2015-01-24

Decemberöverenskommelsen är bruten


Den så hårt kritiserade Decemberöverenskommelsen innebär:

 • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
 • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
 • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
 • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden (försvar och säkerhet, pensionerna, energi) för samarbete och samtal.

Om jag förstått rätt så har landets rödgröna regering just gått och idiotstoppat alla möjligheter för framtida kärnkraft. (Ifall sådan skulle behövas. Vilket vi inte vet.)

Utan att fråga någon. Utan att samtala med någon. Och uppenbarligen utan att ägna konsekvenserna av detta beslut speciellt mycket eftertanke. (Men det är ju så det går när man sätter MP i regering. Vett och förnuft måste offras för att hålla fast vid makten.)

Det innebär rimligen att Decemberöverenskommelsen nu är bruten.

Frågan är om Allianspartierna kommer att finna sig i att ha blivit lurade eller ej. Hur mycket är de beredda att förnedra sig medan S och MP spelar Allan?

22 kommentarer:

 1. Egentligen är ju inget av det här nytt. Björklund stod ju och protesterade högljutt redan i höstas.

  Den rödgröna energiuppuppgörelsen innehåller inget generellt förbud eller stopp mot ny kärnkraft - den innehåller ett ägardirektiv till Vattenfall att avsluta arbetet med att förbereda byggandet av ny kärnkraft. Det står andra aktörer fritt att själva arbeta med detta (det är alltså fortsatt tillåtet att ersätta dagens reaktorer med nya på samma plats). Dock visar alla analyser på att det med väldigt stor sannolikhet inte finns ekonomiska förutsättningar för att bygga ny kärnkraft i Sverige (som källa hänvisar jag till de stora analysbyråerna inom kraftbranschen (NENA, SKM, Markedskraft et.c..))

  Man skulle kunna välja att vända på steken och säga att alliansen tillät Vattenfall att jobba med idiotuppdraget att förbereda ny kärnkraft. Ingen annan kommersiell aktör skulle ha gjort det frivilligt på marknadsmässiga grunder. Vattenfall såg en liten chans att eventuell framtida kärnkraft i Sverige skulle subventioneras av staten och valde att gå vidare med arbetet. Det sista året har dock möjligheten för subventioner av kärnkraften i praktiken stängts, och samtliga potentiella aktörer på marknaden för ny kärnkraft är totalt ointresserade av att jobba vidare med frågan.

  Men som sidospår: kan någon förklara den svenska högerns besatthet av kärnkraft? Kärnkraften är ju det största folkhemsbyggande sosseprojektet vi någonsin haft i Sverige. Varför tillåter inte högern en fri marknad på energiområdet (som givetvis inte innehåller subventioner till förnybara energikällor heller)? Varför litar inte högern på marknaden? Vi har partier (t.ex. FP) och organisationer (t.ex. SN) som i årtionden argumenterat för avregleringar av arbetsmarknads- och socialsystemen på individnivå och bett svenska folket lära sig lita på marknaden (trots att framtiden kan kännas oviss utan de trygghetssystemen). Men när det finns minsta lilla osäkerhet om hur marknaden ska lösa energi- och effektsituationen i framtiden så ropar samma partier och organisationer efter statlig inblandning och statliga pengar så att deras medlemmar och medlemsföretag kan känna sig lite tryggare. Det är ironi på en väldigt väldigt djup nivå. Att svenska högern gått från “pro-market” till “pro-business” och idag förespråkar korporatism är djupt tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ju ett riktigt sakligt och ovinklat inlägg det där.
   (/sarkasm)

   Nej, ärligt talat om du vill bli tagen på allvar så får du faktiskt komma med faktabaserade grunder för dina uttalanden. Det är inte idiotiskt att staten går in och subventionerar vissa projekt för att skapa en infrastruktur som gynnar potentiell industri inom landet. Ett exempel på sådan industri är pappersindustrin. Förr i tiden hade peppersbruken egen tillverkning av el. Men så kom det en idiotekonom med absolut noll lojalitet mot folket och sålde ut kraftverket. Sedan dess har pappersindustrin tvingats till att avvecklas på grund av de numera "fria marknadspriserna" på el som nu handlas på Nordpool. Cheferna är så fyndiga att de till och med stänger av kärnreaktorerna under vintern och tömmer vatternreserverna för att trissa upp elpriserna. Det är verkligen en ärlig och samvetsgrann bransch det där.

   Till OP; du är en JÄVLA IDIOT!!!

   Radera
  2. En länk för sammanhanget : http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/felinvesteringar-kostar-miljarder_4278273.svd

   Radera
  3. En helt fri marknad på elområdet skulle innebära att vi byggde kolkraft i Sverige...och importerade bränslet från USA, Kina och/eller Australien. I och med handeln med utsläppsrätter har totalhavererat, tack för det MP, så är det billigare att elda kol trots att man då släpper ut mer radioaktivitet än kärnkraftverk.

   Frågan är når folk skall lära sig hur viktigt och oumbärligt energi är, det är så viktigt att man inte kan lämna det i händerna på politiker då de är för inkompetenta...

   Radera
 2. Toppstyrda Allians-partier har mer än ett problem om vi säger så.
  De mindre halkar runt kring 4%-spärren och moderaterna undersöker hur man kan snabba på halveringstiden.
  Att spela under täcket med MP under Reinfeldt och AKB:s DÖ kommer att kosta !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag.tror.inte.på.domedagen25 januari, 2015 01:50

   Snarare kan det vara tvärtom. Som tidigare borgerlig väljare tycker jag att det är förnuftigt att Alliansen samarbetar med motståndarna, när det är nödvändigt.

   Jag kanske till och med åter röstar borgerligt igen i nästa val.

