2015-01-23

Sahlins utspel om terapi för terrorister öppnar för nya maktmedel


Sovjetunionen hade mycket generösa regler för vad som vid behov kunde klassas som psykisk sjukdom. Till exempel fixering vid sanning och rättvisa.

I västvärlden diskuteras i dag om en viss grad av ifrågasättande och olydnad skulle kunna vara tecken på psykisk ohälsa. I svensk litteratur nämns bland annat att en känsla av att vara övervakad kan vara tecken på psykos. Hur man nu vet det i dessa tider av massövervakning.

Vad som definieras som psykiska problem kan uppenbarligen vara förhandlingsbart.

Detta som bakgrund till Mona Sahlins utspel om att återvändande IS-terrorister skall erbjudas samtal med polis, socialarbetare och psykologer. Och terapi.

Terapi är något man erbjuder människor som har psykiska problem. Visserligen skulle man, i dagligt tal, kunna säga att IS-krigare inte är riktigt kloka. Men det är knappast någon klinisk definition.

I den mån det går att utreda vad före detta IS-terrorister har haft för sig – då skall de ställas inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt internationell lagstiftning.

Men det intressanta här är den större principen: Tanken på att erbjuda en viss grad av psykiatrisk vård för den som gör saker som staten ogillar.

Det skulle kunna vara en bekväm lösning när våra makthavare ställs inför människor som de inte kan hantera. (Det vore till exempel det enkla sättet för staten att hantera konstnären Dan Park.)

Det är ingen ovanlig tanke att det är individen det är fel på när hon inte passar in i statens mallar. Och det är uppenbart att vi går från en syn på människor som fria medborgare till undersåtar.

I dessa tider av inskränkt yttrandefrihet, bristande rättssäkerhet, en allt mer militariserad polisstat, nyspråk och urholkade fri- och rättigheter kan det vara en god idé att hålla ett öga på denna utveckling.

Att stigmatisera människor som psykiskt störda eller att spärra in dem på psykiatriska institutioner är ett klassiskt grepp för totalitära stater. För att lära oss älska Storebror.

Länk: Jihadister i terapi »

16 kommentarer:

 1. Det fanns förväntningar på att en röst på piratpartiet skulle innebära något på det här området.Ett förtroende som många med mig anser att partiet slarvade bort ganska lättvändligt.
  På många sätt är det fönstret numera stängt och staten har fått fria händer.
  Vad gjorde/gör egentligen piratpartiet med det förtroendet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom stod upp för det som faktiskt betyder något på riktigt, nämligen homosexuella mäns teoretiska rätt att leva i livslånga monogama parförhållanden sanktionerade av en religion som de inte själva tillhör.

   Radera
  2. F! var bättre på den uppståndelsen, PP satsade på fel häst, blev akterseglade och förlorade alla frågor. Nu är det bara spillror kvar. Tack alla som ville att PP skulle vara F!. Det Funkade Inte!

   Radera
  3. PP var alltså ett parti för HBTQ-människor som ville dela filer?

   Radera
  4. Förra partibossen blev precis den katastrof PP behövde för att försvinna!

   Radera
  5. Piratpartiet, precis som FI, gick på medias myter och så var katastrofen ett faktum.
   För deras del i varje fall...

   Radera
 2. Dom har i alla fall slutat med "selfisar" sen partiordförande släppte både rodret och infånen fri!
  Man får vara glad åt det lilla som det heter.

  SvaraRadera
 3. Kartläggning av stadsbesökare mha mobilernas MAC-adresser.
  Implementeras nästa vecka i Borås.
  IOPS site:bt.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västerås lär göra detsamma... testregioner?

   Radera
  2. Dagens mobilberoende som hypats fram under flera år öppnar porten till Storebrors våta dröm.
   Folk säljer ut sig för en app där man kan skjuta ner ballonger och avlägsna bekantas intressanta skvaller på Fejjan.

   Radera
 4. Jag undrar om det inte är så att "psykisk sjukdom" är en politisk konstruktion från första början.

  Vad som betraktas som psykisk sjukdom är ju inga vetenskapliga upptäckter.

  SvaraRadera
 5. Att erbjuda terapi till de som gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten måste väl i sig klassas som medhjälp till brott mot mänskligheten? Vilket i alla fall tidigare varit förbjudet. Tycker mig minnas att det för tio år sedan var ett antal somalier som fick näringsförbud och sina bankkonton spärrade för att ha skickat pengar till släktingar i hemlandet och på något sätt ha blivit misstänkta själva.

  Frågan är om inte Sahlins argumentation i sig är nog för att ställa henne inför rätta nere i Haag - inte för att det kommer att hända skulle jag tro, men t.ex danskarna eller något annat land som fortfarande tar seriöst på terrorhot skulle ju med internationella avtal i ryggen kunna begära henne utlämnad/arresterad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

  2. Jag vill gärna se dig ställd inför rätta för falsk tillvitelse å och det lär inte heller hända.

   Radera
  3. Nä, självklart kommer inte det att hända micketrollet. Falsk tillvitelse kan bara vara aktuellt om polisanmälan på uppsåtligt falska grunder gjorts. Annars får du stämma civilt för förtal...

   Du kan ju verkligen ingenting om någonting Micke...

   Radera
 6. Konceptet är ju redan omsatt i praktiken. Motsätter man sig en viss av staten särskilt omhuldad ideologi så oskadliggörs man med den psykiatriska diagnosen fobi (irrationellt grundad skräck av funktionsnedsättande omfattning). Vi börjar bli många -fober nu, så det är väl tur att ministertrainee Bah-Kunke startar omskolningsprojekt åt oss.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.