2015-01-25

PNR: Staten vill ha ständig kontroll över var du befinner dig


EU-kommissionen och EU:s inrikesministrar vill ha registrering av våra flygresor, PNR (Passenger Name Record). Utöver resenärens namn skall även annan information registreras – som skulle kunna användas för allt från att dra slutsatser om en flygpassagerares religion till hennes politiska hemvist eller för att avslöja otrohet.

Till skillnad från datalagringen (där dina mobilpositioner plockas fram i efterhand) ger PNR staten möjlighet att hålla koll på var du befinner dig, i realtid. Därför är det inte förvånande att bland andra britterna vill att PNR i framtiden skall utökas med information om dina tågresor, bilhyror och hotellbokningar.

Från inrikesministrarnas sida är man ovanligt öppna med att PNR kommer att samköras med andra databaser och register. Målet är kontroll. Så gott som total kontroll.

På samma sätt som datalagringen bygger PNR på övervakning av människor som inte är misstänkta för något brottsligt. Därmed bör även PNR anses bryta mot de mänskliga rättigheterna, mot vår rätt till privatliv. Detta är en av de frågor som prövas rättsligt i EU just nu. Men ministrarna vill inte vänta på utslaget.

Frågan är hur EU:s medlemsstater kommer att hantera en PNR-databas. Hur kommer britterna, som ju delar det mesta med amerikanska NSA att göra? Kan man lita på att information inte kommer att läcka via polismyndigheter med korruptionsproblem, som den bulgariska? Kommer grekerna, italienarna och fransmännen att hantera denna information på ett ansvarsfullt och rättssäkert sätt?

(PNR-frågan har för övrigt en förfärande twist. Debatten handlar om vilken information staten skall få ta in, lagra och använda. All denna information finns dock redan i resebranschens PNR-system. Och där finns oändligt mycket mer detaljerad information om oss och våra resor. Denna information lagras i gamla stordatorsystem som saknar förmåga att logga slagningar och ur vilka information inte kan raderas. System som ligger i princip vidöppna för alla som vill snoka.)

Utvecklingen är skrämmande. Snart kommer väl icke registrerad fotvandring att betraktas som misstänkt beteende...

3 kommentarer:

 1. Sverige ska fortsätta vara öppet och fritt som politikerna säger när man måste släppa lite på floskelsprutan!

  SvaraRadera
 2. http://www.vice.com/en_uk/read/blockhains-first-citizen-328

  Så trevligt att det finns alternativ, en ny marknad uppstår!

  SvaraRadera
 3. Jo man kan tänka sig att det uppmuntras (från staten) att alltid ha mobil med sig och påslagen. För din egen säkerhets skull (vad har du att dölja?). På samma sätt som man vill få bort kontanter vill man få bort oövervakad rörelse. Om du handlar med kontanter, rör dig utan mobilpositionering eller använder kryptering så kommer du betraktas som suspekt och därmed bli ett legitimt mål för riktad (utökad) övervakning.

  Det är absolut dit vi är på väg med stormsteg. Fy f-an.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.