   Några stöveltramp vill inte majoriteten av oss höra.

   Radera
  2. Det är ni döva och blinda tokstollar som står för stöveltrampet...

   Radera
 3. Det börjar bli svårare och svårare för makten att underhålla status quo.
  -Och i takt med att verkligheten sakta äter upp den kuliss som har byggts upp så kommer politiken att vara tvungen att förändra sig. Men frågan är hur folk och fä reagerar när den nya verkligheten står i farstun och undrar när maten är klar...

  Trist att det bara är det dogmatikerna i SD som gör något annorlunda...genom den geniala idén att gå tillbaka i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du själv skriver det verkar ju den geniala idén att behålla status quo eller att åka lian in i framtiden inte vara något att bli imponerad av?

   Radera
 4. Det är värt att komma ihåg att Alliansen och SD närsomhelst, varje dag mellan idag och nästa val kan avsätta löfven och sosseriet. Jag kommer iallafall inte att glömma det vid nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen ville helt enkelt inte sitta kvar.
   Förklaringen kommer så sakta,Gunilla Carlssons bistånd till georgiska tv-shower är bara början...
   Klart at det finns en bakomliggande förklaring till att Reinfeldt och Borg smet bakvägen.

   Radera
  2. Jag.tror.inte.på.domedagen25 januari, 2015 01:56

   Vad har SD att komma med? Annat än att skylla allt världens elände är "invandrarnas fel".

   Den där leken har vi människor lekt några gånger tidigare. Med olyckligt resultat för alla inblandade.

   Radera
  3. Har Reinfeldt börjat kommentera anonymt hos HAX? "Invandrarnas fel"?!!? Är du född i farstun eller? SD angriper POLITIKERNA som skapat invandringspolitiken.

   Kass argumentation när du inte kan hålla dig från rena lögner.

   Radera
 5. "Om jag förstått rätt så har landets rödgröna regering just gått och idiotstoppat alla möjligheter för framtida kärnkraft. (Ifall sådan skulle behövas. Vilket vi inte vet.)"

  Vi som faktiskt förstår det här med energi och energisystem 'vet' med all säkerhet att våra reaktorer kommer behöva ersättas (vi borde ha börjat ersätta OKG-1 redan 2010). Får vi inte in mer baskraft i den Svenska elmixen till 2022-2025 kommer vi få effektbrist när RAB-1/2 måste stängas av åldersskäl.

  Sverige har i och med den rödgröna-röran slagit in på exakt samma spår som Engelsmännen där kraftbolagen haft alla elkonsumenter över ett knä på grund av att man väntat för länge med att ersätta gammal baskraft med ny. EdF kunde helt sonika smiska fram ett rysligt bra garantipris på ny kärnkraftsel.

  Alternativen stavas olja/kol/gas, se på Tyskland och Danmark (Danmark får ju mycket effektreglering av Sverige och Norge som de betalar för lite för i min mening).

  Sanna mina ord, det kommer bli Vattenfall som kommer få ansvaret för effektbalansen om 7-10 år, då kommer staten tvingas att investera i ny Svensk kärnkraft, alternativet är fossilkraft eller som i Tyskland, se basindustrin fly landet och i lilla Sverige kommer sådan flykt bara ta några år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...det kommer bli en mycket dyr läxa för Svenska elkonsumenter, med största sannolikhet betydligt dyrare än vad det blev i England (och den Engelska historian är inte avslutad ännu)!

   Radera
  2. Jag.tror.inte.på.domedagen25 januari, 2015 01:44

   Matte, ifall vi skall "sanna" dina ord , om några år, så måste vi få reda på vem du är.

   Vänligen meddela här vem du är, med namn och adress. Åtminstonde jag lovar att skicka dig en välförtjänt tårta, ifall din profetia visar sig vara sanna ord.

   Radera
  3. Sorry, men du kan ju hålla koll på min google-profil. Jag har tyvärr inte rätt att uttala mig i sådana här frågor publikt, inte ens som privatperson. Men jag kan ju påpeka att även Magnus Hall (VD Vattenfall) och Svenska kraftnät säger samma sak...

   Radera
 6. Jag.tror.inte.på.domedagen25 januari, 2015 01:39

  Nu agerar HAX domedagsprofet igen.

  Hur kan man "idiotstoppa alla möjligheter för framtida kärnkraft" när det i själva verket bara är ett politiskt beslut. Politiska "idiotstopp" kan ändras efter politiska beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att man "bara" stoppat Vattenfall från att undersöka saken. EON eller Fortum kan mycket väl bygga nytt då den som ger klartecken idag till nybygge är SSM (och miljödomstolen). Dock har EON stora ekonomiska bekymmer just nu och Fortum är inte intresserade av den Svenska marknaden.

   Men det är klart, jag skulle vilja se den Generaldirektör på SSM som vågar skriva under ett sådant papper i dagens politiska Sverige. MP hotade sparka Magnus Hall om han inte höll käften angående kärnkraften en månad (om inte tidigare) efter han tillträdde som VD för Vattenfall...

   Radera
  2. Sammafattningsvis var det alltså en lika dum jävla ide att ge bort elproduktionen till markanden som det var att ge bort järnvägen.

   Radera
  3. Hade du sagt;
   "Sammafattningsvis var det alltså en lika dum jävla ide att förbehållslöst ge bort elproduktionen till markanden som det var att ge bort järnvägen." så hade jag kanske hållit med dig...Vattenfall är ju faktiskt, än så länge, ett statligt bolag men jag börjar starkt misstänka att det skall skänkas bort nästan gratis till några "feta katter"...men först skall det köras i botten!

   Litet fall framåt där Micke.

   Radera
 7. Politisk MATCHFIXNING, än så länge lagligt, med farligt.
  / Lyk /

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.