sitt micke stunt och ständigt postar trailern till mad max utan att sätta sig in i saker

  http://mises.org/library/market-liberty-1

  Och en god nyhet for folk i Sverige som har bredband att nyttja
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/10881213/The-coming-digital-anarchy.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry for typos, inte Svensk keyboard.

   Radera
  2. Svenskt. Finns det inte t heller?

   Radera
  3. Micke:

   Det handlar nog mer om Qwerty-uppsättningen versus den andra varianten...

   Radera
  4. Mises:

   Har varje gång du dykt upp, med dina underutvecklade samhällsteorier sprungna ur pojkrummet, efterfrågat hur maskulina män som gärna bildar gäng, som exempelvis HA, IS etc, ska hållas på mattan och inte kunna skada andra i din utopi utan stat och polis?

   En tillvaro utan alfahannar som kollar din frus tygtjocklek i slöjan? Hur ska det gå till? Lite som muslimer i Sverige? Bara de får korsa gränsen (som du inte gillar) och vi är snälla mot dem på det där förment nyliberala sättet så kommer de också bli snälla och aldrig försöka spränga sig själv på Drottninggatan eller åka till Syrien för huvud-fotboll och våldtäkts-VM?

   Konstigt att ingen tänkte på det när det gällde Hitler. Alla nazister kunde ju fått komma till snälla Sverige så hade allt blivit ett enda stort nyliberalt lyckorike?!? Churchill kärleksbombade Hitler enligt vänsterliberal modell eller?

   Har du missat att Sverige f.n. har 55 områden där svensk polis inte kan upprätthålla svensk lagstiftning? De lär inte bli färre under den närmaste tiden.

   http://youtu.be/thXCb1VUBDg
   (ingen MadMax-trailer)

   Radera
 5. Misesnazisten. Tjejen som tror att nazism och liberalism är samma sak.

  SvaraRadera

 6. Dessutom, Tänkvärt och läsvart med disclaimer att Amnexis kör sitt micke stunt och ständigt postar trailern till mad max utan att sätta sig in i saker
  ------------------------------------------------------------

  Ändå är amenix din enda verkliga vän här och hos Engnell trots att han bara är nazist och inte fattar något alls om det hur fritt det blir från muslimer med kapitalets diktatur.. Där har du en pipa mer på bössan än honom. En med Hitler och en med Mises.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halv elva på förmiddagen, Micke är du redan full?

   Radera
  2. Micke har inget dubbelpipigt gevär. Han har ett litet blåsrör han byggt av ett gammalt sugrör från psykavdelningen, som han sedan skjuter tuggade papperstussar på oss andra med, samtidigt som han hojtar om nazism så fradgan yr vilt.

   Radera
  3. Fradga yr knappast. Den snarare sprutar eller skvätter.

   Radera
 7. Halv elva på förmiddagen, Micke är du redan full?
  -----------------------------------------
  dags för dig att ordinera kvällsmedicin och månadsspruta?

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agenda06 januari, 2015 20:56

  "Men att de borgerliga partierna inte insett (eller vågar erkänna) den generella välfärdsstatens problem är närmast obegripligt."

  Inte alls konstigt, se borgarna som en annan typ av socialdemokrati. Jämför med Arbeiderpartiet i Norge som inte tycker exakt lika som Socialdemokraterna här.

  Det obegriplig är att svenska liberaler inte inser det. Istället röstar de på borgarna. om och om igen, och blir lika förvånade varje gång.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.